El a apreciat că șansele sale sunt în continuare rezonabile, în ciuda susținerii publice acordate deja de alte țări membre NATO pentru premierul olandez Mark Rutte.
„Nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez altceva. Mă concentrez pe NATO. Şi da, sunt câteva afirmaţii în spaţiul public. În continuare consider că şansele mele sunt rezonabile”, a declarat Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă comună susținută la Cotroceni cu șeful Consiliului European, Charles Michel.
Întrebat dacă vede în Iohannis un potențial succesor la șefia Consiliului European, Charles Michel a evitat un răspuns, tot așa cum a spus că nu se poate pronunța cu privire la șefia NATO, la care aspiră președintele român.
„Domnul Iohannis are deja un rol foarte important în Consiliul European. Ajută foarte mult la construirea de punţi între ţările membre şi îmi exprim, pe această cale, recunoştinţa pentru rolul pe care l-a jucat şi până acum în Consiliul European. Însă, chestiunea NATO nu este una în care să mă pot pronunţa. Vor avea loc nişte alegeri şi liderii se vor pronunţa”.
Washingtonul a anunțat marți, prin vocea ambasadoarei Statelor Unite la NATO, că susține candidatura premierului olandez Mark Rutte la conducerea Alianței Nord-Atlantice.
Julianne Smith a declarat că Statele Unite îl susțin „pe deplin” pe Mark Rutte pentru postul de secretar general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), deși îl apreciază pe „prietenul nostru” Klaus Iohannis.
Oficialul american a ținut să precizeze că ambasadorii celor 32 de țări membre sunt încă în „toiul căutării” unui succesor pentru Jens Stoltenberg și dezbat argumentele pe care fiecare dintre candidați le are.
Ea a preconizat ca o decizie privind noul șef al NATO ar putea fi luată până la summitul NATO de la Washington.
Decizia privind șefia NATO se ia doar în unanimitate.
Președintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri la Palatul Cotroceni pe președintele Consiliului European, Charles Michel, iar miercuri seară îi va primi pe premierii Ungariei - Viktor Orban, al Belgiei - Alexander De Croo și Croației - Andrej Plenkovic.
Discuțiile, privesc „securitatea și apărarea, implicarea la nivel mondial și extinderea Uniunii, respectiv consolidarea rezilienței și a competitivității Uniunii”, transmite Administrația Prezidențială.
Agenda președintelui Consiliului European, Charles Michel, precizează că discuțiile se vor referi la agenda strategică a UE pe următorii cinci ani.
Președinția României transmite că întâlnirile de miercuri de la București fac parte dintr-un proces la nivelul UE de definire a priorităților Uniunii în perioada 2024-2029.
„Discuțiile din cadrul reuniunii de la Palatul Cotroceni vor reprezenta o oportunitate de aprofundare a acestor elemente și de analiză a liniilor de acțiune la nivelul Uniunii Europene în sensul realizării obiectivelor comune de consolidare a profilului Uniunii la nivel internațional, de asigurare a prosperității și de promovare și protejare a democrației și valorilor europene”, arată comunicatul Administrației Prezidențiale.
Comunicatul mai precizează că discuțiile legate de prioritățile UE vor continua la nivel de lideri.
Obiectivul e ca așa-numita Agendă Strategică să fie adoptată de Consiliul European la reuniunea de la finalul lunii iunie.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
Îți mai recomandăm Mini-summit european la Cotroceni, pe tema priorităților UE, cu șeful Consiliului European și premierii Ungariei, Croației și Belgiei