Din informațiile analizate de Rise Project, primarul sectorului 3 apare în documentele unei case de avocatură din Cipru ca beneficiar nedeclarat și acționar ascuns în două dintre firmele din Insulele Virgine Britanice care au controlat afaceri cu fonduri publice în România. Robert Negoiță nu a dorit să comenteze datele apărute în investigația jurnalistică.
El este menționat ca beneficiar nedeclarat în două dintre cele 15 companii offshore: Starlake Holdings LTD și Amberwood Services LTD. Cele două firme au devenit ulterior asociate în trei companii cipriote. Următorul pas a fost ca firmele cipriote să se asocieze cu firme din România din zona imobiliară.
Rețeaua complexă de companii offshore în spatele căreia s-ar afla frații Negoiță controlează afaceri de zeci de milioane de euro în România, iar unele offshore-uri au fost integrate în firme românești care au primit fonduri publice de la Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, arată Rise Project.
Întreaga rețea între Insulele Virgine – Cipru – România a fost realizată de un birou de avocatură din Cipru, specializat în crearea unor sisteme prin care politicieni și afaceriști din estul Europei doresc să-și ascundă banii și afacerile. Milioane de euro au ajuns și în clubul de fotbal Dinamo București și în afaceri imobiliare.
Relația fraților Negoiță cu avocatul din Cipru a început în 2010, când oamenii de afaceri aveau problemă cu fiscul din România.
Conform Rise Project, peste 17 milioane de euro au fost virați de Ionuț Negoiță în paradisurile fiscale, iar peste 31 de milioane de euro au fost transferate din offshore-uri către opt firme din România sub formă de împrumuturi.
Procurorii încearcă să demonstreze că frații Negoiță au folosit firmele offshore pentru a spăla bani. Cinci din cele 15 companii offshore regăsite în Documentele Panama apar într-o anchetă a Parchetului.
Puteți citi întreaga investigați Rise Project aici
Îți mai recomandăm Averile secrete ale liderilor politici. Dosarele Pandora și banii din paradisurile fiscale