Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că Alianța și-a activat planurile defensive și extinde măsurile de protecție aeriană, terestră și maritimă.
În următoarele zile și săptămâni, mai multe forțe NATO vor ajunge în țările din estul Alianței, a dat el asigurări.
Potrivit Ministerului român al Apărării (MApN), două aeronave F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat joi, 24 februarie, în jurul orei 15:00, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, „de unde vor executa, în următoarea perioadă, misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române”.
În urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, pe care a descris-o drept un atac brutal, Stoltenberg a precizat, joi, că războiul pornit de Rusia în Europa schimbă întreaga filosofie de apărare a Alianței. NATO va trebui să se adapteze la „noua normalitate”, în care pacea nu mai poate fi considerată un bun definitiv câștigat.
Îți mai recomandăm Rusia a invadat Ucraina | 392 bombardamente. 137 de persoane ucise, 316 răniți. Noi sancțiuni internaționale„Avem un război în Europa”, a spus el, „un tip de război pe care nu credeam că îl vom mai vedea vreodată. Credeam că aparține istoriei”.
NATO își va apăra membrii, a reiterat Jens Stoltenberg, dar riscul ca Rusia să lanseze un atac asupra unui stat membru, adică împotriva Alianței, este limitat de faptul că NATO este cea mai mare putere defensivă a lumii. Rusia nu ar îndrăzni să facă acest lucru.
Liderii NATO vor avea un summit online mâine, în urma solicitării formulate de liderii din mai multe țări, inclusiv România.
Îți mai recomandăm Ministrul de Externe: România a cerut activarea articolului 4 al NATORomânia s-a aflat printre țările care au solicitat, în urma atacului lansat, joi dimineață, de Rusia împotriva Ucrainei, activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, prin care părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele consideră că îi este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre părți.
Jens Stoltenberg a declarat că nu poate preciza dacă este prima dată când NATO își activează planurile defensive la nivelul în care o face după atacul Rusiei asupra Ucrainei, dar a calificat situația ca fiind de o gravitate fără precedent.
Rusia pune în pericol nu doar Ucraina, ci întreaga Europă, a adăugat el.