Mize financiare vs „soluție" pentru sănătate | Reacții la demiterea lui Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan, la o conferință de presă organizata la sediul guvernului, miercuri, 27 ianuarie 2021.

Demiterea ministrului Sănătății a provocat reacții puternice atât din partea clasei politice, cât și din partea comentatorilor și societății civile.

De la dezamăgirea reprezentanților USR PLUS la explicațiile analiștilor despre mizele financiare ale reformei în sănătate, demiterea lui Vlad Voiculescu, dar și a secretarului de stat Andreea Moldovan, e analizată atât în termeni politicii, cât și ai reformei din sistemul de sănătate.

În opinia expertului ȋn reforma administraţiei publice Sorin Ioniță, decizia lui Florin Cîțu ar putea avea mai puțină legătură cu tensiunile dintre el și Vlad Voiculescu și mai multă cu activitatea și prezența la Ministerul Sănătății a secretarului de stat Andreea Moldovan. Aceasta este expert în epidemiologie și provine din sistemul de sănătate, știe foarte bine detaliile pandemiei și „avea argumente” scrie Sorin Ioniță pe pagina sa de Facebook.

Îți mai recomandăm Premierul Cîțu l-a demis pe ministrul Voiculescu. Orban: Nu există altă soluție decât actuala coaliție

Tot pe Facebook, consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu, Ștefan Voinea, cel care a coordonat transparentizarea datelor COVID soldată cu sesizarea Parchetului de către Corpul de control al Guvernului, spune că deciziile lui Voiculescu au „pus la risc afaceri de milioane de euro”.

Vlad a dat un ordin de ministru care impunea realizarea testelor PCR COVID prioritar în unitățile publice atunci când există disponibilitate, punând la risc în acest fel afaceri de milioane de euro. Ordinul inițial care permitea testarea prioritară la privat fusese dat de ministrul PNL Tătaru", a scris Ștefan Voinea într-o postare pe care a șters-o ulterior.

Și pentru colegii din USR PLUS ai ministrului Voiculescu, „deranjarea” intereselor financiare ar fi miza majoră a schimbării lui Vlad Voiculescu.

Vlad e de vină pentru incompetența, iresposabilitatea și furtișagul din spitalele românești, nu? De peste 30 de ani ați politizat sistemul de sănătate și l-ați distrus, cu manageri de spitale numiți și aflați la cheremul vostru politic, și acum v-ați găsit vinovatul, da? Adică exact pe cel care lupta pentru profesionalizarea managementului din spitale și vă amenința marionetele pentru sifonarea banilor din sănătate. Miza este mare – 10 miliarde de euro pe care le pierdeați prin eliminarea controlului politic la casele județene de sănătate. V-ați panicat, ați dat mâna unii cu alții și ați reușit, da?”, a scris Europarlamentarul USR PLUS Dragoș Pîslaru pe pagina sa de Facebook.

Și sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial și ministru al muncii în Guvernul Emil Boc invocă pe Facebook, într-o postare de marți seara, bugetul caselor județene de asigurări de sănătate. „Miza sunt cele 10 miliarde de euro, bugetul care va fi administrat de casele județene de asigurări, unde /.../ șeful de la CNAS intenționează să organizeze concursuri de-adevăratelea”, scrie acesta.

Co-președintele USR PLUS, Dacian Cioloș a calificat decizia premierului drept inacceptabilă - „​Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil", a scris acesta pe Facebook.

Explicația premierului Cîțu

Într-o declarație de presă care a durat puțin peste un minut, susținută la prânz, la sediul Guvernului, premierul Florin Cîțu a afirmat că a luat decizia demiterii ministrului Voiculescu pentru a se asigura că e menținută „încrederea în instituţiile statului".

Vreau să îi asigur pe toţi românii că eu cred cu tărie în această coaliţie de guvernare, pentru că este o coaliţie de guvernare care s-a constituit în urma votului românilor, în jurul unor valori, unor idei şi nu în jurul unor persoane”, a spus acesta.

Îți mai recomandăm Război oficial în Guvern. Surse USR-PLUS: „Cîțu a trecut gratuit o linie roșie, a pierdut un aliat”

Reacția opoziției

Pentru opoziția politică, demiterea lui Vlad Voiculescu ar fi un moment bun pentru numirea „unui profesionist”. Președintele PSD Marcel Ciolacu în acuză pe Vlad Voiculescu de toate incidentele din sănătate din ultimele patru luni, iar deputatul PSD Alexandru Rafila spune că decizia premierului de revocare din funcţia de ministru al Sănătăţii pe Vlad Voiculescu este un „gest de responsabilitate”.

PSD anunțase în această săptămână o nouă moțiune simplă împotriva ministrului Voiculescu.

Parlamentarii USR PLUS

Președintele Senatului României, Anca Dragu, scrie pe pagina sa de Facebook că Vlad Voiculescu „a început lupta împotriva corupției înrădăcinate în sistem".

„Nu poți face o reformă peste noapte și nu poți face o reformă în 4 luni într-un sistem profund îmbolnăvit de corupție timp de 30 de ani. În ultimii ani acest minister a fost condus de oameni urmăriți penal sau de oameni care au fost obiectul jocurilor politice pentru câteva luni ca mai apoi să fie schimbați".

Deputat de Brașov la al doilea mandat, Tudor Benga semnalează că demiterea unui expert, secretarul de stat Andreea Moldovean, subliniază „adevărul știut de tot mai mulți dar nespus de mai nimeni: ceea ce deranjează profund sunt încercările de reformă autentică."

Vlad Voiculescu e om politic. Andreea Moldovan nu. Andreea Moldovan e un expert care și-a pus competența tehnică la dispoziția unui guvern care trebuia să aibă o agendă de autentică reformă. Putem comenta deciziile executive ale ministrului Vlad Voiculescu. Însă păcatul cel mare al Andreei Moldovan este că a zis adevărul despre situația epidemiologică și strică astfel narativa roz bonbon "avem de toate, totu-i sub control", a scris Tudor Benga pe pagina sa de Facebook.

Un alt parlamentar al USR PLUS, Cătălin Teniță, scrie: „Discuția nu este despre Voiculescu. Este despre decapitarea unui fel de a schimba viața publica. Și asta nu poate fi acceptat".