În săptămâna 30 decembrie - 5 ianuarie au fost înregistrate 44.554 de cazuri de infecţii respiratorii, în total, faţă de o medie multianuală pentru aceeaşi perioadă de 73.000 de cazuri.
Sunt cu 38% mai puţine cazuri comparativ cu sezonul precedent şi cu 22% mai puţine cazuri faţă de săptămâna anterioară, potrivit datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), prezentate joi de Rafila într-o conferinţă de presă privind evoluţia virozelor respiratorii.
El a admis, însă, că este posibil să se fi făcut o subraportare „pentru că a fost o perioadă prelungită, cu foarte multe zile libere”.
În ceea ce priveşte cazurile de gripă clinică, a fost înregistrată o ușoară creştere: 4.694 de cazuri, comparativ cu 4.168 în aceeaşi săptămână a sezonului precedent, cu o creștere de 10% și față de săptămâna anterioară.
În ceea ce priveşte infecţiile acute respiratorii severe, au fost înregistrate 23 de cazuri la nivel naţional, comparativ cu 16 în săptămâna din sezonul precedent.
Cât privește infecția gripală, au fost obținute confirmări de laborator pentru 365 de cazuri.
„Probabil că vom intra pe un trend ascendent până spre sfârşitul acestei luni”, a declarat ministrul.
El a spus că măsurile de sănătate publică vor fi luate de fiecare autoritate de sănătate publică locală.
Îți mai recomandăm Ce știm despre „boala X” din Congo și cât de periculoasă e. Medic: Vorbim de o boală nouă, pot fi luate în calcul multe scenariiMăsurile generale de prevenire a infecţiilor respiratorii rămân cele recomandate de minister în fiecare an: spălarea regulată a mâinilor cu apă şi săpun, respectarea igienei tusei şi strănutului, aerisirea încăperilor, evitarea locurilor aglomerate.
Ministrul a recomandat consultarea medicului de familie atunci când apar simptome respiratorii iar prezentarea la unitățile de urgență să fie făcută doar în cazuri de gravitate medie sau mare, pentru a nu le aglomera.
„Peste tot în Europa se întâmplă exact acelaşi lucru şi atunci dacă e vorba doar de o simptomatologie de răceală, de viroze respiratorie, medicul de familie este cel la care ar trebui să mergem pentru recomandări medicale şi pentru tratament.”
Rafila a recomandat vaccinarea „cât mai grabnic, pentru că perioada până la apariţia anticorpilor care previn boala sau previn o formă complicată a gripei este de circa 10-14 zile şi cu cât mai repede, cu atât mai bine”.
Rafila: Virusul din China produce o viroză banală
El a dezmințit că virusul din China ar produce infecții foarte grave și a spus că este vorba de o viroză banală, care produce infecții obișnuite.
„De câteva zile, sunt vehiculate foarte multe informaţii că ar fi venit în România un virus din China care produce infecţii foarte grave. Nu este cazul, discutăm despre o viroză banală”, care produce „infecții obișnuite”, a spus Rafila.
El a avertizat că afectați sunt în special copiii și că majoritatea copiilor de până la cinci ani îl iau cel puțin o dată, dar a spus că 10% din totalul virozelor respiratorii care apar la copii sunt produse de metapneumovirus, „aşa că nu discutăm de nimic special, discutăm de o viroză banală care, sigur, la fel ca orice viroză, poate să evolueze cu complicaţii în cazul persoanelor care au anumite deficienţe imune sau boli cronice, dar sunt situaţii excepţionale”.
„Aproximativ 10% din toate infecţiile respiratorii dintr-un anumit moment sunt produse de metapneumovirus. Oricine poate lua acest virus, iar persoanele cu afecţiuni pulmonare cronice sau cu deficienţă imune sunt susceptibile să facă şi anumite complicaţii”, a avertizat Rafila.
Pentru că nu există un vaccin disponibil momentan pentru hMPV, prevenirea se bazează pe măsuri simple de igienă și pe evitarea contactului cu persoanele bolnave:
– Spălarea frecventă cu apă și săpun a mâinilor;
– Acoperirea gurii și a nasului cu un șervețel de unică folosință sau cu plica cotului în timpul tusei sau strănutului previne răspândirea picăturilor respiratorii;
– Evitarea contactului cu persoanele bolnave;
– Dezinfectarea suprafețelor: curățarea și dezinfectarea regulată a suprafețelor atinse frecvent;
– Izolarea la domiciliu pentru a preveni răspândirea virusului în comunitate.
Ministrul a mai spus că pentru metapneumovirus a fost confirmat un singur caz în acest an şi a adăugat că şi în sezoanele anterioare au fost diagnosticate astfel de cazuri: 4 în sezonul 2021-2022, 6 în sezonul 2022-2023 şi 7 cazuri anul trecut.
„Deci nu există niciun fel de evidenţă de transmisibilitate crescută sau de severitate mai mare a acestui virus în România, care produce, cum spuneam, virozele banale, obişnuite în fiecare an”, a subliniat Rafila. „Sunt zeci de mii de cazuri de astfel de infecţii în fiecare săptămână. În momentul de faţă, vă asigur că în România sunt câteva mii de cazuri de infecţie cu metapneumovirus. V-am spus că este un singur caz care a fost diagnosticat care avea SAR, adică sindromul respirator grav”, a mai explicat ministrul.
Șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor, medicul Călin Sonea, a anunţat miercuri confirmarea unui caz de metapneumovirus uman (hMPV) care se răspândeşte în nordul Chinei, în special în rândul copiilor sub 14 ani.
Pacienta, în vârstă de 67 de ani nu a călătorit în străinătate.
Rafila a avertizat că pentru această infecţie cu metapneumovirus nu se face tratament antibiotic.
„El este rezervat persoanelor care fac o suprainfecţie sau o infecţie bacteriană, respiratorie, numai la recomandarea medicului şi este cel mai bine după efectuarea unui test de sensibilitate ca să alege antibioticul potrivit şi nu trebuie date niciodată antibiotice numite de rezervă, adică nişte antibiotice pe care le folosim în situaţii speciale. Există antibiotice de primă intenţie, ele trebuie folosite exclusiv, dar doar atunci când este vorba despre infecţie bacteriană şi numai la recomandare a medicului”, a ţinut să menţioneze ministrul.
Îți mai recomandăm Ce este HMPV, virusul respirator care se răspândeşte în China