Opoziția cere demisia ministrului de Interne: „Prioritatea lui Lucian Bode este să protejeze interesele de partid”

Ministrul de Interne Lucian Bode (stânga), fost deținător al portofoliului Transporturi în guvernul lui Ludovic Orban (dreapta), este de anul acesta secretarul general al Partidului Național Liberal. În imagine, alături de președintele Klaus Iohannis la un eveniment din 2020.

Reprezentanții USR și ai Forța Dreptei (partidul fostului lider PNL Ludovic Orban) au depus, luni, moțiunea simplă „Siguranță și încredere sau debandadă și furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul pe care l-a creat”.

Potrivit textului moțiunii, „cea mai mare reușită a domnului Bode, după aproape doi ani de mandat, este licitația cu dedicație pentru achiziția a 600 de BMW-uri de la prietenul președintelui Klaus Iohannis. În schimb, acolo unde ar fi fost nevoie de domnia sa, nu s-a văzut niciun fel de implicare. Spre exemplu, de abia acum a început folosirea brățărilor de monitorizare a agresorilor în cazurile de violență domestică. Și e vorba doar de un proiect-pilot în câteva locuri”, arată textul moțiunii.

Îți mai recomandăm Poliția cumpără 600 de mașini BMW, cutie automată, opt viteze. Sindicatul Europol acuză o licitație cu dedicație

Sindicatul polițiștilor Europol a semnalat pe 18 septembrie că Poliția Română cumpără 600 de autoturisme BMW seria 3, în urma unei licitații care are aparența uneia „cu dedicație” – condițiile impuse de cumpărător puteau fi extrem de greu îndeplinite de alt producător.

Importator oficial BMW în România este firma Automobile Bavaria SRL, administrată de cetățenii germani Leonhard Georg Pfeffer și Michael Schmidt Horst. Acesta din urmă este un apropiat al lui Klaus Iohannis.

Îți mai recomandăm Prietenul președintelui. Cât au câștigat din licitații publice firmele omului de afaceri Michael Schmidt

Președintele a declarat la sfârșitul lunii trecute, răspunzând la o întrebare, că nu are vreo legătură că această achiziție.

Compania Automobile Bavaria a respins orice acuzație, iar la sfârșitul săptămânii trecute, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că ministerul Lucian Bode „a cerut corpului de control să facă verificări privind procedurile derulate în acest caz”.

Îți mai recomandăm Contractele câștigate de prietenul lui Klaus Iohannis cu instituțiile conduse de membrii PNL

Moțiunea semnată de USR și Forța Dreptei mai reproșează ceea ce descrie drept lipsa oricărei reforme în cadrul Ministerului de Interne, a investițiilor în secțiile de poliție improprii, eșecul prinderii unor infractori și acțiunea de kompromat împotriva jurnalistei Emilia Șercan, „când Poliția s-a dovedit, sub conducerea ministrului Bode, mai degrabă Miliția din vremurile de tristă amintire, care acționează la comandă pentru a închide gura e gura celor care îndrăznesc să vorbească despre sistemul mafiot cu epoleți”, scriu semnatarii moțiunii.

Îți mai recomandăm Jurnalista Emilia Șercan acuză Poliția că mușamalizează un dosar privind compromiterea sa

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, dezbaterea moțiunii simple nu poate depăşi șase zile de la înregistrarea acesteia.