Bună dimineața, dragi prieteni,
Iată principalele știri ale dimineții:
- Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, amenință Libanul că va avea soarta Fâșiei Gaza din cauză că adăpostește militanți Hezbollah.
- Șeful MI5 dezvăluie că GRU a primit ordin să răspândească haos pe străzile orașelor britanice.
- USR anunță depunerea unei moțiuni de cenzură. Liberalii rămân (încă) la guvernare în ciuda declarațiilor belicoase ale șefului PNL.
PM Netanyahu amenință Libanul că va ajunge ruine
Primul ministru israelian, Beniamin Netanyanu, a cerut libanezilor să îi predea pe militanții Hezbollah. În caz contrar, a amenințat el, „veți vedea aceleași suferințe pe care le vedeți în Gaza”, relatează BBC.
După atacurile Hamas de la 7 octombrie 2023 în care au fost uciși 1.200 de israelieni și au fost luați ostatici sute, forțele israeliene au făcut Fâșia Gaza una cu pământul. Bilanțul palestinienilor uciși, la un an de la izbucnirea conflictului, este de 42.000, notează Europa Liberă.
Hamas și Hezbollah sunt organizații militante similare, sprijinite financiar și militar de Iran și condiderate teroriste de Uniunea Europeană și Statele Unite. Colegii noștri iranieni de la Radio Farda/ Liberty expun în cifre & grafice urmările reizbucnirii conflictelor armate în Orientul Apropiat.
New York Times notează că Tel-Aviv-ul tocmai a trimis o nouă divizie în sudul Libanului și a lovit aerian ținte din Beiruit și Damasc, aici în apropiere de ambasada Iranului, sporind riscul extinderii conflictului.
De ce au eșuat Statele Unite să negocieze încetarea focului, mai întâi în Gaza, acum în Liban? - este întrebarea la care răspunde corespondentul la Departamentul de Stat de la Washington al BBC, citând mulți experți inclusiv arabi. Superficialitate, nevoia de spațiu de manevră, apar printre explicații.
Șeful MI5: GRU a primit ordin să provoace haos în orașele britanice
Directorul MI5, Ken McCallum, a dezvăluit presei cu ocazia raportului anual (apropo, când va avea loc prezentarea rapoartelor SRI și SIE în Parlamentului de la București?), că serviciul de informații militare al Federației Ruse, GRU, a primit ordin de a provoca haos în orașele din Marea Britanie, scrie BBC.
E vorba, declară șeful MI5, despre „incendieri, sabotaje și alte acțiuni din ce în ce mai periculoase, provocate iresponsabil” după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 și puse la cale de agenți GRU infiltrați în Marea Britanie.
Peste Canalul Mânecii, într-o abordare severă, Uniunea Europeană a decis să sancționeze acțiunile de destabilizare specifice războiului hibrid pe care, în mod evident, Rusia, le desfășoară în țările membre, după cum explică corespondentul Europa Liberă la Bruxelles, Rikard Joziak.
Dar înăsprirea drastică a măsurilor vine la pachet cu viziunea pro-Kremlin a premierului maghiar Viktor Orban care exercită președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene.
Citat de Politico, Viktor Orban a declarat ieri că planurile occidentale pentru Ucraina „nu funcționează” și s-a grăbit să adauge că prietenul său politic, candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump nu va aștepta investitura din ianuarie, ca să încheie războiul cu Rusia. Cu alte cuvinte, Ucraina va pierde teritorii.
Colega mea de la Bruxelles, Sabina Șancu, redă pe larg declarațiile cheie ale liderului european. El va prezenta viziunea Ungariei pentru cele șase luni în fruntea Uniunii Europene, azi, 9 octombrie, adică cu trei luni și opt zile întârziere.
Liderul PNL, Ciucă, șef al Senatului, cere vigilență miniștrilor săi
După decizia controversată a Curții Constituționale de a o împiedica pe politiciana controversată, Diana Șoșoacă, să candideze la Președinție, liderul PNL anunțase că liberalii nu mai fac parte din coaliția de guvernare – „Coaliția se oprește aici” – dând naștere speculațiilor privind căderea guvernului Ciolacu.
Primul cerc al puterii în partid – adică fostul premier, actual șef al Senatului și al PNL, secretarul general, Lucian Bode și miniștrii liberali au decis ieri într-o ședință la Modrogan să rămână la guvernare, după cum relatează Libertatea.
„Dar nu lăsați nimic suspect să treacă de avizul nostru”, ar fi cerut Nicolae Ciucă miniștrilor săi.
Situația nu este însă simplă. Unii membrii marcanți cred că PNL va ieși totuși de la guvernare, înainte de alegeri.
Liderul PNL însuși continuă să transmită semnale contradictorii, complimentându-l pe contracandidatul său la prezidențiale, premierul PSD, Marcel Ciolacu, într-un interviu televizat. Interesant ce a spus despre președintele Iohannis: „puțin comunicativ”.
Ca să-i ajute probabil să se hotărască, candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură. Parlamentarii USR nu sunt însă suficienți nici măcar pentru inițierea acestui demers. Ar fi necesar ca unii liberali și poate membrii UDMR să li se alăture, scrie Europa Liberă.
În afara acestei campanii electorale, încă dezlânate, marea perdantă, Diana Șoșoacă, le-a cerut în direct contracandidaților ei să se retragă la rândul lor. Au refuzat Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, cei care au răspuns la video-call.
În ciuda „bancurilor” cvasi permanente, situația politică devină însă critică. Eliminarea de către judecătorii CCR a unui candidat, fie și controversat, e fără predecent.
Colegii mei, coordonați de editorul George Costiță, au adunat puncte de vedere de la mulți profesori de Drept și juriști. Dacă nu aveți timp în această dimineață, păstrați analiza pentru week-end.
Să știți ce se întâmplă dincolo de zgomot de la Europa Liberă.
Alte subiecte:
- „War” este noua carte a lui Bob Woodward, unul dintre cei doi autori ai investigației Watergate (iunie 1972) care a dus la demisia președintelui Nixon. „War” privește mandatele Trump și Biden, face trimiteri la K. Harris, plus pozițiile lor față de lideri precum Putin sau Netanyahu.
- Un documentar HBO premiat susține că misteriosul Satoshi Nakamoto, creatorul Bitcoin, ar fi dezvoltatorul canadian, Peter Todd. Argumentația e cel puțin interesantă.
- Absența tortului Berry Chantilly cu frișcă & fructe de pădure șochează milioane de clienți Whole Food Market, scrie NYT. O poveste despre shrink inflation și cât poți pierde când reduci costurile cu orice preț.
Ne puteți scrie pe email la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Pe Google News, ne găsiți AICI.
Toate cele bune,
Elena