Ministrul de Externe al R. Moldova: Rusia testează zilnic Moldova cu atacuri hibride

Luminița Odobescu, ministrul român de Externe, Mihai Popșoi, ministrul de Externe al R. Moldova, și Sorin Ducaru, directorul Centrului Satelitar al UE, la Black Sea and Balkans Security Forum, București, 24 mai 2024.

Republica Moldova este testată cu atacuri hibride „zi de zi” spune la București ministrul de Externe de la Chișinău. Mihai Popșoi a explicat ce face R. Moldova pentru a rezista amenințărilor înainte de ceea ce el numește “momentul de cotitură” de pe 20 octombrie - alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE a R. Moldova.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova a declarat vineri, 24 mai, la forumul Black Sea and Balkans Security 2024, de la București, că în acest an, “Federația Rusă depune resurse enorme pentru a deturna vectorul strategic european de integrare a Republicii Moldova”.


Este vorba, a explicat ministrul de Externe moldovean Mihai Popșoi, despre tehnici de a introduce bani în scopuri electorale „tot mai inventive”, de folosire a cardurilor bancare și a unor agenți de influență ai Rusiei în Republica Moldova.


„Noi suntem testați zi de zi. Republica Moldova este ca un vas Petri când vine vorba de tacticile hibride ale Federației Ruse și, odată ce se vor convinge că au succes, le vor aplica și în altă parte. De aceea, e în interesul nostru comun să avem grijă să nu aibă succes atunci când testează Republica Moldova”, a adăugat șeful diplomației moldovene.


Ministrul Popșoi a explicat la București și semnarea acordului recent dintre Republica Moldova și Franța.

Îți mai recomandăm Acord de securitate Franța-Moldova. Maia Sandu: Rusia nu se va opri dacă învinge în Ucraina



Astfel, a adăugat șeful Diplomației de la Chișinău, “recentul acord cu Franța servește la creșterea capacităților Armatei Naționale sub aspect lingvistic, logistic, de organizare a unor exerciții comune în așa fel încât cei din Armata Națională să poată participa mult mai amplu la misiuni internaționale, să poată contribui la securitatea regională, să nu fie doar un consumator de securitate”.

Mihai Popșoi, ministrul de Externe al R. Moldova

Diplomatul a mai declarat că acum, Republica Moldova nu poate aloca 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare, că a crescut cheltuielile în acest domeniu, dar „rămâne vulnerabilă”.


Ministrul Mihai Popșoi a declarat, pe de altă parte, că, grație colaborării cu România și cu partenerii euroatlantici, „în doi-trei ani, dependența (n.r. Energetică de Rusia), este pe cale de a fi spulberată”.

Liderul de la Chișinău a spus că în acest moment se află în derulare proiecte de alimentare cu energie electrică a Republicii Moldova din România - Isaccea- Vulcănești-Chișinău și Suceava-Bălți.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.