Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, urmărit penal pentru luare de mită în formă continuată. „Sunt nevinovat”

Nelu Tătaru, fost ministru PNL al Sănătății, deputat de Vaslui.

Procurori Direcției Naționale Anticorupție (DNA) îl acuză pe Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și președinte al PNL Vaslui, de presupuse acte de corupție în activitatea de medic. PNL l-a eliberat din funcţia de preşedinte al PNL Vaslui și de șef al Comisiei de Sănătate de la Camera Deputaților. Nelu Tătaru neagă acuzațiile.

Actualizare Vineri 11 octombrie 14:30 DNA a anunțat că procurorul-șef al instituției a transmis procurorului general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), referatul și copia dosarului, întocmite de DNA Iași cu privire la fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru, deputat.

Documentele au fost transmise către PÎCCJ pentru a fi înaintate ministrului Justiției, „astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaților”, conform Constituției și legislației în vigoare, „încuviințarea percheziției informatice și domiciliare.”

„Percheziția este o activitate prevăzută de Codul de procedură penală necesară pentru descoperirea și strângerea probelor în procesul penal, iar în cazul membrilor Parlamentului, efectuarea acestei activități este condiționată de votul plenului Camerei din care face parte parlamentarul respectiv”, menționează DNA.

Actualizare 16:13 - La sediul Direcției Naționale Anticorupție Iași au început să vină mai mulți pacienți despre care procurorii spun că ar fi oferit sume de bani sau bunuri medicului Nelu Tătaru. Unul dintre cei care au ieșit de la audieri a declarat jurnaliștilor că nu a oferit mită. În comunicatul DNA se menționează că 27 de persoane sunt acuzate de dare de mită. Este vorba de foști pacienți.

Îți mai recomandăm Nelu Tătaru, eliminat din alegeri de PNL înainte să fie acuzat oficial. DNA: a primit mită de la 45 de bolnavi. Fostul ministru neagă

Actualizare 15:18 - Procurorii anticorupție au decis joi efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Nelu Tătaru, care a dobândit calitatea de suspect pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (57 de acte materiale).

Tătaru este medic specialist la Blocul Operator al Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși, jud. Vaslui, și deputat în Parlamentul României.

Procurorii spun că medicul Tătaru ar fi primit în perioada 3 aprilie 2024 – 12 iulie 2024, cu titlu de mită, sume de bani cuprinse în general între 100 și 500 de lei, precum și bunuri alimentare, de la 45 de persoane (pacienți/aparținători) pentru intervenții chirurgicale, consultarea pacienților și eliberarea de rețete medicale.

Procurorii spun că lui Tătaru, audiat joi de DNA, i-au fost aduse la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

În cauză mai sunt urmărite penal alte 27 de persoane care au calitatea de suspecți pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

„Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, spune DNA.

Actualizare 12:00 - Nelu Tătaru a plecat de la sediul DNA Iași fără ca procurorii să ia împotriva sa vreo măsură preventivă.

„Eu consider să sunt nevinovat”, a spus fostul ministru. El a spus că „nu este nicio problemă” că PNL a decis să nu mai poată candida la alegerile parlamentare.

„Eu sunt nevinovat, nu am văzut probe, eu n-am condiționat și nu am cerut vreodată [mită] în actul medical. Las justiția să-și facă cercetările [...] Din punctul meu de vedere, trebuie să ne punem întrebarea de ce nu a existat un flagrant”, a spus Nelu Tătaru la ieșirea de la DNA Iași.

Your browser doesn’t support HTML5

Nelu Tătaru, la ieșirea de la DNA: Mă consider nevinovat

Avocații săi au confirmat că acuzațiile din dosarul în care acesta este suspect sunt de luare de mită.

„Acuzațiile care s-au prezentat [lui Nelu Tătaru - n.red] sunt de luare de mită. Nu ni s-au prezentat niciun fel de probe. Noi am solicitat dosarul și probele. Încă nu știm absolut nimic. Acuzațiile datează de acum trei luni în urmă. Dacă într-adevăr domnul ministrul este vinovat, așa cum se susține, de ce nu s-a făcut un flagrant? Se vorbește despre faptul că ar fi luat mită de la o persoană nespecificată și o sumă nestabilită”, a declarat Sandra Grădinaru, avocata lui Nelu Tătaru.

Ea a mai spus că nu există un denunțător în acest caz.

