Ce se întâmplă în Coaliție? Politologul Cristian Pîrvulescu: PSD vrea garanția de la Iohannis că PNL nu iese de la guvernare

Politologul Cristian Pîrvulescu crede că PSD se folosește de greva din Educație pentru a obține de la PNL controlul asupra guvernului.

Negocierile privind rocada de la guvernare dintre PNL și PSD sunt în impas. PSD condiționează negocierile de rezolvarea grevei profesorilor și a reformei pensiilor speciale. De cealaltă parte, PNL cere o tranziție cât mai rapidă și invocă protocolul alianței. Care sunt mizele acestui aparent blocaj?

În mod neașteptat, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a condiționat recent negocierile și realizarea rocadei de rezolvarea grevei profesorilor și a reformei pensiilor speciale.

Poziția a fost susținută de UDMR. Mai mult, Libertatea scrie că acestor condiții s-ar fi adăugat și pretenția ca președintele Klaus Iohanis să îl desemneze mai întâi premier pe Marcel Ciolacu, și abia apoi să fie continuate negocierile de formare a noului guvern.

Social-democrații ar vrea garanții de la președinte că partidul din care provine, PNL, nu va părăsi guvernarea, spune politologul Cristian Pârvulescu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

În replică, PNL cere respectarea calendarului din protocolul Coaliției. Astfel, premierul Nicolae Ciucă a cerut ca tranziția la guvernare să se facă rapid, iar reprezentanții PNL spun că prim-ministrul își va depune mandatul pe 26 mai.

Nicolae Ciucă mai spune că revendicările sindicatelor din Educaţie se rezolvă prin legea salarizării unitare, iar Ministerul Muncii (PSD) trebuie să realizeze legea, alături de reforma pensiilor speciale.

Europa Liberă a stat de vorbă cu politologul Cristian Pîrvulescu pentru a descifra care sunt mizele impasului din negocierilor pentru formarea noului guvern.

Principalele idei ale interviului:

  • Reforma salariilor în Educație este imposibilă cu Guvernul în forma actuală. PSD se folosește de grevă și de pensiile speciale pentru a obține concesii maxime de la PNL;
  • PSD vrea garanția președintelui Iohannis că PNL nu iese de la guvernare;
  • PNL are foarte puține atuuri politice în confruntarea cu PSD și singura variantă este ca premierul Nicolae Ciucă să își depună mandatul fără amânări;
  • Păstrarea UDMR la guvernare e foarte importantă pentru pacea etnică. Un UDMR în opoziție ar fi obligat să devină un partid naționalist.

PSD se folosește de greva profesorilor pentru a forța mâna PNL

Europa Liberă: Cum interpretați această schimbare de atitudine, cel puțin la nivel public, a lui Marcel Ciolacu și a PSD, în chestiunea rotației la guvernare și a negocierilor din Coaliția de guvernare?

Cristian Pîrvulescu: Încercarea PSD de a renegocia protocolul de guvernare s-a lovit de opoziția PNL, care a venit cu un plan maximal și a cerut renegocierea tuturor condițiilor. În aceste condiții, PSD a folosit greva profesorilor și problema pensiilor speciale ca să îi oblige pe liberali să revină la sentimente mai bune.

Îți mai recomandăm Greva din învățământ continuă. Discuții informale sindicate-premier. Posibil miting de protest, joi

Este evident pentru toată lumea că problema salariilor profesorilor nu se poate rezolva de către un guvern în situația Guvernului actual și nu se poate rezolva înaintea discuției privind legea salarizării. Deci, este o poziție absolut aberantă a sindicatelor.

În cazul pensiilor speciale, vor trebui să meargă pe ceea ce a impus Comisia Europeană. Asta se poate întâmpla cu actualul Guvern. Dar salariile profesorilor nu se pot rezolva într-un moment de genul acesta.

Europa Liberă: Ce are ce are de câștigat PSD din această recentă schimbare de atitudine?

Cristian Pîrvulescu: PSD s-ar putea să se simtă inconfortabil la guvernare, într-un moment dificil. Și atunci, ori i se oferă toate „cheile palatului” ca să accepte guvernarea, ori, dacă nu i se oferă, trece responsabilitatea pe PNL și pe Klaus Iohannis. Astfel poate să își găsească o libertate importantă într-un an electoral.

Singura alternativă favorabilă PNL este ca rotativa să se facă cât mai repede

Europa Liberă: Din declarații și informații publice, pare că niciun partid nu e foarte încântat de preluarea guvernului. PNL vrea respectarea protocolului și depunerea mandatului lui Nicolae Ciucă, pe 26 mai. De cealaltă parte, Marcel Ciolacu vine cu noi și noi condiții care amână preluarea guvernului. Cum percepeți aceste luări de poziție?

