Mircea Miclea susține că această soluție trebuie găsită pentru zonele în care rata de infectare este mare, cum se întâmplă în București.
„Bănuiesc că inițial s-au gândit doar la București, pentru că are o rată de infectare foarte mare și ca să nu îl închidă atunci au venit cu soluția asta de vacanță de o lună. Dar cum explici elevilor din sate și sătuce că trebuie să stea o lună în vacanță? În baza a ce? E ilogic să închizi peste tot. E aberant”, a spus Mircea Miclea.
Din punctul lui de vedere soluția e greșită pentru că până acum deja s-a pierdut destul din cauza școlii online.
„După ce s-a pierdut atât de mult, acum practic cu această vacanță extrem de lungă în mijlocul semestrului doi apare o discontinuitate în procesul de predare și învățare, iar decalajul sau pierderile cognitive și socio- emoționale ale elevilor în loc să se reducă se vor accentua”, explică Mircea Miclea.
Fostul ministru al Educației, spune că, dimpotrivă, anul școlar trebuia prelungit, iar viitorul an școlar ar trebui să înceapă mai devreme – la 1 septembrie.
„O soluție era să învețe online toți elevii în perioada dintre vacanțele de Paștele Catolic și cel Ortodox și în același timp să se prelungească acest an școlar. Ideea de a prelungi pentru restul claselor, nu pentru clasele care dau examene, era o idee foarte bună și era o modalitate de a recupera din ce s-a pierdut”, consideră Miclea.
Responabilitatea recuperării materiei trebuie să fie a ministerului, nu a părinților
Profesorul spune că în privința recuperării materiei nu trebuie întrebați părinții, ci ministrul ar trebui să ia decizia.
„Soluția aceasta că părinții să spună dacă elevii recuperează sau nu materia, nu e o soluție, pentru că exact părinții acelor elevi care sunt cei mai defavorizați nu vor spune că copiii lor au de recuperat. Ar trebui tu, ca stat, să iei responsabilitatea asta și să spui că facem mai multă școală. Ar trebui prelungită perioada acum și început mai devreme în septembrie”, completează Mircea Miclea.
Îți mai recomandăm Răzgândire. Ministrul Educației: Evaluarea Națională se dă la datele stabilite anul trecut VIDEODacă elevii nu se pregătesc temeinic și nu învață cunoștințele de bază anul acesta, acest lucru se va vedea în anii următori.
„Pierderile din acest an școlar se vor rostogoli. Dacă nu înveți în anul acesta școlar și ai o pierdere, atunci se vede anul viitor. Am tot dat exemplul asta: dacă nu învăț tabla înmulțirii acum, atunci îmi e greu să înțeleg ridicarea la putere anul viitor”, a mai spus Miclea.
Reamintim că Ministerul Educației a anunțat joi că structura anului școlar se schimbă pentru toți elevii, cu excepția celor din clasele a VIII-a și a XII-a, care vor avea o lună de vacanță și vor termina cursurile cu o săptămână mai târziu, în loc de 18 iunie, pe 25 iunie.
Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite, conform calendarelor deja aprobate și cunoscute: Evaluarea Națională - 22 – 25 iunie ) și probele scrise ale examenului de Bacalaureat - 28 iunie – 1 iulie. Probele de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat vor fi echivalate conform unei proceduri elaborate de către Ministerul Educației.
O altă măsură anunțată de Ministerul Educației este ca săptămâna „Școala altfel” să nu mai aibă loc în cazul în care nu s-a desfășurat deja.
Evaluările pentru clasele mici vor avea loc în luna mai. Singura modificare este la Evaluarea națională a elevilor din clasa a II-a care se reprogramează din perioada 20 – 23 aprilie în intervalul 25 – 28 mai. Simulările vor avea loc numai în localitățile unde nu e carantină.
De asemenea, orele remediale vor avea loc în toate școlile aflate în localități în care rata de infectare este mai mică de 6/1000 locuitori.