Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat că Moscova nu se va opri dacă va învinge în Ucraina și va amenința restul Europei. Declarația a fost făcută la scurt timp după ce a semnat, pe 7 martie, un important pact bilateral de apărare și cooperare cu Franța.
„Dacă agresorul nu va fi oprit, va continua să meargă, iar linia frontului se va apropia tot mai mult. Mai aproape de noi. Mai aproape de voi”, a declarat Maia Sandu, joi, alături de președintele francez președintele Emmanuel Macron.
„Prin urmare, Europa trebuie să prezinte un front unit. Agresiunea trebuie respinsă printr-o forță puternică”, a adăugat ea.
La rândul său, Emmanuel Macron a promis „sprijinul de neclintit” al Franței pentru Moldova în fața amenințării Moscovei.
În aceeași zi, la Paris, guvernul francez găzduiește o reuniune online a miniștrilor Apărării și Afacerilor externe din UE pentru a discuta despre creșterea sprijinului pentru Ucraina, dar și pentru Moldova, despre care Parisul spune că se confruntă „cu mișcări de destabilizare tot mai mari” din partea Rusiei.
Franța și Republica Moldova au ajuns la un acord inițial în septembrie privind formarea personalului militar, consultări regulate în domeniul apărării și schimbul de informații.
Maia Sandu a mai declarat că Moscova plănuiește să submineze stabilitatea Republicii Moldova și să o abată de la drumul său spre integrarea europeană, înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la UE din această toamnă.
Săptămâna aceasta, șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteața, a avertizat că Rusia va organiza în următorii doi ani „crize și ciocniri sociale” în autonomia găgăuză și în regiunea transnistreană, pentru a compromite referendumul privind aderarea la UE și candidații pro-europeni de la alegeri.
Găgăuzia, o regiune semiautonomă, este populată în principal de găgăuzi de etnie turcă, care vorbesc limba rusă și au adoptat creștinismul ortodox rusesc.
Transnistria, susținută de Moscova, și-a declarat independența față de Republica Moldova în 1990 și a purtat un război cu Chișinăul, care a fost înclinat în favoarea separatiștilor de trupele rusești, care continuă să fie staționate în regiune.
Liderii regiunii transnistrene au cerut săptămâna trecută „protecția” și sprijinul Moscovei pentru a compensa o așa-numită „presiune insuportabilă” exercitată de autoritățile pro-occidentale de la Chișinău.
Apelul, care a părut în mare parte orchestrat chiar de Kremlin, a tras semnale de alarmă în capitalele occidentale ca un preludiu la o posibilă „unificare” a regiunii separatiste cu Moscova.
Înainte de a pleca la Paris, președinta Maia Sandu a declarat că „Moscova vrea să destabilizeze situația din Moldova.”
„Moscova vrea să intimideze cetățenii Moldovei, mai ales că anul acesta s-ar putea să avem un referendum privind aderarea Moldovei la UE - cel puțin aceasta este propunerea mea și sper că Parlamentul Moldovei o va susține”, a spus Sandu.
Ea a spus că, din punct de vedere militar, Moldova este protejată de un potențial atac rusesc de către vecinul său din est, Ucraina, care se luptă de doi ani cu agresiunea Rusiei.
„Moscova nu are cum să ajungă la Moldova, în primul rând pentru că Ucraina este scutul nostru, iar Ucraina rezistă [agresiunii Rusiei] și va continua să reziste. Și în al doilea rând pentru că Moldova are prieteni puternici și a ales să fie de partea lumii libere”, a declarat Maia Sandu.