Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan, în ciuda amenințărilor Chinei. Motivele vizitei

Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, vizitează parlamentul din Taipei, Taiwan, 3 august 2022.

Președintele Camerei Reprezentanților din Statele Unite ale Americii, Nancy Pelosi, a aterizat marți la Taipei, marcând astfel o demonstrație ostentativă de sprijin pentru Taiwan, în ciuda amenințărilor cu represalii din partea autorităților chineze.

Este prima vizită, în 25 de ani, a unui șef al Camerei Reprezentanților în Taiwan.

Înainte ca avionul Forţelor Aeriene ale SUA, la bordul căruia se afla Pelosi, să aterizeze la Taipei, avioane de vânătoare SU-35 ale armatei chineze traversau strâmtoarea Taiwan, care separă China de insula pe care o revendică.

Taiwanul a anunţat imediat incursiunea avioanelor de vânătoare chineze în zona sa de apărare aeriană în momentul vizitei delegației conduse de Pelosi.

„21 de avioane ale armatei chineze au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ, mai largă decât spaţiul aerian teritorial) din sud-vestul Taiwanului la 2 august 2022", a anunţat într-un comunicat pe Twitter ministerul taiwanez al Apărării. China încearcă să ameninţe porturi şi oraşe-cheie, anunţând exerciţii militare în jurul insulei în zilele următoare, a anunțat ministerul, citat de Reuters.

Ministerul Apărării a susținut că exerciţiile au scopul de a-i intimida psihologic pe taiwanezi și i-a asigurat că forţele sale armate „şi-au întărit" nivelul de vigilenţă.

Your browser doesn’t support HTML5

Nancy Pelosi: Taiwan este una dintre cele mai libere societăți din lume

China a condamnat imediat vizita lui Pelosi, ministerul de externe afirmând că vizita delegației Congresului american dăunează grav păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan și că „are un impact grav asupra fundației politice a relațiilor dintre China și SUA și încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”.

Înainte ca delegația Congresului SUA să ajungă la Taipei, ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat că acei politicieni americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”.

Rusia a anunțat că sprijină China și a avertizat Washingtonul că o călătorie atât de provocatoare va pune Statele Unite pe un curs de coliziune cu Beijingul.

Avionul cu șefa Camerei Reprezentanților la bord, înainte de aterizare

Călătoria șefei Camerei Reprezentanților a SUA la Taipei vine într-un moment în care nivelul relațiilor SUA-China este extrem de scăzut și în ciuda avertismentelor administrației Biden împotriva acestei vizite.

În semn de recunoștință pentru SUA, înainte de a ateriza la Taipei, pe unul dintre zgârie-norii din capitala Taiwanului au fost afișate mesaje de mulțumire pentru Nancy Pelosi.

Oprirea lui Pelosi în Taiwan nu a fost menționată pe itinerarul vizitei ei în Asia, dar despre această descindere se vorbește de câteva săptămâni.

Simpla invocare a posibilității de a vizita Taiwanul a provocat avertismente dure din partea Chinei, dar și a administrației Biden, care a informat-o pe șefa Camerei Reprezentanților despre riscurile vizitei în insula guvernată democratic, dar revendicată cu agresivitate de China, care o consideră parte a teritoriului său.

Îți mai recomandăm SUA și China s-au avertizat reciproc pe tema Taiwanului. Expert: China urmărește războiul din Ucraina și învață

Luni, China a avertizat împotriva „impactului politic flagrant” al vizitei lui Pelosi, spunând că armata chineză nu va sta nepăsătoare dacă Beijingul va considera că „suveranitatea și integritatea sa teritorială” sunt amenințate.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat luni că decizia de a vizita Taiwanul aparține exclusiv șefei Camerei Reprezentanților.

Oficialii de la Casa Albă au avertizat, luni, Beijingul să nu ia nicio măsură de escaladare ca răspuns la călătoria lui Pelosi.

„Nu există niciun motiv ca Beijingul să transforme o potențială vizită, în concordanță cu politica de lungă durată a SUA, într-un fel de criză sau conflict sau să o folosească ca pretext pentru a crește activitatea militară agresivă în sau în jurul strâmtorii Taiwan”, a declarat coordonatorul Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby.

Președintele american Joe Biden a spus că armata americană nu crede că este un moment bun pentru Pelosi să viziteze Taiwanul, dar nu i-a cerut direct și explicit lui Pelosi să nu o facă, au declarat două surse pentru CNN.

