Ministrul Agriculturii le-a promis fermierilor că va cere demisia comisarului UE pentru Agricultură

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunţat că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, va participa marţi la Consiliul Agricultură şi Pescuit, de la Bruxelles, unde a anunțat că va cere din nou să fie făcute derogările de la standardele de mediu: GAEC7 - care vizează rotaţia culturilor şi GAEC8 - condiţia de a lăsa 4% din suprafaţa fermei nelucrată (pârloagă). În caz contrar, a spus el, va cere demisia comisarului european pentru agricultură.

„România a pus prin Consiliul de Miniştri derogările de la GAEC 7 şi 8 a Regulamentului Uniunii Europene. Susţinerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania şi Franţa, privind derogările de la GAEC 7 şi 8 şi nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniştri de 70% mă vor face mâine, chiar în Consiliul de Miniştri, ca România, şi-mi asum acest lucru, în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului pentru că nu respectă un vot dat de 15 state”, a declarat ministrul Florin Barbu, citat de Agerpres.

Barbu nu a spus care e procedura în baza căreia va cere demisia comisarului european pentru Agricultură, care excede cadrul oferit de UE și de Consiliul la care va participa marți, și a refuzat să spună dacă are mandat din partea Guvernului pentru o asemenea solicitare.

Întrebat luni, la Digi 24 dacă are mandat din partea Guvernului României pentru o astfel de cerere, Florin Barbu a repetat insistent că are mandat din partea fermierilor.

„Este pentru prima oară în Consiliul de Miniştri când un stat prin reprezentant, adică prin ministrul Agriculturii, pe care îl aveţi în faţă, va cere demisia în Consiliul de Miniştri a comisarului european pe Agricultură. De aici cred că ar trebui să intrăm într-un dialog”, le-a spus Barbu fermierilor de la Tg. Mureș.

Miniștrii comunitari vor discuta marți, la Bruxelles, despre comerț în domeniul agriculturii, potrivit agendei Consiliului. Acesta va organiza o dezbatere pe tema dialogului strategic privind viitorul agriculturii în Europa, lansat de Comisie.

Între punctele de pe ordinea de zi se află și programul de lucru al preşedinţiei belgiene pentru semestrul în curs în domeniul agriculturii şi pescuitului.

„Eu vă spun, merg cu mandatul acesta în care în Consiliul de Miniştri, mâine, dacă nu rezolvăm problema GAEC 7 şi 8 derogare, pentru că nu s-a înţeles un lucru şi am încercat să le explic şi comisarului şi la toată lumea, că nu cerem nimic. Noi suntem în perioadă de război, noi suntem afectați, cele cinci state, de conflictul care s-a produs de către Rusia împotriva Ucrainei”, s spus Barbu, fără să explice care este „mandatul” la care se referă.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a transmis duminică o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu şi ministrului Agriculturii, Florin Barbu, prin care solicită ca la reuniunea Consiliului UE pe teme de agricultură şi pescuit să susţină mai multe măsuri.

Totodată, fermierii din judeţul Mureş i-au înmânat ministrului, la întâlnirea de luni, o listă cu 13 revendicări, scrie Hotnews.ro.

Cererile fermierilor mureșeni:

  • interzicerea de îndată a tranzitului şi a importurilor de cereale, seminţe oleaginoase, şroturi şi alte produse agroalimentare din Ucraina. Este vorba inclusiv de cele care provin din Republica Moldova, Ungaria sau alte ţări, dar care au la bază provenienţa din Ucraina;
  • subvenții egale cu cele acordate de Bruxelles celorlalte state din Uniunea Europeană;
  • compensarea pierderilor suferite de fermieri în anul 2023 din cauza importurilor necontrolate din Ucraina;
  • actualizarea ajutorului de stat pentru motorina folosită în agricultură,
  • diferenţierea ajutorului de stat pentru motorină în funcţie de panta terenurilor şi dificultatea de exploatare a acestora, întrucât în zonele deluroase specifice Transilvaniei este imposibilă încadrarea în plafonul de 78 de litri la hectar;
  • verificarea calităţii laptelui la punctele vamale;
  • rezolvarea plăţii pe Controlul Oficial al Producţiilor (COP) şi pentru animalele înscrise într-un Registru Genealogic (RG);
  • publicarea de către Ministerul Agriculturi până la 30.01.2024 a condiţiilor care trebuie îndeplinite pentru accesarea bunăstării la vaca de lapte sau de carne;
  • urgentarea achitării subvenţiilor pe suprafaţă, respectiv pe bovine de lapte/carne, suine şi păsări, pentru organizarea finanţării campaniei de primăvară 2024 şi solicitarea adresată Comisiei Europene pentru aprobarea derogării de la GAEC 7 şi 8;
  • consultarea fermierilor înaintea elaborării a noii legi a arendei;
  • obligativitatea prezentării dovezii de fermier activ la depunerea cererii pentru subvenţii la APIA;
  • măsuri pentru reducerea populaţiei de urşi;
  • păstrarea facilităţii anterioare datei 01.11.2023 privind scutirea de la plata CASS.
Îți mai recomandăm Greu de oprit. Ce condiții pun fermierii și transportatorii pentru a încheia protestele