Actualizare 11:45 - Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat joi că Nelu Tătaru a fost eliberat din funcţia de preşedinte al filialei PNL Vaslui şi de la conducerea Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, potrivit Agerpres. El a adăugat că Nelu Tătaru nu se va afla nici pe listele de candidaţi la viitoarele alegeri parlamentare.

„Nelu Tătaru, la propunerea mea, a fost eliberat din funcţia de preşedinte de filială şi, desigur, la nivelul grupului se vor lua măsuri pentru a vacanta poziţia de preşedinte al Comisiei de Sănătate”, a spus Nicolae Ciucă, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

În plus, surse judiciare citate de G4Media susțin că DNA va cere ridicarea imunității parlamentare a lui Nelu Tătaru pentru a putea realiza percheziții la domiciliu

Procurorii nu vor solicita ridicarea imunității și pentru reținerea lui Nelu Tătaru, au precizat aceleași surse.

Cererea de ridicare a imunității va fi trimisă Camerei Deputaților, care conform procedurii ajunge în Biroul Permanent, este trimisă Comisiei juridice pentru raport și apoi suspusă votului în plen.

Imunitatea parlamentară este prevăzută în Constituție, la articolul 72 iar cazul lui Nelu Tătaru face în acest moment obiectul alineatului (2):

„(2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.”

Actualizare 10:00 - Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat joi că în şedinţa Biroului Politic Naţional se va discuta despre situaţia fostului ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru, iar ulterior vor fi anunţate măsurile, transmite Agerpres.

„Ca de fiecare dată PNL va respecta prevederile statutului şi va lua măsuri în consecinţă”, a spus Nicolae Ciucă înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL de la Parlament.

Știrea inițială

Europa Liberă a încercat să îl contacteze pe Nelu Tătaru pentru comentarii însă până la ora scrierii acestei știri nu am primit un răspuns. Vom publica punctul de vedere și declarațiile lui Nelu Tăraru imediat ce le vom obține.

DNA nu a comunicat public, momentan, nicio informație despre acuzațiile aduse lui Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru este președintele PNL Vaslui și a fost propus pe primul loc pe lista candidaţilor pentru Camera Deputaţilor la alegerile parlamentare din decembrie.

În acest moment, Nelu Tătaru este deputat în Parlamentul României.

Potrivit articolului 72 din Constituția României, referitor la imunitatea parlamentară, deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.

În același timp, articolul constituțional precizează:

„În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri.”

Potrivit G4Media, care citează surse judiciare, la dosar ar exista mai multe imagini video cu Nelu Tătaru în timp ce ar fi luat mită de la pacienți.

HotNews.ro scrie, citând de asemenea surse judiciare, că perchezițiile sunt în plină desfășurare la Spitalul Dimitrie Castroianu Huși, acolo unde Nelu Tătaru își desfășoară activitatea ca medic chirurg. Surse din spital au declarat că polițiștii au ridicate mai multe plicuri cu documente din spital.

Joi dimineață au fost făcute percheziții doar la spital. Pentru percheziții la locuința deputatului procurorii trebuie să ceară avizul Parlamentului, mai notează HotNews.ro

Nelu Tătaru (52 de ani) a fost numit ministru al Sănătății în 26 martie 2020 funcție pe care a ocupat-o până în data de 23 decembrie 2020.

În calitate de ministru al Sănătății, Nelu Tătaru a supervizat cele mai importante măsuri luate în timpul pandemiei de COVID-19.

A fost senator în mandatul 2012-2016 pe listele Partidului Național Liberal (PNL). Din anul 2017 este președintele organizației PNL Vaslui.

Potrivit declarației de avere publicată pe 17 aprilie 2024 pe pagina Camerei Deputaților, Nelu Tătaru are două apartamente în Iași și București, în proprietate comună cu soția lui.

De asemenea, potrivit declarației de avere, Nelu Tătaru avea în aprilie 2024 un total de peste 1.400.000 de lei în conturi bancare și avea un împrumut de 150.000 de lei dat firmei soției sale care deține doua farmacii, una în Vaslui, cealaltă în Huși.

Fostul ministru menționează și un împrumut luat de la Banca Transilvania, în 2017, în valoare de 578 de mii de lei.

Nelu Tătaru a declarat venituri de 141 de mii de lei de la Camera Deputaților și de 18.437 de lei, în urma profesiei de medic chirurg la Spitalul Municipal de Urgență.

Știre în curs de actualizare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI