Opozantul Alexei Navalnîi a murit probabil mult mai devreme decât a anunţat Serviciul Federal Penitenciar, a declarat pentru Novaia Gazeta Europe un deţinut al coloniei penitenciare IK-3 „Lupul Polar”, sub rezerva anonimatului, scrie The Moscow Times, preluat de News.ro.
Deținutul povestește că „o agitaţie de neînţeles a început în colonie încă din seara zilei de 15 februarie”: verificarea de seară, care are loc între orele 20:00 şi 20:30, „a fost mult accelerată".
Apoi, toată lumea a fost închisă în barăci, avertizată să nu facă nicio mişcare, iar securitatea a fost întărită.
„S-a auzit cum nişte maşini au intrat pe teritoriul zonei (penitenciare) seara târziu şi noaptea, de trei ori, dar ce fel de maşini, nu se poate vedea pe geam”, a spus deţinutul.
În dimineaţa zilei de 16 februarie a început cu o percheziţie totală: personalul coloniei a confiscat mai multe telefoane mobile, cărţi, precum şi fierbătoare, care fuseseră trecute cu vederea anterior. Deţinuţii au tras concluzia, din ce vorbeau gardienii, că era aşteptată în colonie o inspecţie.
Deținutul care a vorbit cu ziarul de opoziţie Novaia Gazeta Europe - care relatează din străinătate - a precizat că administraţia află de obicei despre astfel de inspecţii cu o lună înainte şi se pregăteşte din timp pentru ele.
El a povestit că în colonia penitenciară s-a aflat despre decesul lui Aleksei Navalnîi în jurul orei 10.00 ( ora 08.00, ora Moscovei).
Unitatea de tip celulă unică, unde era ţinut în izolare politicianul, se află departe de cazarmă, dar în apropierea acesteia nu se aflau, totuşi ambulanţe.
O ambulanţă a apărut abia după aflarea veştii morţii opozantului.
„Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunţată. Cel mai probabil, încă de seara. Altfel, de ce a fost necesar să ne închidă bine în cazarmă, iar dimineaţa să organizeze un raid?”, a spus deţinutul.
În acelaşi timp, el a precizat că moartea lui Navalnîi a fost o surpriză pentru autorităţile coloniei.
„Încă de dimineaţă, atât 'stăpânul' (şeful coloniei), cât şi 'kum' (şeful părţii operaţionale a coloniei) umblau ca şi cum ar fi avut o pungă pe cap", a declarat interlocutorul pentru publicaţie.
El a mai spus că în jurul orei 13:00, ora Moscovei, mai multe maşini au sosit la administraţie: una de la IK-18 „Bufniţa polară" - o colonie penitenciară pentru condamnaţi pe viaţă, alte două de la Labitnanghi - cel mai apropiat oraş de aşezarea din Harp - şi una de la Salehard - capitala districtului autonom Iamalo-Neneţ.
Deţinutul a sugerat că participanţii la întâlnire „elaborau o poziţie comună în faţa comisiei de la Moscova”.
În colonie s-a aflat despre sosirea comisiei de la biroul central al Serviciului Federal Penitenciar cam în acelaşi timp cu moartea lui Navalnîi. Potrivit deţinutului, aceasta a fost încă o dovadă că politicianul a murit mult mai devreme decât s-a anunţat.
Îți mai recomandăm Moartea lui Alexei Navalnîi a fost confirmată. Oficialii ruși refuză să elibereze cadavrul în așteptarea unei „investigații”Potrivit informaţiilor oficiale, la 16 februarie, Aleksei Navalnîi s-a simţit rău după o plimbare şi şi-a pierdut cunoştinţa la scurt timp. „Măsurile de resuscitare” nu au dat rezultate pozitive, iar „medicii de urgenţă au declarat decesul”.
Potrivit site-ului rusesc Baza, care are conexiuni cu seviciile de informaţii ruse, Navalnîi s-a îmbolnăvit vineri, în jurul orei locale 13:00 (11:00, ora Moscovei). O ambulanţă a fost chemată la el, medicii au încercat să îl resusciteze pe politician, dar acesta a murit la ora locală 14:17.
Două surse de rang înalt din cadrul Comitetului de Investigaţii au declarat pentru SOTA (canal media de opoziţie - n.r.) că Navalnîi a fost „otrăvit lent în custodie încă din august pentru a-i provoca moartea” şi că principalul „instigator” ar fi fost chiar şeful Comitetului de Investigaţii, Aleksandr Bastrîkin, care avea o ranchiună personală împotriva politicianului din cauza investigaţiilor sale.
Îți mai recomandăm Analiză. Ce poate schimba moartea lui Alexei Navalnîi în societatea rusăMamei lui Alexei Navalnîi i s-a spus sâmbătă că principalul opozant al Kremlinului a fost răpus de „sindromul morţii subite" şi că trupul său nu va fi predat familiei până la finalizarea anchetei, a anunţat echipa sa, potrivit Reuters.
Novaya Gazeta: Trupul lui Navalnîi se află la morga Spitalului Clinic Districtual Salekhard
Trupul lui Alexei Navalnîi se află la morga Spitalului Clinic Districtual Salekhard şi, până sâmbătă, nu fusese încă efectuată o autopsie, au spus surse citate de Novaya Gazeta Europe.
În urma morţii subite a lui Navalnîi de vineri, trupul său a fost dus iniţial în oraşul Labytnangi, la 36 de kilometri distanţă de colonia penală, unde a murit în satul Harp, din districtul autonom Yamalo-Nenets, din nordul Rusiei.
Cu toate acestea, surse spun că trupul său a fost transferat, vineri, la Spitalul Clinic Districtual din capitala regională Salekhard.
„De obicei, cadavrele persoanelor care mor în închisoare sunt duse direct la Biroul de Medicină Legală de pe strada Glazkova, dar în acest caz a fost dus la spitalul clinic dintr-un motiv oarecare”, a spus un paramedic al serviciului de ambulanţă Salekhard.
„L-au dus la morgă, l-au adus înăuntru şi apoi au plasat doi poliţişti în faţa uşii. Ar fi putut la fel de bine să fi pus un panou care spunea ”ceva misterios se întâmplă aici! Desigur, toată lumea dorea să ştie ce s-a întâmplat, despre ce era tot secretul şi dacă încercau să ascundă ceva grav.”
Navalnîi, un fost avocat în vârstă de 47 de ani, a leşinat şi a murit vineri după o plimbare în colonia penală „Lupul polar" din Harp, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova, unde îşi ispăşea o pedeapsă de trei decenii, a anunţat serviciul penitenciar.
Liderii occidentali, în frunte cu preşedintele american Joe Biden, au adus un omagiu curajului lui Navalnîi şi l-au acuzat pe preşedintele Vladimir Putin că ar fi responsabil pentru această moarte. Marea Britanie a declarat că vor exista consecinţe pentru Rusia.