Linkuri accesibilitate

Operațiunea Escalin în Marea Britanie | Guvernul pregătește măsuri din cauza lipsei de carburant


Mai multe benzinării britanice se confruntă cu un deficit de combustibili ca urmare a pandemiei.
Mai multe benzinării britanice se confruntă cu un deficit de combustibili ca urmare a pandemiei.

Marea Britanie se confruntă cu un deficit de combustibil provocată de criza acută de personal din domeniul transportului.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că vor fi discutate planuri pentru rezolvarea crizei furnizorilor din industria petrolieră cu care se confruntă în prezent Marea Britanie. Lipsa de carburant este o consecință parțială a crizei șoferilor de TIR cu care se confruntă țara.

Operațiunea Escalin se afla pe agenda de discuție de luni a parlamentului britanic, planul având ca scop soluționarea crizei combustibilului din Marea Britanie.

În cursul ultimei săptămâni, mai multe benzinării s-au confruntat cu un deficit de carburant. BP a recunoscut că o treime din stațiile companiei au rămas fără două dintre principalele produse oferite, iar Asociația Comercianților de Benzină (ACB) a spus că între 50% și 90% dintre cele 5.500 de stații reprezentate de companie au raportat un deficit de combustibil.

Operațiunea Escalin a fost discutată duminică în cadrul unei întâlniri de urgență, la care au participat mai mulți reprezentanți din sectorul comercial și cel al transportului, dar și ministrul de interne, Priti Patel.

Operațiunea a fost concepută înainte de finalizarea referendumului Brexit. Scopul este delegarea soldaților din armata britanică pentru aprovizionarea stațiilor, în caz că altă soluție nu va putea fi concepută.

Însă această delegare ar putea dura până la trei săptămâni, deoarece soldații nu sunt disponibili. S-ar putea să fie nevoie ca guvernul să apeleze la soldații aflați în rezervă.

Alt plan pentru soluționarea crizelor de furnizare este implementarea de vize pentru muncitorii străini, pentru domenii cum sunt transportul de mărfuri și pentru muncitorii din industria cărnii.

Cele 5.000 de vize de muncă pentru șoferii de TIR s-ar putea să fie, totuși insuficiente, potrivit spuselor lui Jim McMahon, unul dintre secretarii de stat ai transportului. El susține că în lipsa acțiunii decisive din partea miniștrilor, până la Crăciun, Marea Britanie s-ar putea confrunta cu rafturi goale.

Actuala criză vine după o continuă stagnare economică și o criză a energiei, lucru care a indus pentru mai mulți oameni panică și a rezultat într-o creștere imensă a cererii în benzinării. Una dintre acestea a raportat o creștere a cererii de 500%, potrivit ACB.

Motivele crizelor

Deficitul din benzinării a fost comparat cu criza energetică din 1978-79 care a fost cauzată de protestele din sectorul public și privat, provocând cea mai rece iarnă în 16 ani. Motivul actualei probleme este lipsa de șoferi care să transporte resursele companiilor petroliere.

Șoferii de TIR est europeni s-au plâns în trecut de condițiile proaste din industrie. Mulți dintre aceștia au văzut Brexit-ul ca un semnal final de alarmă să părăsească țara, lăsând astfel un gol pe piața muncii.

În plus, potrivit Oficiului Național de Statistică, numai 80% dintre firmele înregistrate sunt funcționale în momentul de față. Pe considerentele pandemiei și din cauza lipsei de personal, multe dintre ele nu pot funcționa în momentul de față sau pur și simplu s-au închis.

Odată ce Marea Britanie a părăsit piața europeană, renunțând astfel la acordul comercial, au început și problemele.

Creșterea prețurilor pentru curierat, exodul migranților din est și o criză a tuburilor de teste de sânge sunt printre câteva probleme recente cu care se confruntă Regatul.

Irlanda de Nord face excepție de la aceste probleme, deoarece aceasta nu a părăsit acordul comercial cu Uniunea Europeană.

Pandemia a contribuit și aceasta la crizele de furnizare, dându-le șoferilor de TIR motive în plus să se întoarcă în țările de origine. Vizele, confirmate sâmbătă de premierul britanic, nu sunt însă o soluție cu efect imediat sau cel puțin nu până în primăvara anului viitor, potrivit Logistics UK.

Industria transportului duce lipsă de 100.000 de șoferi de TIR. Se crede că cel puțin 25.000 dintre șoferi sunt din Europa de Est și au plecat în cursul lui 2020. Încă 40.000 de viitori șoferi așteaptă să își dea testele de calificare, însă procesul este încetinit de restricțiile impuse de pandemie.

Există temeri că problemele vor continua până la Crăciun, lucru care îi face rău lui Boris Johnson în sondaje. Partidul conservator a scăzut cu 4.37% în sondaje, în timp ce alte partide, cum este cel Laburist sau cel al Verzilor au urcat în sondaje cu 2.03%, respectiv 3.39%. Totuși, partidul de stânga condus de Keir Starmer nu reprezintă încă o alternativă convingătoare pentru electoratul britanic.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG