Miniștrii de externe UE sunt la Kiev. Rusia atacă puternic Hersonul

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a spus la Kiev că Uniunea Europeană va susține neclintit Ucraina.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene s-au reunit la Kiev pentru o întâlnire pe care șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a numit-o „istorică”. Ședința are loc la doar câteva ore după un atac al Rusiei în sudul Ucrainei și nu a fost anunțată anterior din motive de securitate.

Diplomații de top ai Europei s-au adunat luni la Kiev într-o demonstrație de sprijin pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, pe măsură ce apar semne de tensiune politică în Europa și Statele Unite cu privire la război, notează AP.

Întâlnirea informală neanunțată are ca scop declarat găsirea de metode pentru a întări sprijinul UE pentru Ucraina și discutare formulei de pace propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că prima reuniune comună a miniștrilor de externe în afara granițelor UE e un semnal că sprijinul UE este „de neclintit” .

„Convocăm o reuniune istorică a miniștrilor de externe ai UE aici, în Ucraina, țară candidată și viitoare membră a UE”, a scris Borrell într-o postare pe rețeaua de socializare X. „Suntem aici pentru a ne exprima solidaritatea și sprijinul față de poporul ucrainean”, a spus el.

Statele Unite, UE și Regatul Unit au oferit sprijin militar și financiar masiv Ucrainei, permițându-i să reziste atacului Kremlinului. Dar incertitudinea privind sprijinului oferit de SUA a trezit îngrijorare la Kiev și la Bruxelles.

Președintele american Joe Biden i-a asigurat duminică pe aliați de sprijinul financiar continuu al SUA pentru efortul de război, chiar dacă Congresul a renunțat, cel puțin temporar, la asistența acordată Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că Ucraina discută cu reprezentanții ambelor partide din Congresul SUA pentru a se asigura că sprijinul american nu se va opri.

„Întrebarea este dacă ceea ce se întâmplă în Congresul SUA weekendul trecut este un incident sau e o tendință. Cred că a fost un incident”, a spus Dmitro Kuleba.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, speră că, în ciuda neînțelegerilor din Congresul SUA, sprijinul american pentru Ucraina să nu fie afectat.

Reuniunea UE de la Kiev a avut loc după victoria în alegerile din Slovacia a lui Robert Fico, a cărui agendă pro-rusă a sporit semnele de întrebare cu privire la sprijinul european pentru Kiev.

Mica țară est-europeană ar putea aduce mai multă tensiune în discuțiile UE privind Ucraina, așa cum s-a întâmplat în cazul Ungariei. Budapesta a menținut relații strânse cu Moscova și a militat împotriva furnizării de arme și asistență economică Ucrainei.

Ministrul danez de externe, Lars Løkke Rasmussen, a declarat că Europa trebuie să ofere ajutor suplimentar Ucrainei din mai multe motive.

„În primul rând, pentru a sprijini Ucraina, dar și pentru a trimite un semnal transatlantic puternic că ceea ce se întâmplă pe teritoriul nostru este ceva pentru care trebuie să ne asumăm o mare responsabilitate", a spus Løkke Rasmussen, potrivit AP.

Îți mai recomandăm Populistul Fico, care anunța în campanie că nu va mai ajuta Ucraina, a câștigat detașat alegerile din Slovacia

Ucrainei i s-a acordat statutul de membru candidat la UE în luna iunie a anului trecut, la câteva luni după începerea invaziei Rusiei. Dar procesul de negociere și aderare va fi, cel mai probabil, unul de lungă durată.

Întâlnirea de la Kiev are loc la doar câteva ore după ce Rusia a lansat peste noapte noi lovituri de artilerie asupra Hersonului, ucigând cel puțin o persoană și rănind alte câteva, inclusiv copii, și avariind o catedrală ortodoxă din orașul din sudul Ucrainei, anunță scrie serviciul ucrainean al RFE/RL.

Rusia a lansat, de asemenea, șapte drone de fabricație iraniană asupra regiunii sudice Dnipropetrovsk, a declarat purtătoarea de cuvânt a armatei, Natalia Humeniuk, pentru televiziunea ucraineană. Ea a afirmat că patru dintre ele au fost doborâte de apărarea aeriană a Ucrainei.

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene și-au continuat acțiunile ofensive în zona Bahmut din estul regiunii Donețk și în direcția orașului sudic Melitopol, a declarat Statul Major General al armatei ucrainene în raportul său zilnic din 2 octombrie.

Îți mai recomandăm Biden: SUA va continua să sprijine Ucraina, în ciuda impasului intern