Mircea Miclea este psiholog, fondatorul Școlii Cognitive în psihologia românească și fost ministru al Educației.
Acesta spune, de Ziua Națională a României, că, din păcate, țara nu a avut o generație precum cea de acum mai bine de 100 de ani, care să răspundă misiunii istorice de a rezolva problemele, ci una care gândește pe termen scurt, preocupată de a extrage resurse pentru clientela proprie.
Vorbește de politicienii veniți „ca să înțepe conductele de bani publici pentru a suge din acei bani publici o serie de resurse, pe care apoi să le împartă cu cei care sunt cu ei în partid, în aceeași gașcă.”
„În istoria României, acum 100 și ceva de ani, în 1918, a existat o altfel de elită. În Transilvania și în Țara Românească, era o grămadă de oameni nenorociți, răniți, vai de viața lor, era sărăcie. Generația aceea a avut forța de a se aduna și de a spune: interesul nostru major este de a face această unire a Transilvaniei cu restul țării. S-au ridicat dincolo de interesele lor minore, de frici, și au servit acest interes major, au făcut acest act major”, spune Mircea Miclea.
AUDIO Poți asculta acest podcast:
Your browser doesn’t support HTML5
Ne lipsește o generație care să vină cu o mentalitate rezolutivă, nu cu o mentalitate extractivă, admite fostul ministru al Educației, dar speră să apară o astfel de generație: „Încă nu e pierdută speranța.”
Ce pot face cetățenii? Să ne facem treaba foarte bine acolo unde suntem, susține Miclea: „Dacă fiecare dintre noi, acolo unde este, creează o Românie mai bună, la un moment dat, și România mare o să fie mai bună. Asta trebuie să facem. Asta putem. Dacă nu facem nici asta, n-avem nicio scuză, pentru că nu e vorba aici de clasă politică, de partide, de ce face Guvernul, ce nu face Guvernul. Nu. E vorba doar de noi înșine.”
„Criza de profesori va fi devastatoare”
Rolul educației a fost și este crucial, dar nu se va schimba nimic dacă liderii stau cu mâinile în sân. Mircea Miclea întrevede un viitor sumbru: „Peste 10-15 ani nu că vom avea profesori slabi, nu vom mai avea profesori. Vine o criză de resursă umană majoră în educație și cred că va fi cea mai gravă criză pe care au traversat-o sistemele de educație.”
Crede că inteligența artificială poate ajuta la realizarea unor cursuri performante, sub coordonarea celor mai buni profesori din țară. E un aspect care ar putea sprijini sistemul de învățământ, confruntat cu dascăli din ce în ce mai slab pregătiți sau din ce în ce mai puțini.
Îți mai recomandăm Marian Preda, rector Universitatea București: Omenirea a obosit. Vor rezista cei care fac o rutină din adaptarea la crizeCriza de resurse umane în sistemul educațional va fi devastatoare, susține Mircea Miclea: „Profesorul este principalul factor care contribuie la succesul școlar al elevului. Dacă nu mai e profesor, nu mai e nimic. E ca și cum ai avea un tren cu vagoane, dar fără locomotivă.”
Ce măsuri trebuie să ia urgent statul? Primul lucru este salarizarea, spune Miclea, apoi calitatea mediului muncii și formarea profesorilor.
Inteligența artificială vs. deprinderea de a gândi
Și, totuși, la ce ar putea duce avansul inteligenței artificiale? Trebuie să facem diferența între a obține un rezultat și a cultiva o deprindere, crede psihologul.
„Pot să ajung în vârful unui munte și cu mașina și cu elicopterul, dar procesul de a ajunge în vârful unui munte, adică dacă eu îmi pun rucsacul în spate și ajung în vârful unui munte, e total diferit decât dacă mă duc cu elicopterul. Prin urmare, eu am dobândit o deprindere dacă eu am intrat în sarcina aceasta de a urca pe vârful muntelui cu forțe proprii”, susține Miclea.
La fel se întâmplă cu inteligența artificială, vrem doar rezultate, atunci o să ne băgăm problemele în ChatGPT și ChatGPT o să ne dea rezultatele pe baza cărora poate că luăm note mari, dar nu ne cultivăm niciun fel de deprindere de a gândi, de a rezolva probleme, de a ne confrunta cu eșecul în rezolvare de probleme, de a persevera în rezolvarea lor până când ajungem la un rezultat, spune Mircea Miclea, care subliniază că ceea ce trebuie să luăm în calcul este să formăm deprinderi și nu să obținem rezultate.
Îți mai recomandăm Inteligența artificială în școli. Ce notă dă un profesor român unui comentariu făcut de ChatGPTInteligența artificială trebuie să fie folosită ca un instrument, cu măsură, lăsând copiii să dobândească deprinderea de a rezolva probleme, pentru că dezvoltarea minții nu se poate face decât dacă tu, cu mintea ta, operezi asupra unor conținuturi, nu pui un instrument să opereze conținuturile respective, susține Miclea.
„Dacă ai un meditator foarte bun și el îți rezolvă problema, tu nu devii mai deștept. La fel, dacă utilizezi ChatGPT la orice problemă pe care o ai tu, obții un rezultat, dar tu nu devii mai deștept. Deprinderile sunt mult mai importante decât rezultatele, pentru că deprinderile pot produce apoi, de-a lungul vieții lor, foarte multe rezultate. E mai importantă deprinderea decât rezultatul”, explică acesta.
Mircea Miclea încurajează profesorii să înceapă să utilizeze în activitățile lor de predare inteligența artificială, astfel încât să-i învețe pe elevi cum să o utilizeze: „Pot să utilizez inteligența artificială ca să îi pun o întrebare, să vedem ce răspuns îmi dă și apoi cu elevii mei să discut acel răspuns și să-l coroborez cu cunoștințele pe care le am, să-l evaluez, să-l critic, să-l îmbunătățesc și în felul acesta dezvolt deprinderea de a gândi utilizând în același timp instrumentul.”
VIDEO Poți urmări și pe YouTube acest podcast?