Cristian Pîrvulescu: Sunt absolut sigur că dl. Ciucă își dorește să se elibereze de guvernare. Și-a îndeplinit misiunea. PNL îl presează însă pe prim-ministrul Ciucă să rămână în guvern, să nu preia funcția de președinte al Senatului. Dar să ne imaginăm următoarea situație: o decizie a ministrului Ciucă este contestată de prim-ministrul Ciolacu. Va ieși PNL-ul de la guvernare sau va repeta experiența USR-ului din 2021?

Îți mai recomandăm Legile Educației au fost adoptate în prima zi de grevă a profesorilor. USR și Forța Dreptei le vor ataca la CCR

În primă fază, USR-ul a acceptat poziția subordonată în timpul crizei Voiculescu (n.r., Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății), pentru ca, ulterior, acțiunea lui Cîțu (n.r., Florin Cîțu, fost premier al României) să fie de expulzare a USR de la guvernare.

USR a căzut în capcană și a părăsit guvernarea. Ăsta e motivul pentru care apoi partidul s-a fracturat. Ăsta este riscul. Odată ce intră la guvernare, PNL va trebui să fie responsabil, nu poate să joace cartea instabilității.

Europa Liberă: Ce atuuri are PNL în negocieri, PNL care spune că trebuie respectat protocolul și rocada la guvernare?

Cristian Pîrvulescu: Singura alternativă a PNL-ului este să ducă protocolul la capăt și [premierul Nicolae Ciucă] să-și prezinte demisia pe 26 mai, mutând responsabilitatea la președinte și la PSD.

Președintele îl va nominaliza cu siguranță pe Marcel Ciolacu, iar dl. Ciolacu va trebui să explice de ce nu face acest lucru [n.r. să preia funcția de premier].

Asistăm la o partidă de șah în care se joacă foarte dur, în încercarea de a da șah și, eventual, mat la adversar. Nu există deloc o atmosferă de coaliție. E o atmosferă de concurență acerbă.

PSD vrea garanția președintelui Iohannis că PNL nu iese de la guvernare

Europa Liberă: În acest moment, evaluați că președintele Iohannis are puterea să genereze o soluție stabilă pentru Coaliția de guvernare?

Cristian Pîrvulescu: Eu bănuiesc că da. Bănuiesc că, în final, va aduce toate părțile la un numitor comun. Pe de altă parte, este evident că PSD a vrut să-și manifeste autonomia, independența față de președinte. Și în PNL există tendințe care se opun președintelui. Unii consideră că strategia lui e suicidară politic.

Cred că președintele Iohannis își va asuma responsabilitatea și va încerca să depășească criza pentru ca ea să nu producă consecințe și mai grave decât cele pe care le-a produs.

Îți mai recomandăm Alături sau împotriva PSD, cu sau fără Nicolae Ciucă. Cele trei opțiuni ale PNL, riscuri și avantaje


Mi-e greu să cred că PNL-ul va mai ieși de la guvernare atâta vreme cât autoritatea președintelui va rămâne acolo. Cred că președintele va garanta rămânerea PNL la guvernare.

De altfel, unul dintre motivele pentru care PSD a jucat cartea amânării momentului rocadei, și a negocierilor, a fost temerea că un PNL care pare lipsit de coordonare poate oricând să părăsească guvernarea și să-i lase expuși.

Un UDMR în opoziție ar fi obligat să devină un partid naționalist

Europa Liberă: UDMR are în acest moment Ministerul Dezvoltării și se pare că l-ar putea pierde. Cum vedeți miza păstrării sau nu a UDMR la guvernare?

Cristian Pîrvulescu: Sigur că într-o coaliție supradimensionată, ca cea actuală, UDMR-ul nu are o pondere semnificativă, numeric. Politic însă are o pondere imensă.

Având în vedere poziția Ungariei în războiul din Ucraina, prezența UDMR-ului la guvernare este o garanție că lucrurile nu vor scăpa de sub control. UDMR-ul în opoziție va fi obligat să devină un partid naționalist, pentru a putea să-și păstreze electoratul maghiar.

În momentul în care vor părăsi guvernarea, fie și pentru un an, dar un an preelectoral, riscurile de derapaj naționalist în zona maghiară vor fi foarte mari.

Acest interviu a fost editat pentru concizie și claritate. Titlurile aparțin Europa Liberă.