Nepotul liderului cecen Ramzan Kadîrov preia conducerea filialei naționalizate a Danone din Rusia

Liderul cecen Ramzan Kadîrov (stânga), Iacob (Ibrahim) și Zakrîev (dreapta)

Un nepot al sângerosului lider cecen Ramzan Kadârov, susținător înfocat al președintelui rus Vladimir Putin și al războiului dus de acesta în Ucaina, a fost numit noul șef al operațiunilor Danone în Rusia.

Președintele rus a semnat decretul prin care dă statului dreptul de a „prelua temporar controlul” asupra filiala multinaționalei cu sediul central la Paris.

Canalul de televiziune de stat al Ceceniei a transmis marți că Iacob (Ibrahim) Zakriyev, în vârstă de 32 de ani, care este ministrul agriculturii din Cecenia, a fost numit noul șef al Danone Rusia.

Potrivit decretelor semnate de Putin pe 16 iulie, guvernul rus „a preluat temporar” și fabricile de bere Baltika, deținute de grupul danez Carlsberg.

Baltika va fi condusă acum de Taimuraz Bolloîev, originar din regiunea Caucazului de Nord, din Osetia de Nord.

Bolloîev a condus Baltika la începutul anilor 2000.

Danone a declarat într-un comunicat că „investighează situația”, subliniind totodată că „se pregătește să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja drepturile ca acționar al Danone Rusia și continuitatea operațiunilor afacerii în interesul tuturor. părțile interesate, în special angajații săi”.

Îți mai recomandăm O cunoscută jurnalistă rusă de la Novaia Gazeta şi un avocat au fost bătuți cu brutalitate în Cecenia


Danone a declarat că intenționează să transfere controlul asupra afacerii sale esențiale cu produse lactate și pe bază de plante din Rusia, păstrând doar operațiunile de nutriție pentru sugari.

Carlsberg Group a emis, de asemenea, o declarație, spunând că nu a primit nicio notificare oficială de la autoritățile ruse cu privire la această mișcare, numind-o „neașteptată”.

„Grupul va evalua consecințele legale și operaționale ale acestei dezvoltări și va lua toate măsurile necesare ca răspuns”, se arată în comunicatul companiei.

Carlsberg Group a declarat în martie 2022, la câteva săptămâni după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, că își va închide afacerile în Rusia. Luna trecută a fost semnat un acord de vânzare a afacerii.

„În urma decretului prezidențial, perspectivele pentru acest proces de vânzare sunt acum extrem de incerte”, a adăugat Carlsberg Group.

Peste 1.000 de companii occidentale au părăsit piața Rusia de la invadarea Ucrainei, în februarie 2022.

Iacob Zakrîev este fiul surorii mai mari a lui Kadîrov, Zulai.

În 2018, când avea 27 de ani, Zakrîev a fost numit primar al capitalei cecene, Groznîi.

În februarie 2020, a devenit șef al biroului liderului regional și al guvernului.

În noiembrie 2020, a fost numit în viceprim-ministru și ministru al agriculturii din Cecenia.

În septembrie anul trecut, Kadîrov a semnat un decret prin care oficialilor ceceni li se poate acorda medalia „Aniversarea Centenarului Fundației Republicii Cecene”.

Cel puțin 12 rude ale lui Kadîrov care ocupă diferite posturi oficiale în regiune au fost premiate cu această medalie.

Zakrîev nu a făcut nicio declarație cu privire la numirea sa.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

Articol scris în baza relatărilor TASS, ChGRTK și Reuters