Familia lui Alexei Navalnîi și colaboratorii lui apropiați au confirmat sâmbătă, pe 17 februarie, moartea politicianului de opoziție rus într-o închisoare din zona artică. Ei cer ca trupul opozantului să le fie predat imediat.
Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a scris pe X (fostul Twitter) că - după cum arată un document oficial înmânat mamei politicianului, decesul din închisoarea numită „Lupul Polar” s-a produs la ora locală 14:17, pe 16 februarie.
„Un angajat al coloniei penitenciare spune că trupul lui Navalnîi este acum la Salekhard (oraș din regiunea Iamalia-Neneția din nordul Federației Ruse - n.r.). A fost ridicat de către investigatorii [închisorii]. Acum, fac «cercetări». Cerem ca trupul lui Alexei Navalnîi să îi fie dat familiei imediat”, a scris Kira Iarmîş pe 17 februarie.
Cu puțin timp înainte, ziarul Novaia Gazeta scria că Ludmila Navalnaia, mama lui Alexei, plecase către închisoare, care se află în orașul Karp, regiunea Iamalia-Neneția, la 1.000 de kilometri de Moscova.
Ulterior, echipa lui Alexei Navalnîi a spus că trupul lui nu se află la morgă unde oficialii au spus că se află.
Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt al activistului rus, a declarat că mama și avocatul lui Navalnîi au ajuns la morgă, la Salekhard, dar că aceasta a fost închisă.
Într-o actualizare pe X, fost Twitter, Kira Iarmîş a spus că amândoi au fost „asigurați” că trupul lui se află acolo.
Dar Iarmîş continuă spunând: „Avocatul a sunat la numărul de telefon care era pe ușă. I s-a spus că este al șaptelea apelant astăzi. Cadavrul lui Alexei nu este la morgă".
Vineri, pe 16 februarie, administrația rusă a penitenciarelor anunțase că Năvalnîi s-a simțit rău după o plimbare, că a căzut și apoi și-a pierdut cunoștința.
Medicii de pe ambulanța chemată la fața locului ar fi încercat să-l resusciteze, dar Năvalnîi a murit - se arată în comunicatul oficial.
Alexei Navalnîi, luptător anticorupție și cel mai cunoscut politician al opoziției din Rusia - de peste un deceniu, avea 47 de ani.
Moartea lui a stârnit o revărsare imediată de durere în rândul multor ruși, iar liderii din întreaga lume au condamnat moartea celui mai ferm critic al lui Vladimir Putin, acuzându-l direct pe președintele rus pentru moartea lui.
Miniștrii de externe ai G7, reuniți la München, la conferința de securitate, au păstrat un minut de reculegere pentru Alexei Navalnîi, pe 17 februarie.
„Pentru ideile sale și lupta sa pentru libertate și împotriva corupției în Rusia, Navalnîi a murit”, a declarat ministrul italian de Externe, Antonio Tajani.
„Rusia trebuie să facă lumină asupra morții lui și să oprească represiunea inacceptabilă a disidenței politice”, a adăugat el.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că moartea lui Navalnîi a arătat că este imposibil să-l vedem pe Putin ca un lider legitim.
„Putin ucide pe cine vrea, fie că este un lider al opoziției sau oricine i se pare o țintă”, a declarat Zelenski la Conferința de Securitate de la München pe 17 februarie.
Kremlinul, despre care Alexei Navalnîi a spus că s-a aflat în spatele otrăvirii sale care aproape l-a ucis în 2020, a negat cu furie că a jucat vreun rol în moartea lui Navalnîi și a respins reacția „absolut turbată” a liderilor occidentali.
În interiorul Rusiei, oamenii au continuat să deplângă moartea cruciatului anticorupție, în ciuda faptului că mass-media oficială a acordat puțină atenție morții sale și eforturile de a elimina orice omagiu adus acestuia.
Peste 170 de persoane au fost reținute în opt orașe din Rusia după ce au depus flori în memoria lui Navalnîi, potrivit OVD-Info, un grup care monitorizează represiunea politică în Rusia.
Pe 17 februarie, poliția a blocat accesul la un memorial din orașul siberian Novosibirsk și a reținut mai multe persoane acolo, precum și într-un alt oraș siberian, Surgut, a spus OVD-Info.
La Moscova, vineri seară oamenii au depus flori la memorialul „Zidul Durerii” de pe bulevardul numit după fizicianul sovietic și disident Andrei Saharov. Poliția a arestat peste 15 persoane, a informat presa Sota.
Condamnările opozantului rus Alexei Navalnîi
- August 2020 - otrăvit cu Noviciok
- 17 ianuarie 2021 - reținut pe aeroportul din Moscova pe motiv că a încălcat condițiile eliberării condiționate cât s-a aflat în comă, în Germania, unde a fost transferat din Siberia unde a fost otrăvit cu neurotoxina Noviciok, folosită de KGB în perioada Războiului Rece și interzisă în prezent. Condamnat la trei ani ani și jumătate de închisoare.
- Decembrie 2021 - mutat într-o colonie penitenciară din Siberia.
- Februarie 2022 - judecat pentru o presupusă fraudă de 4,7 milioane de dolari din donații acordate organizațiilor sale politice. A fost condamnat la 9 ani de închisoare într-o „colonie penală cu regim strict”.
- În august 2023, acest termen de închisoare a fost prelungit la 19 ani după ce a fost găsit vinovat de înființarea și finanțarea unei organizații extremiste, adică Fundația Anticorupție care a dezvăluit abuzurile făcute de președintele rus Vladimir Putin și de apropiații săi și averea strânsă de aceștia.