3 minute | Comoara din spatele PNRR, britanicii și petrolul & moartea salvează vieți la ATI

România a vaccinat populația inclusiv în centre de acest gen. Nu lipsa banilor a fost problema majoră a sistemului sanitar în ultimii ani, ci cheltuirea fără cap sau partinică a acestora. Va schimba PNRR paradigma?

Bună dimineața,

Principalele subiecte ale zilei, pe scurt:

  • Comisia Europeană a aprobat PNRR depus de România. 29,1 miliarde de euro ar urma să ajungă în țară, jumătate în granturi nerambursabile;
  • Criza combustibilului din Marea Britanie se acutizează. Premierul Boris Johnson ar putea cere ajutorul Armatei;
  • România începe astăzi vaccinarea cu doza trei anti-Covid;

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se aseamănă, la o scară mai mică, cu aderarea din anii 2000 a României la NATO și UE. Dincolo de beneficiul financiar imediat, programul obligă România și la implementarea unor reforme de care statul are profundă nevoie și care, în anumite paliere ale sale, sunt mult mai importante decât sacul de bani ce ar urma să vină de la Bruxelles.

Una dintre ele – poate cea mai importantă – este reforma din sistemul judiciar.

Istoria ne arată că atunci când sunt mulți bani la mijloc, politicieni de culori politice pestrițe își calcă propriile orgolii și sunt gata să respecte regulile jocului impuse din exterior. Chiar dacă o fac din interes.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a fost luni la București. PNRR a fost aprobat. Cum vom cheltui banii?

Exemplul pachetului de legi anticorupție din perioada pre-aderare e un bun exemplu. România are, așadar, o dublă șansă prin PNRR: cea directă, a dezvoltării folosind cele 29,1 mld de euro, și cea indirectă, prin reformele care ar trebui să vină odată cu banii.

Un sistem care are nevoie de reforme este cel sanitar. Spitalele românești se sufocă zilele acestea din cauza numărului tot mai mare de îmbolnăviri grave de Covid. Marile drame sunt la secțiile de ATI, acolo unde medicii sunt nevoiți să țină bolnavii pe holuri până la eliberarea unui pat de terapie intensivă. Iar eliberarea vine, de regulă, odată cu moartea unui pacient.

România începe de astăzi vaccinarea cu doza a III-a anti-Covid. Sunt eligibili cei care au primit a doua doză acum cel puțin jumătate de an și care sunt vulnerabili.

În paralel, Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde de către cadrele medicale. Cine refuză vaccinarea, plătește testarea, prevede proiectul.

Tot astăzi, Curtea Constituțională a României ar trebui să se pronunțe pe subiectul posibilului conflict juridic dintre Guvern și Parlament. Liderul opoziției, Marcel Ciolacu, a declarat aseară că dacă CCR va decide că moțiunea USR este constituțională, PSD o va vota. În caz contrar, social-democrații vor introduce propria moțiune.

Criza de combustibil din Marea Britanie

Nu carburantul efectiv lipsește în peninsulă, ci șoferii care să îl transporte la pompe. Britanicii s-au panicat în weekend și au luat cu asalt stațiile de alimentare. O treime din cele 1.200 de stații ale BP au rămas fără combustibil, iar premierul Boris Johnson ia în calcul să ceară ajutorul Armatei.

150 de șoferi de tancuri ar putea fi pregătiți să transporte combustibil, scrie BBC în ediția de astăzi.

Problema șoferilor de camioane sau TIR-uri din Marea Britanie devine din ce în ce mai acută, se plâng cei din industrie, care estimează că ar fi nevoie de cel puțin 100.000 de angajări.

În celălalt capăt de lume, Coreea de Nord a lansat un proiectil neidentificat către mare în largul coastei sale de est, potrivit armatei Coreei de Sud. Regimul de la Phenian ignoră astfel solicitările venite de la Washington și Seul de a renunța la „politica lor ostilă”.

În Koreea de NOrd, testele nucleare sunt transmise la televizor.

Azerbaidjan și Armenia marchează astăzi un an de la debutul războiului de șase săptămâni asupra regiunii Nagorno-Karabakh, în care au murit peste 6.600 de persoane și care s-a încheiat cu Azerbaidjanul recâștigând controlul asupra unor zone mari de teritoriu.

Alte știri internaționale

  • Ungaria a semnat un nou acord de aprovizionare cu gaze naturale pe 15 ani cu gigantul energetic rus Gazprom.
  • Olaf Scholz, candidatul social-democraților germani pentru funcția de cancelar, a declarat că partidul său va începe cel mai probabil negocierile cu Verzii și FDP.
  • Organizația Reporterii fără frontiere îndeamnă Bulgaria să ia măsuri concrete pentru a sprijini presa care furnizează știri și informații de încredere.

Cele bune,
Ionuț