3 minute | David Popovici - campion mondial la 17 ani. Blocada grâului, o crimă de război și cât valorează „Holdingul Putin”

David Popovici sărbătorește după ce a câștigat semifinala masculină de 200 m liber, la Campionatele Mondiale de Natație, Budapesta, Ungaria - 19 iunie 2022 (Reuters/Lisa Leutner)

David Popovici este, la 17 ani, primul înotător masculin român care a câștigat o medalie de aur la Campionatele Mondiale. UE acuză Rusia de crime de război prin interzicerea exportului de grâu ucrainean, iar Moscova spune că doi foști militari americani nu vor beneficia de Convenția de la Geneva.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • David Popovici este, începând de aseară, primul înotător român masculin care câștigă o medalie de aur la Campionatele Mondiale, stabilind cu această ocazie și un nou record mondial pentru juniori la proba de 200 de metri.
  • Ucraina joacă un rol crucial în aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, iar din acest motiv șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a calificat drept o „adevărată crimă de război” blocada impusă de Rusia porturilor ucrainene.
  • Vladimir Putin ar fi primit palate, iahturi și podgorii de la prieteni și oligarhi. Conform unor emailuri ajunse în presă, aceste bunuri pot fi acum legate de un „holding” care deține active în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari.

Cerealele și crimele de război

Rusia comite o crimă de război prin blocarea exportului de cereale ucrainene, a declarat luni șeful politicii externe a Uniunii Europene. „Milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina, în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame. Aceasta este o adevărată crimă de război”, a spus Josep Borrell, citat de Reuters.

Ucraina este unul dintre principalii furnizori de grâu la nivel mondial, dar livrările sale au stagnat, iar peste 20 de milioane de tone de cereale au rămas blocate în silozuri de când Rusia a invadat țara, în februarie și, ulterior, i-a blocat porturile.

Deși Ucraina este angajată în negocieri „complexe” pentru a-și elibera porturile, nu s-a înregistrat încă niciun progres, le-a spus Volodimir Zelenski, ieri, liderilor Uniunii Africane. Președintele ucrainean a avertizat că actuala criză globală a cerealelor va dura atât timp cât va exista și „războiul colonial” al Rusiei, relatează RFE/RL.

Imaginile din satelit întăresc acuzațiile potrivit cărora Rusia transportă cantități uriașe de cereale ucrainene furate către regimul lui Bashar al-Assad din Siria.

Iar imaginile din satelit întăresc acuzațiile potrivit cărora Rusia transportă cantități uriașe de cereale ucrainene furate către regimul lui Bashar al-Assad din Siria. Serviciul ucrainean al RFE/RL a documentat o serie de transporturi prin cel mai mare terminal de cereale din Crimeea ocupată de Rusia.

După ce Lituania a interzis tranzitul unor mărfuri pe teritoriul său dinspre Rusia către exclava sa Kaliningrad, Moscova a amenințat ieri că va lua măsuri împotriva acestei țări membre NATO, scrie Euronews. Este doar o aplicare a sancțiunilor, spun oficialii de la Vilnius.

Luni a venit rândul președintelui Consiliului European, Charles Michel, să facă apel la cele 27 de ţări membre ale UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat în privința aderării, arată Agerpres. „Viitorul Ucrainei, Moldovei şi Georgiei se află în UE”, a spus el.

În condițiile în care doar Ucraina și Moldova ar urma să primească în această săptămână statutul de țară candidată la UE, peste 100.000 de persoane s-au adunat la Tbilisi pentru a arăta angajamentul Georgiei față de aderarea la UE, potrivit RFE/RL.

Manifestanți țin steagurile naționale ale Georgiei, UE și Ucrainei în timpul unui miting din fața clădirii Parlamentului din Tbilisi, Georgia, 20 iunie 2022, pentru a-și arăta sprijinul pentru candidatura țării la aderarea la UE.

Așa se face că premierul maghiar Viktor Orbán a cerut ca și Bosnia și Georgia să primească acest statut, fiind însă o condiție imposibil de îndeplinit, transmite G4Media citând agenția de presă MTI.

Rusia nu aplică Convenția de la Geneva

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat luni pentru NBC News că cei doi foști militari americani capturați de Rusia în Ucraina - Alex Drueke (39 de ani) și Andy Tai Ngoc Huynh (27 de ani) - nu sunt protejați de Convențiile de la Geneva și nu este exclus să fie executați.

În conformitate cu acestea, prizonierii de război trebuie să fie tratați în mod uman și sunt protejați de urmărirea penală pentru participarea la ostilități. Singura excepție este reprezentată de urmărirea penală pentru crime de război.

Departamentul de Stat al SUA a îndemnat Moscova și autoritățile din Ucraina ocupată de Rusia să respecte dreptul internațional, potrivit The New York Times.

The Guardian scrie despre palate, podgorii și iahturi administrate de entități care par să facă parte dintr-un holding în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari. Acestea i-ar fi fost oferite de apropiați și oligarhi lui Vladimir Putin, iar președintele Rusiei le-ar fi folosit.

Susținătorii în exil ai lui Aleksei Navalnîi au publicat în trecut o înregistrare cu ceea ce ei spun că a fi o dovadă că un iaht de 700 de milioane de dolari aparține președintelui rus Vladimir Putin.

Între timp, Polonia va face apel pentru un al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care să includă inclusiv o interdicție privind exportul de tehnologie, transmite Euractiv.

Redactorul-șef al ziarului independent Novaya Gazeta din Rusia a scos la licitație medalia sa de la Premiul Nobel pentru Pace pentru 103,5 milioane de dolari. Dmitri Muratov a declarat că toți banii obținuți din vânzare vor merge pentru a ajuta refugiații din războiul din Ucraina, scrie BBC.

Actorul Ben Stiller, în calitate de ambasador al bunăvoinței UNHCR, s-a întâlnit la Kiev cu președintele Ucrainei. „Ești eroul meu”, i-a spus acesta lui Volodimir Zelenski.

Nașterea unei legende

La 17 ani, David Popovici a intrat în istoria natației stabilind un nou record mondial la juniori, la proba de 200 de metri liber: 1 minut, 43 de secunde și 21 de sutimi. Cu această ocazie, sportivul legitimat la CS Dinamo a devenit și primul român care a câștigat o medalie de aur la Campionatele Mondiale, scrie Eurosport.

Performanța sa de ieri este cu atât mai importantă cu cât, în semifinale, chiar el stabilise cel mai bun timp la proba de 200 m liber (1:40:40), cu doar o zi înainte. De asemenea, în ultimii zece ani niciun alt sportiv nu a mai coborât sub 1 minut și 40 de secunde la această probă.


Publicația menționează că înotul românesc mai avea două titluri mondiale, ambele cucerite la feminin, de către Tamara Costache (50 metri liber, în 1986) şi Diana Mocanu (200 metri spate, în 2001).

Având doar 17 ani, David Popovici este debutant la Campionatele Mondiale de seniori organizate la Budapesta și va mai concura la proba de 100 de metri liber care va avea loc astăzi.

În Decât o Revistă puteți citi un portret al sportivului și cât muncă trebuie depusă pentru asemenea performanțe.

Politicienii - de la președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă sau membri ai Guvernului - s-au grăbit să-l felicite pe sportiv, cu excepția liderului PSD, Marcel Ciolacu. Acesta a fost mai ocupat să conteste măsurile impuse de propriul partid, după cum arată o analiză Europa Liberă.

Din opoziție, Cătălin Drulă îi cere demisia lui Eduard Hellvig, directorul SRI, după scandalul legilor securității. „A ieşit într-o conferinţă de presă din care sunt convins că nu a înţeles nimeni nimic”, a spus liderul USR, potrivit G4Media. Tot el este nevoit să recunoască faptul că partidul se confruntă cu plecări în masă, după cum scrie News.ro.

Dispărut din „politica mare”, dar în continuare președinte al Consiliului Județean Iași, Costel Alexe a fost trimis ieri în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat că a primit mită 22 de tone de tablă în perioada în care era ministru al Mediului din partea PNL, transmite Digi24.

Din ediția de azi a Europei Libere puteți afla cum vrea România să reglementeze decarbonizarea sectorului energetic până la finalul lunii iunie, pentru a primi bani din PNRR, în timp ce, în Europa, tot mai multe state se reîntorc spre cărbune ca înlocuitor al gazului.

Alte știri:

  • Pe măsură ce America Latină se îndreaptă spre stânga, SUA ar putea trece în plan secund, se arată într-o analiză The Washington Post. Alegerea lui Gustavo Petro, un senator și fost luptător de gherilă, ca președinte al Columbiei este cel mai uimitor exemplu de până acum al modului în care pandemia a transformat politica din America Latină.
  • Aflat sub presiunea de a obține sprijinul lor, președintele francez Emmanuel Macron se întâlnește marți cu opozanții politici, după ce coaliția sa nu a reușit să păstreze majoritatea în alegerile parlamentare.
  • La numai o lună după ce Coreea de Nord a recunoscut existența unui focar de Covid, regimul de la Phenian s-ar pregăti să declare deja victoria împotriva pandemiei care a afectat puternic întreaga planetă.

Nu uitați, dacă aveți sugestii sau propuneri de subiecte, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Zi cu spor,
George