Mișcarea surpriză a PSD: propune vot pentru abrogarea recursului compensatoriu și anularea pensiilor speciale

Marcel Ciolacu încearcă să câștige capital de imagine pentru PSD prin susținerea abrogării recursului compensatoriu și anularea pensiilor speciale.

PSD a cerut în ședința Biroului Permanent ca abrogarea recursului compensatoriu, dar și anularea pensiilor speciale să se regăsească la votul final de miercuri. Mișcarea celor din PSD vine în ziua în care PNL a anunțat că își va angaja răspunderea pe abrogarea recursului compensatoriu.

Social-democrații și-au schimbat strategia după pierderea alegerilor prezidențiale și încearcă să câștige capital de imagine cu două teme importante enunțate de PNL: abrogarea recursului compensatoriu și anularea pensiilor speciale.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, a cerut în ședința Biroului Permanent ca proiectele de lege ce vizează recursul compensatoriu și pensiile speciale să intre la votul final de miercuri, sub rezerva primirii Raportului. Comisia juridică ar trebui să elaboreze mâine, pe repede înainte, cele două rapoarte pentru ca deputații să poată vota aceste proiecte peste două zile.

“Dacă toți spun că trebuie să renunțăm la aceste legi, noi le dăm posibilitatea celor de la PNL să voteze alături de noi”, au spus surse din conducerea PSD.

Proiectul privind recursul compensatoriu a fost adoptat în Parlament la insistențele PSD în timpul mandatului lui Liviu Dragnea. Social-democrații au dat atunci vina pe guvernul Cioloș, deoarece el a fost primul care a redactat un proiect în acest sens. Cu toate acestea, proiectul inițiat de ministrul Prună a fost modificat în Parlament în favoarea condamnaților, amendamentul fiind susținut de cei de la PSD, ALDE și UDMR. Cei din PSD au motivat votarea legii prin faptul că România primește condamnări de la CEDO din cauza condițiilor din închisori.

Îți mai recomandăm Unanimitate a procurorilor: nu vor să se renunțe la pensionarea anticipată a magistraților, vor însă desființarea Secției Speciale

MInistrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că Guvernul nu va da o Ordonanță de Urgență pentru abrogarea recursului compensatoriu și nici pentru desființarea Secției Speciale.

Deputatul PNL, Florin Roman, a precizat că peste 7.000 de violatori, criminali și tâlhari au fost eliberați grație legii recursului compensatoriu, iar 21.049 de condamnați au ieșit mai repede din închisoare.

Zece deputați de la PNL au depus la începutul acestui an un proiect privind abrogarea legii privind recursul compensatoriu. PSD s-a opus însă ca această lege să fie abrogată, chiar dacă în presă au fost prezentate mai multe cazuri de condamnați care au fost eliberați înainte de termen și au recidivat. În Parlament mai există un proiect de lege care prevede modificarea legii privind recursul compensatoriu, depus tot de aleșii PNL.

În varianta actuală a legii privind recursul compensatoriu se prevede că deținuții care sunt ținuți în condiții insalubre și nu au la dispoziție patru metri cubi de aer de persoană beneficiază de reducerea cu șase zile a pedepsei pentru fiecare lună de închisoare efectuată.

Abrogarea legii privind recursul compensatoriu este susținută de PNL, USR, PMP, dar și de UDMR. Uniunea și-a schimbat poziția deși parlamentarii săi au votat legea privind recursul compensatoriu.

PSD încearcă să câștige capital electoral cu pensiile speciale

În Parlament există un proiect PNL privind anularea pensiilor speciale. PSD venise înaintea campaniei electorale pentru prezidențiale cu o variantă prin care pensiile speciale care depășesc 7.000 de lei să fie impozitate. Social-democrații vor acum să susțină inițiativa liberalilor.

CSM a criticat dur în această vară intenția guvernului PSD de a impozita pensiile speciale ale magistraților, susținând că afectează independența justiției.

Potrivit documentului CSM, în jurisprudența CCR s-a statuat că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților contravine principiului independenței justiției, fiind o măsură neconstituțională. CSM a amenințat că orice lege care va elimina pensiile speciale ale magistraților urmează să fie atacată la CCR.

Patru parlamentari PNL au depus la începutul acestui an un proiect legislativ prin care sunt interzise toate pensiile speciale. Printre semnatari se numără și actualul ministru de Finanțe, Florin Cîțu. Un proiect asemănător împotriva pensiilor speciale a fost depus și de USR, în octombrie 2017. Inițiativa USR prevede eliminarea pensiilor speciale ale funcționarilor parlamentari, ale deputaților, ale senatorilor, ale personalului Curții de Conturi și Curții Constituționale.

Îți mai recomandăm Prioritățile lui Predoiu în Justiție. Cum s-au desumflat promisiunile din luna de miere a guvernului PNL

Surse din conducerea ProRomânia au declarat că ei nu sunt de acord cu aceste modificări, deoarece nu se pot anula pensiile magistraților, ale militarilor sau aviatorilor.

“PSD încearcă să ia fața celor de la PNL, dar sunt probleme la CCR dacă vor anula pensiile judecătorilor. Aceștia vor ataca anularea pensiilor speciale și vor câștiga, la fel militarii și aviatorii. Ce facem atunci?”, au subliniat sursele citate.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că guvernul Orban își va angaja răspunderea pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecera de la patru la doi ani în ce privește școlarizarea pentru INM.

Dacă în Camera Deputaților se va da un vot pentru abrogarea legii privind recursul compensatoriu și pe legea privind pensiile speciale, guvernul nu va mai putea veni să-și angajeze răspunderea pe ce și-a propus.

Îți mai recomandăm Vicepremierul Raluca Turcan: Guvernul își va angaja răspunderea pentru abrogarea recursului compensatoriu, dacă nu va fi făcută în Parlament