Moscova acuză România că vrea să anexeze R.Moldova. Zaharova, deranjată de vizita premierului român la Chişinău

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe a criticat vizita la Chișinău a premierului român Marcel Ciolacu și a acuzat din nou România că vrea să anexeze R.Moldova.

Zaharova s-a arătat deranjată în conferința sa de presă de miercuri de afirmațiile făcute de Ciolacu, care a vizitat recent Chișinăul și care a spus că Rusia „va duce ţara în izolare şi sărăcie”.

„Vedem cât de prosperă este Uniunea Europeană”, a comentat Maria Zaharova.

„În paralel, continuă vizitele în Moldova ale politicienilor şi funcţionarilor occidentali care militează deschis pentru opţiunea europeană. Pe 4 octombrie anul acesta, la Chişinău, premierul român Marcel Ciolacu a îndemnat conducerea moldoveană să lucreze mai activ pentru ca cetăţenii «să înţeleagă clar că viitorul Moldovei este în UE». Dar de ce a fost el timid? Ar fi trebuit să spună aşa: nu în UE, ci în România. Asta este ceea ce vor ei” - a spus Maria Zaharova.

„Absurditatea unor astfel de afirmaţii este că, aşa cum arată istoria, ocupaţia românească din 1918-1940 a fost cea care a adus în Basarabia sărăcie, ruină, depopulare şi atacuri în masă. Dimpotrivă, apartenenţa la Imperiul Rus şi la URSS a fost marcată de prosperitatea Moldovei. Toate acestea sunt dovedite prin fapte, cifre şi date reale”, a susţinut purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Zaharova, a avut un lung comentariu și despre „situaţia din Moldova”, reluându-şi atacurile la adresa conducerii proeuropene a ţării.

Pe 20 octombrie moldovenii își vor alege președintele și își vor exprima opțiunea proeuropeană la un referendum pe subiect.

Președinta în funcție, proeuropeana Maia Sandu, candidează pentru un nou mandat.

„Este evident că tacticile de promovare a «ameninţării rusești » inexistente, inclusiv acuzaţii nefondate privind încercările ţării noastre de a organiza o lovitură de stat în Moldova, nu funcţionează.

Moldovenii nu cred. Locuitorii ţării văd politica antipopulară eşuată a autorităţilor şi realitatea dezastruoasă care se ascunde în spatele sloganurilor şi lozincilor despre aşa-numitul curs european al actualului regim de la Chişinău. În realitate, ei sunt împinşi în dependenţă colonială, pentru a se abandona pe ei înşişi, ca să nu mai vorbim de propria lor istorie. Oamenii văd şi trag concluzii”, a încheiat Zaharova.

În replică, Executivul de la București a transmis că România rămâne ferm angajată în susţinerea parcursului european al Republicii Moldova, iar propaganda agresivă a Rusiei nu va schimba acest lucru. Premierul Marcel Ciolacu a spus că autorităţile rusești încearcă cu disperare, prin propagarea unor ştiri false, să schimbe traseul european al Republicii Moldova și i-a încurajat pe liderii de la Chișinău să nu se lase intimidaţi.

Îți mai recomandăm Rusia a închis consulatul României de la Rostov-pe-Don
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI