Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a fost reconectată la rețea, potrivit unui anunțat al companiei nucleare de stat din Ucraina, relatează, vineri, Reuters. Compania a declarat că un reactor de la centrală a fost reconectat la rețeaua ucraineană și capacitatea de alimentare este în creștere.
„Astăzi, la ora 14:04, una dintre unitățile de putere ale centralei nucleare Zaporojie, care s-a oprit ieri, a fost conectată la rețeaua electrică”, se arată într-un comunicat al Energoatom.
Joi, incendiile din apropiere, care ar fi fost provocate de bombardamentele rusești, au dus la deconectarea centralei și au stârnit temeri privind un dezastru nuclear.
Îți mai recomandăm 3 minute | Zaporojie, la un pas de Cernobîl? Rusia își mărește armata, guvernul Ciucă salariile bugetarilorDe ce vrea Rusia să controleze centrala nucleară
Centrala are șase reactoare de concepție sovietică, dar doar două dintre ele au rămas în funcțiune pe fondul luptelor.
Dată în folosință în 1985, centrala nucleară Zaporojie alimentează acum 20% din economia și locuințele ucrainenilor. Oprirea centralei ar însemna greutăți de neimaginat la iarnă.
Îți mai recomandăm Explainer | De ce e importantă centrala nucleară de la ZaporojieDe asemenea, deconectarea centralei de la rețea reprezintă un potențial pericol, deoarece o defecțiune a sistemelor de alimentare de rezervă ar putea duce la o pierdere de lichid de răcire și ar putea determina topirea combustibilului din miezul reactorului.
Autoritățile de la Kiev au acuzat de nenumărate ori Rusia de „terorism nuclear”, prin manevrele periculoase pe care le execută pe terenul centralei și în apropierea ei.
Your browser doesn’t support HTML5
Noile imagini din satelit realizate pe 24 august și obținute de Schemes, o echipă de investigație a Serviciului ucrainean al RFE/RL, au arătat coloane de fum care se ridică pe teritoriul uzinei.
Oficialii străini au avertizat în legătură cu o potențială catastrofă și continuă să facă presiuni asupra forțelor ruse și ucrainene pentru a face mai mult pentru a proteja cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Rusia controlează instalația de la aproximativ două săptămâni după ce a invadat Ucraina, pe 24 februarie, ținând prizonieri muncitorii și amenințându-i cu arma pentru a opera centrala, al cărei prim reactor a intrat în funcțiune în 1985.
Liderii occidentali au cerut anterior ca Rusia să restituie centrala Ucrainei, în timp ce șeful ONU a cerut ca aceasta să fie „demilitarizată”. Organismul de supraveghere nucleară al ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), și-a declarat intenția de a trimite o misiune pentru a inspecta centrala.
„Rusia ar trebui să fie de acord cu zona demilitarizată din jurul centralei și să fie de acord să permită o vizită a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică cât mai curând posibil pentru a verifica siguranța și securitatea sistemului”, a declarat joi purtătoarea de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
Rușii continuă ofensiva în estul Ucrainei
Între timp, Statul Major General ucrainean a declarat că forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive nereușite în direcția Slaviansk din Donețk și au continuat să bombardeze Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, dar și localitățile Kramatorsk, Novopavlovsk, Zaporojie și Iujnobuz cu focuri de artilerie, tancuri și rachete.
Ofensiva Rusiei în estul și sudul Ucrainei a încetinit în ultimele săptămâni, aparent îngreunată de pierderile mari de personal și logistică, în ciuda afirmației recente a ministrului Apărării, Serghei Șoigu, potrivit căreia Moscova reduce ritmul în mod intenționat pentru a evita daunele colaterale în rândul civililor.
Ministerul britanic al Apărării a declarat în buletinul său zilnic de informații de vineri că declarația lui Șoigu a fost „aproape sigur o dezinformare deliberată”.
Serviciile secrete britanice au declarat că ofensiva Rusiei a stagnat din cauza performanțelor militare rusești slabe și a rezistenței acerbe a Ucrainei.
Your browser doesn’t support HTML5
Potrivit sursei citate, Șoigu și președintele Vladimir Putin au concediat „foarte probabil” cel puțin șase generali pentru că nu au avansat suficient de repede.
Raportul serviciilor de informații a declarat că un atac cu rachete rusești asupra unei gări din centrul Ucrainei de miercuri, despre care Moscova a spus că viza un tren militar ucrainean, a evidențiat „disponibilitatea Rusiei de a provoca daune colaterale atunci când percepe că există un avantaj militar în lansarea de rachete sau lovituri de artilerie”.
Lovitura s-a soldat cu cel puțin 25 de morți, inclusiv copii, au spus autoritățile de la Kiev, în timp ce Ministerul rus al Apărării a afirmat, fără a prezenta vreo dovadă, că lovitura a vizat și a ucis peste 200 de soldați ucraineni care se îndreptau să lupte în Donbas.
Nici afirmațiile rusești, nici cele ucrainene nu au putut fi verificate în mod independent.
Îți mai recomandăm HRW | Arme interzise folosite în Ucraina. 689 de civili au fost uciși sau răniți de muniția cu dispersie ruseascăDeconectare centralei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi seară că a fost evitat la limită un dezastru cu radiații nucleare după întreruperea, timp de câteva ore, a curentului electric la cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Bombardamentele rusești au declanșat incendii în gropile de cenușă ale unei centrale electrice pe cărbune din apropiere, care au deconectat centrala controlată de Rusia de la rețeaua electrică a Ucrainei, a declarat Zelenski, dar generatoarele diesel de rezervă au asigurat alimentarea cu energie electrică vitală pentru sistemele de răcire și de siguranță de la centrală.
Rusia a negat responsabilitatea, iar oficialii instalați de Moscova în regiunea Zaporojie au dat vina pentru incendiu și pentru întreruperea ulterioară a curentului pe forțele armate ucrainene.
De asemenea, Zelenski i-a lăudat pe tehnicienii ucraineni care operează uzina aflată sub controlul armatei ruse de la începutul războiului.
„Dacă personalul stației noastre nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja forțați să depășim consecințele unui accident de radiații”, a declarat Zelenski, în discursul său de joi seară.
„Rusia a pus Ucraina și pe toți europenii într-o situație la un pas de un dezastru cu radiații (nucleare)”, a adăugat el.