Taiwanul, ghimpele din relația China - SUA

Problema Taiwanului rămâne printre cele mai controversate subiecte din relația SUA-China.

Biden și omologul său chinez, Xi Jinping, au discutat pe larg pe acest subiect în timpul unui apel telefonic de săptămâna trecută, care a durat mai mult de două ore.

Oficialii administrației sunt îngrijorați de faptul că o astfel de vizită vine într-un moment deosebit de tensionat, mai ales că Xi va face tot posibilul pentru a obține un al treilea mandat la viitorul congres al Partidului Comunist Chinez și este de așteptat să speculeze momentul vizitei, escaladând tensiunile cu SUA.

Se așteaptă ca oficialii chinezi de partid să încerce să pună presiune asupra conducerii de la Beijing pentru a da dovadă de fermitate și intransigență.

Deși Biden nu a susținut vizita lui Pelosi, oficialii americani cred că conducerea chineză ar putea considera călătoria președintelui Camerei cu o vizită oficială a administrației.

Ei sunt îngrijorați că China nu va face distincția între Pelosi și Biden, chiar dacă ambii conduc structuri independente și separate în arhitectura democratică a statului, care nu permite Casei Albe să cenzureze acțiunile unui membru al Congresului.

Pelosi este unul din criticii acerbi ai acțiunilor Chinei.

Ea s-a întâlnit cu dizidenți pro-democrație și cu Dalai Lama, liderul spiritual tibetan în exil care rămâne un ghimpe în coasta guvernului chinez.

Ea a contribuit, de asemenea, la afișarea unui banner alb-negru în Piața Tiananmen din Beijing, la doi ani după masacrul din 1989, iar în ultimii ani și-a exprimat sprijinul pentru protestele pro-democrație din Hong Kong.

Declarația delegației Congresului

La scurt de la aterizarea la Taipei, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și membrii delegației Congresului american care au însoțit-o au emis o declarație de presă, a cărei sinteză a fost preluată și de Pelosi într-o postare făcută pe Twitter.

„Vizita delegației noastre în Taiwan onorează angajamentul neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan.

Îți mai recomandăm Convorbire Biden - Xi, pe fondul creșterii tensiunilor dintre cele două țări

Vizita noastră face parte din călătoria noastră mai largă în Indo-Pacific, inclusiv Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, axată pe securitate reciprocă, parteneriatul economic și guvernarea democratică. Discuțiile noastre cu conducerea din Taiwan se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru partenerul nostru și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de oameni din Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând, deoarece lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație.

Vizita noastră nu contrazice în niciun fel politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea relațiilor cu Taiwan din 1979, de angajamentele comune SUA-China și de cele șase asigurări. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de a fi schimbat status quo-ul.”

Editorialul din The Washington Post

La scurt timp după aterizarea la Taipei, cotidianul american Washington Post a publicat un articol de opinie al președintei Camerei Reprezentanților din SUA, în care aceasta explică motivele vizitei sale în Taiwan.

„În urmă cu aproximativ 43 de ani, Congresul Statelor Unite a adoptat cu majoritate covârșitoare – iar președintele Jimmy Carter a semnat legea – Legea relațiilor cu Taiwan, unul dintre cei mai importanți piloni ai politicii externe a SUA în Asia Pacific.

Legea relațiilor cu Taiwan a stabilit angajamentul Americii față de un Taiwan democratic, oferind cadrul pentru o relație economică și diplomatică care va înflori rapid într-un parteneriat cheie. A încurajat o prietenie profundă înrădăcinată în interese și valori comune: autodeterminare și autoguvernare, democrație și libertate, demnitate umană și drepturile omului.

Și a făcut un jurământ solemn din partea Statelor Unite de a sprijini apărarea Taiwanului: „să ia în considerare orice efort de a determina viitorul Taiwanului prin alte mijloace decât pașnice... o amenințare la adresa păcii și securității zonei Pacificului de Vest reprezintă o mare îngrijorare pentru Statele Unite".

Astăzi, America trebuie să-și amintească acel jurământ. Trebuie să fim alături de Taiwan, care este o insulă a rezistenței. Taiwan este un lider în guvernare: în prezent, în abordarea pandemiei de Covid-19 și în susținerea conservării mediului și a acțiunii climatice. Este un lider în pace, securitate și dinamism economic: cu spirit antreprenorial, cultură a inovației și pricepere tehnologică, demne de invidia întregii lumi.

