Moscova a mai transmis Chişinăului că este „îngrijorată” şi ar considera „inacceptabil” dacă Republica Moldova ar permite antrenarea militarilor ucraineni de către NATO pe teritoriul său, potrivit Reuters.
„Un astfel de sprijin, care ar duce la erodarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova şi la implicarea directă a acesteia în ostilităţi de partea regimului de la Kiev, este inacceptabil”, menţionează un comunicat al ministerului de Externe rus, după întâlnirea cu ambasadorul moldovean , Lilian Darie.
Moscova critică „caracterul sistematic” al acțiunilor moldovenești care ar fi împotriva cetățenilor ruși. Printre acestea, spune Moscova, s-ar afla „persecuția motivată politic” a jurnaliștilor ruși și de limbă rusă.
„Conducerea Republicii Moldova continuă să facă declarații agresive anti-ruse”, mai arată comunicatul diplomației ruse .
Igor Zaharov, secretarul de presă al Ministerului de Externe al Republicii Moldova, a declarat că printre oficialii cărora li s-a interzis intrarea în Moscova se numără un membru al personalului prezidențial, oficiali guvernamentali și jurnaliști.
„Moldova își menține angajamentul ferm de a acționa împotriva interferențelor străine și a oricăror acțiuni care destabilizează securitatea și suveranitatea Moldovei”, a declarat Igor Zaharov.
Potrivit Europa Liberă Moldova, care citează autoritățile de la Chișinău, următoarele persoane sunt vizate de interdicțiile Rusiei:
- Adrian Băluțel, șef al cabinetului Preşedintelui Republicii Moldova, membru al Consiliului Suprem de Securitate.
- Olga Roșca, Consilier al Președintelui Republicii Moldova pentru afaceri externe și comunicare strategică.
- Artur Mija, Secretarul general al Guvernului RM.
- Ruslan Mihalevschi, membru al Consiliului Audiovizualului al RM.
- Alexandru Manoli, coordonator al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării
- Adrian Buraga, Director general „Jurnal TV”.
- Tudor Ioniță, jurnalist al portalului „Deschide.md”.
- Denis Dermenji, jurnalist „Europa liberă Moldova”.
- Lorena Bogza, prezentatorul emisiunii „În Profunzime”, canalul ”Pro TV Chișinău”.
- Petru Beșleaga, Redactor șef al portalului informațional diez.md
- Stela Untila, Adjunctul redactorului-șef al portalului informațional „Newsmaker.md”
- Mihai Conțiu, jurnalist al revistei „Moldova Suverană”.
Jurnalistul Denis Dermenji de la Europa Liberă Moldova, unul dintre ziariștii moldoveni care au primit interdicție de a intra în Rusia, spune că autoritățile de la Moscova vor să pună presiuni asupra breslei dar invocă argumente „ce au puțină legătură cu realitatea”.
„Decizia ministerului rus de externe de a include în lista persoanelor indezirabile și jurnaliști, spune despre faptul că unele articole, inclusiv a Europei Libere, au avut un efect negativ asupra activității instituțiilor diplomatice ruse în R. Moldova”, a declarat Denis Dermenji pentru Europa Liberă România.
Jurnalistul Europa Liberă Moldova a publicat în septembrie câteva investigații prin care arăta că unii dintre diplomații ruși de la Chișinău au legături cu Serviciul Federal de Securitate rus, FSB, sau cu direcția de spionaj a armatei ruse, GRU.
În octombrie, Europa Liberă Moldova a dezvăluit că fostul director Sputnik Moldova, Vitalie Denisov, expulzat din țară pentru amestecul în treburile interne a R. Moldova, e colonel cu legături în GRU.
Europa Liberă a scris despre extinderea colaborării Moldovei cu NATO:
Îți mai recomandăm Republica Moldova și NATO se pregătesc pentru o nouă formă de parteneriat
În noiembrie 2023, Ministerul rus de Externe a interzis intrarea în Federația Rusă pentru 11 deputați ai partidului de guvernământ PAS.
Mai mult, luna trecută, Moscova a interzis importurile de fructe și legume moldovenești, exporturi cheie pentru economia Republicii Moldova.
Autoritățile moldovene au extins, la rândul lor, o interdicție impusă anul trecut la 12 posturi de televiziune, motivând că instituțiile media s-au angajat în „manipularea, dezinformarea și promovarea unei agende străine”.
Guvernul de la Chișinău a blocat participarea la alegerile locale din noiembrie a mai multor politicieni care reprezintă un partid interzis cu opinii pro-ruse.
În plus, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat luna trecută o nouă strategie de apărare, care consideră Rusia și corupția drept cele mai mari două amenințări la adresa securității țării. Mai mult, UE a convenit luna trecută să înceapă negocierile de aderare cu Moldova și Ucraina.
Îți mai recomandăm Maia Sandu cere referendum pentru aderarea la UE și anunță că va candida din nou