Termenele de încheiere a mediilor pentru elevii din clasele a XII-a şi a XIII-a şi de înscriere la BAC 2023 au fost prelungite, dar permit desfăşurarea examenelor naţionale conform calendarului iniţial, a anunţat vineri ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Aceasta a adăugat că dacă profesorii nu vor reveni în sălile de clasă de săptămâna viitoare, ministerul va trebui să ia în calcul să prelungească termenele de încheiere a situaţiilor şcolare pe întreg sistemul şi să reprogrameze examenele naţionale.
Peste 180.000 de elevi sunt în clasa a VIII-a şi alţi peste 140.000 în clasa a XII-a, a arătat ministrul.
Îți mai recomandăm Ordonanţa Guvernului menită să împace profesorii: majorări între 400 şi 1.000 de lei brut, din 1 iunie. Alte creşteri, din 2024„Până acum am reuşit să ţinem sub control calendarul examenelor naţionale. Nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII a şi a XIII-a până pe 9 iunie, de asemenea perioada de înscriere la examenul BAC tot până pe 9 iunie”, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă organizată vineri.
În mod normal, cursurile elevilor de clasa a XII-a şi a XIII-a ar fi trebuit să se încheie săptămâna aceasta, având în vedere că probele BAC-ului încep în 12 iunie.
În privinţa înscrierilor la examen, acestea erau fixate iniţial până pe 7 iunie.
Prelungirea termenului pentru încheierea mediilor respectiv a înscrierilor la BAC permit în continuare desfăşurarea probelor după calendarul stabilit iniţial.
„Ne-ar permite să începem în bune condiţii examenul de bacalaureat, aşa cum era el inclus în calendarul de activităţi şcolare, în 12 iunie. Evaluarea naţională la (pentru elevii care termină clasa a VIII-a, n.r.) este pe 19 iunie”, a reamintit Ligia Deca.
Ea a subliniat că pentru ca acest calendar să poată fi într-adevăr respectat este de dorit ca profesorii şi elevii să revină de săptămâna viitoare la cursuri.
„Dacă acest lucru nu se va întâmpla va trebui să ne gândim la prelungiri, de închidere a situaţiilor şcolare, reprogramări ale probelor examenelor naţionale”, a transmis ministrul Educaţiei.
Îți mai recomandăm Reportaj video | Cel mai mare protest al profesorilor din ultimii ani: pancarte, cruci, tricolor, agitatori și multe speranțeSalariile personalului din învăţământ cresc deja din această lună, iar ministerul va susţine în negocierile cu Ministerul Muncii posibilitatea creşterilor salariale mai rapide (decât etapizat, între 2024-2026) în viitoarea Lege a salarizării, a transmis Ligia Deca.
Alte aspecte, care ţin de plata orelor suplimentare, software-ul de salarizare, pot fi discutate în format bilateral, minister - profesori, dar este de dorit ca în paralel anul şcolar să se încheie în bune condiţii, a adăugat ea.
„Având în vedere cât este de important ca toţi elevii să îşi poată susţină examenele, rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiţii. Considerăm că avem suficiente garanţii şi încredere pentru a nu pune în dificultate aceste sute de mii de elevi care trebuie să dea examenele naţionale”, a conchis ministrul Educaţiei.