Inițiatorul aplicației este un tătic, Ionuț Țurlea, care a testat în concediul său de paternitate dificultățile întâmpinate, de obicei, de mamele aflate la dispoziția celor mici.
Deși cu multe satisfacții, maternitatea este totuși în primii ani o captivitate care pune distanță între femeia care naște și societate. Ea stă în casă, își suspendă alte activități, socializarea rămâne în contul rețelelor sociale.
Ca la sat, apelezi la vecini
MOMSI vine în întâmpinarea unor nevoi identificate prin cercetare: de veghe lângă un bebe, mama se confruntă uneori cu urgențe pe care familia nu le poate rezolva pe loc, când soțul e la serviciu, părinții sau frații departe etc.
„Când fetița noastră avea patru luni, a avut nevoie urgentă de lapte matern. Nu știam să existe o bancă de stocare, așadar am apelat la rețelele sociale existente. Am găsit o mamă cu un bebe de vârstă apropiată cu fiica noastră, ea ne-a oferit ajutor. Ne-am apropiat, ținem legătura și acum când copiii au deja 3 ani”, a povestit Ionuț Țurlea pentru Europa Liberă.
Așa i-a venit ideea de a produce un serviciu care să pună în contact mame din proximitate, încât orice sprijin să fie aproape, la îndemână.
Creatorii aplicației MOMSI au numit „sat” această comunitate formată în jurul casei. În timp se formează legături între vecinele-mămici confruntate cu aceleași probleme.
Ele se pot sprijini la nevoie: să stea cu copilul celeilalte dacă intervine o urgență, să își ia pe rând copiii de la grădiniță, să se întâlnească în parc, să bea o cafea împreună, să se sfătuiască.
Diferența față de grupurile de pe rețele
Am întrebat care e diferența față de grupurile create pe Facebook sau pe WhatsApp, unde mămicile împărtășesc cunoștințe și sfaturi.
„Aplicația noastră vrea să scoată mamele din izolarea dintre pereții locuinței, să le pună în contact real. Facebook le ține într-un alt tip de prizonierat, noi nu vrem ca ele să stea pe telefon sau pe laptop, ci tocmai să iasă, să socializeze, să ceară ajutor de la persoane reale”, afirmă Țurlea.
În plus, MOMSI nu admite reclame și nu vinde date personale.
Informațiile cele mai importante cerute de aplicație sunt zona de locuire și vârsta copilului, plus o imagine selfie pentru a se confirma că persoana e reală. Nu e cerută adresa exactă. Este generată o listă de contacte din apropiere din care fiecare utilizatoare poate invita pe cine dorește, creându-și propriul „sat”, propria micro-comunitate.
Fiecare mamă are propriile trebuințe, deci alege liber cu cine dorește să intre în contact. Există și un buton „Help Request” care atrage atenția că e nevoie de ajutor. Dacă există consimțământ reciproc, se poate intra în chat sau vorbi la telefon.
Există și o zonă de „market”, unde se pot scoate la vânzare lucruri legate de creșterea copilului: cărucioare, haine, jucării etc.
„Ne așteptăm, desigur, la unele rezerve, tocmai de aceea am limitat informațiile cerute și am destinat aplicația exclusiv doamnelor cu copii, nu și tăticilor, pentru a consolida încrederea între participante”, a precizat Ionuț Țurlea.
Refugiatele din Ucraina se pot regăsi
Situația nouă adusă de războiul din Ucraina a îmbogățit aplicația cu accesul în mai multe limbi: engleză, ucraineană, poloneză, maghiară, slovacă. Adică în limbile țărilor din vecinătate unde se refugiază ucrainenii alungați de agresiunea Federației Ruse.
Peste 80% din refugiate aduc cu ele copiii proprii, uneori și ai altora, pentru a-i salva. Au nevoie să se caute, să se regăsească, să se sprijine reciproc. MOMSI le poate ajuta în acest sens în limba lor.
Aplicația a fost dezvoltată de un grup după ideea lui Ionuț Țurlea, care nu este, cum ne așteptam, un specialist în software, ci în business development, cu studii în științe politice și administrație.
În acest moment de început nu există o politică de promovare, informația merge mai curând „din vorbă în vorbă”. Totuși, descărcarea de către 2500 de utilizatoare încă din primele două zile este considerat un rezultat bun, care întărește speranța că aplicația MOMSI e binevenită și utilă.
Îți mai recomandăm Joburi pentru refugiați. Poveștile ucrainenilor care au găsit locuri de muncă România