Cu toate acestea, în mod tulburător, această democrație vibrantă și robustă – numită una dintre cele mai libere din lume de către Freedom House și condusă cu mândrie de o femeie, președintele Tsai Ing-wen – este amenințată.

În ultimii ani, Beijingul a intensificat dramatic tensiunile cu Taiwanul. Republica Populară Chineză (RPC) a intensificat patrulele de bombardiere, avioane de luptă și avioane de supraveghere în apropierea și chiar deasupra zonei de apărare aeriană a Taiwanului, conducând Departamentul de Apărare al SUA la concluzia că armata Chinei „se pregătește probabil pentru o situație de unificare a Taiwanului cu RPC prin forță.”

RPC a dus lupta și în spațiul cibernetic, lansând zilnic zeci de atacuri împotriva agențiilor guvernamentale din Taiwan. În același timp, Beijingul presează Taiwanul din punct de vedere economic, presând corporațiile globale să întrerupă legăturile cu insula, intimidând țările care cooperează cu Taiwanul și reprimând turismul din RPC.

În fața agresiunii accelerate a Partidului Comunist Chinez (PCC), vizita delegației noastre din Congres ar trebui văzută ca o declarație fără echivoc că America este alături de Taiwan, partenerul nostru democratic, în timp ce își apără pe sine și libertatea (s.n).

Vizita noastră – una dintre multele delegații ale Congresului pe insulă – nu contrazice în niciun caz politica de lungă durată a unei singure Chine, ghidată de Legea relațiilor cu Taiwan din 1979, de comunicatele comune SUA-China și de cele Șase Asigurări. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de schimbare a status quo-ului.

Îți mai recomandăm 3 minute | Rusia taie gazele, amenințările Chinei și reacția puterii de la București la discursul lui Orbán

Vizita noastră face parte din călătoria noastră mai largă în Pacific - inclusiv Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia - axată pe securitate reciprocă, parteneriat economic și guvernare democratică. Discuțiile noastre cu partenerii noștri din Taiwan se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru insulă și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv pe promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând – nu numai pentru cele 23 de milioane de oameni ai insulei, ci și pentru milioane de alți oprimați și amenințați de RPC (s.n.).

În urmă cu treizeci de ani, am călătorit într-o delegație a Congresului în China, unde, în Piața Tiananmen, am desfășurat un banner alb-negru pe care scria: „Celor care au murit pentru democrație în China”. Poliția în uniformă ne-a urmărit când ieșeam din piață. De atunci, istoricul abisal al Beijingului în domeniul drepturilor omului și nerespectarea statului de drept continuă, în timp ce președintele Xi Jinping își întărește puterea.

Reprimarea brutală făcută de Partidul Comunist Chinez împotriva libertăților politice și a drepturilor omului din Hong Kong – chiar arestarea cardinalului catolic Joseph Zen – a aruncat promisiunile „o țară, două sisteme” la coșul de gunoi. În Tibet, PCC a condus de mult timp o campanie de ștergere a limbii, culturii, religiei și identității poporului tibetan. În Xinjiang, Beijingul comite genocid împotriva uigurilor musulmani și a altor minorități. Și pe tot continentul, PCC continuă să țintească și să aresteze activiști, lideri ai libertății religioase și pe alții care îndrăznesc să sfideze regimul.

Nu putem sta pe loc în timp ce PCC continuă să amenințe Taiwanul și democrația însăși (s.n).

Într-adevăr, facem această călătorie într-un moment în care lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație. Pe măsură ce Rusia își poartă războiul ilegal și premeditat împotriva Ucrainei, ucigând mii de nevinovați – chiar și copii – este esențial ca America și aliații noștri să declare clar că nu cedăm niciodată autocraților (s.n.)

Când am condus o delegație a Congresului la Kiev în aprilie – vizita la cel mai înalt nivel al SUA în națiunea asediată – i-am transmis președintelui Volodimir Zelenski că admir felul în care poporul său se apără și apără democrația, pentru Ucraina și pentru democrația din întreaga lume.

Călătorind în Taiwan, ne onorăm angajamentul față de democrație: reafirmând că libertățile Taiwanului – și ale tuturor democrațiilor – trebuie respectate.”