Navalnîi a fost otrăvit în închisoare până a murit (grup de investigații)

Oamenii depun flori la mormântul politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, de la cimitirul Borisovskoye din Moscova, pe 1 martie.

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, cel mai acerb critic al președintelui Vladimir Putin, care a murit în închisoare în februarie, ar fi fost otrăvit, spune grupul de investigații Insider, care citează documente oficiale care par să fi fost editate pentru a se conforma cu afirmațiile oficiale că ar fi murit din cauza unor probleme cardiace.

Potrivit unui raport al Insider, publicat pe 29 septembrie, grupul a obținut două variante de documente oficiale cu privire la decizia de a nu lansa o anchetă cu privire la moartea lui Navalnîi în februarie în închisoarea din Arctica rusească, de la Iamalo Neneț, unde ispășea o pedeapsă cu închisoarea pentru acuzații instrumentate politic.

Ambele documente au fost emise pe 26 iulie 2024, iar textul dintr-unul, spune Insider, pare să fi fost modificat pentru a respecta explicația oficială privind moartea luptătorului anticorupție.

Văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, a spus că soțul ei „în ultimele minute ale vieții s-a plâns că are o durere ascuțită în stomac”, în timp ce asociații lui Navalnîi au spus că a fost ucis în închisoare cel mai probabil la comanda Kremlinului, ceea ce Kremlinul a negat vehement.

Unul dintre documente – cel mai probabil cel emis inițial, conform Insider – spune că pe 16 februarie Navalnîi „a început să se plângă de dureri ascuțite în zona abdomenului, a început o respingere impulsivă a conținutului stomacului, a început să aibă convulsii și și-a pierdut cunoștința.”

Al doilea document, aparent editat, nu enumeră aceste simptome descrise în documentul inițial.

Your browser doesn’t support HTML5

Video Profile: A Look Back At Aleksei Navalny's Biggest Battles

Raportul oficial al autopsiei spune că hipertensiunea arterială și alte boli au cauzat o tulburare a bătăilor inimii care a dus la moartea lui Navalnîi.

„Cauza oficială a morții – tulburări de ritm cardiac – nu ar explica simptomele pe care le vedem în (primul) raport: dureri abdominale ascuțite, vărsături și convulsii. Este puțin probabil ca astfel de simptome să poată fi explicate prin altceva decât prin otrăvire, „conform specialistului în resuscitare Alexandr Polupan, care l-a tratat pe Navalnîi într-un spital din Omsk după ce a fost otrăvit cu neurotoxina Novicioc, în 2020.

Neurotoxina este interzisă în prezent dar a fost folosită de serviciile secrete sovietice în perioada comunistă.

„Intervalul scurt de timp dintre durerea abdominală și convulsii sugerează că ar fi putut fi, de exemplu, o substanță organofosforică (o clasă de substanțe din care aparține Novicioc), dar numai dacă ar fi fost aplicată intern, nu local”, a adăugat Polupan iar opinia sa este împărtășită de alți medici din diverse specialități medicale intervievați de The Insider.

În 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină din gama Novicioc, dar a supraviețuit după ce a fost transportat cu avionul în Germania și tratat acolo. Navalnîi l-a acuzat pe președintele Vladimir Putin că a ordonat otrăvirea lui atunci, dar Kremlinul a negat acest lucru.

The Insider nu a precizat cum și de la cine au obținut documentele jurnaliștii săi.

Oficialii ruși nu au comentat încă raportul.

După moartea lui Navalnîi , oficialii au refuzat să predea cadavrul mamei sale pentru mai mult de o săptămână, provocând acuzații din partea susținătorilor săi că oficialii încercau să ascundă dovezile uciderii sale.

Îți mai recomandăm Trei avocați ai lui Alexei Navalnîi, trimiși în judecată pentru „extremism”
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI