Premierul israelian Beniamin Netanyahu spune că nu va ceda presiunilor internaționale de a opri atacurile în Gaza.
„Există o presiune internațională și este în creștere. Dar mai ales atunci când presiunea internațională crește, trebuie să strângem rândurile, trebuie să stăm împreună împotriva încercărilor de a opri războiul”, a spus premierul israelian Beniamin Netanyahu, transmite Reuters.
Beniamin Netanyahu a adăugat că Israelul va opera în toată Gaza, „inclusiv Rafah, ultimul bastion Hamas”:
„Oricine ne spune să nu acționăm la Rafah ne spune să pierdem războiul și asta nu se va întâmpla”, a spus Netanyahu.
Se estimează că aproximativ 1,5 milioane de persoane sunt refugiate în Rafah, la extremitatea sudică a Fâșiei Gaza, aproape de granița cu Egiptul.
Există temeri că un atac ar putea duce la victime civile în masă chiar dacă Israelul a afirmat că va aduce civilii în siguranță înainte de orice ofensivă. Netanyahu a declarat anterior că există încă patru batalioane Hamas în Rafah.
Îți mai recomandăm Planul lui Netanyahu pentru Fâșia Gaza, după destructurarea Hamas. Recunoașterea unui stat palestinian, exclusăBiroul ONU pentru drepturile omului a transmis că o ofensivă israeliană în orașul de frontieră Rafah nu trebuie permisă, pentru că ar provoca pierderi masive de vieți omenești, scrie AFP.
„Dacă Israelul lansează amenințarea ofensivă militară în Rafah, unde 1,5 milioane de oameni au fost strămutați în condiții deplorabile, subumane, orice atac terestru asupra Rafah ar provoca pierderi masive de vieți omenești și ar spori riscul unor noi crime de atrocitate”, a declarat Jeremy Laurence, purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru Drepturile Omului.
Beniamin Netanyahu a promis să distrugă Hamas după ce organizația militantă a atacat sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și răpind 253, potrivit datelor oferite de autoritățile israeliene. Peste 30.000 de persoane au fost ucise în Gaza în timpul ofensivei ulterioare a Israelului, estimează autoritățile palestiniene din domeniul sănătății.
Negocierile pentru o încetare a focului din Gaza, în impas
Organizația Hamas a părăsit joi negocierile de încetare a focului din Gaza la Cairo.
Reprezentanții SUA au declarat că grupul militant palestinian este responsabil pentru lipsa de progres, câtă vreme Hamas nu e de acord să elibereze ostaticii bolnavi sau bătrâni, transmite Reuters.
Hamas cere o încetare a focului înainte ca orice ostatic să fie eliberat, solicită plecarea forțelor israeliene din Gaza și întoarcerea refugiaților palestinieni la casele pe care le-au părăsit.
Vestea că delegația Hamas a părăsit Cairo fără un acord a fost întâmpinată cu disperare în Gaza, enclavă aflată într-o criză umanitară profundă după cinci luni de război, transmit reporterii Reuters.
Negociatorii se tem că violențele ar putea escalada în timpul lunii musulmane de post, Ramadan.
Hamas a cerut palestinienilor din Cisiordania, Ierusalim și din interiorul Israelului să-și intensifice vizitele la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim în timpul Ramadanului pentru a presa astfel Israelul să fie de acord cu cererile de încetare a focului.
Israelul a anunțat că va permite un nivel similar de acces la sit ca în anii precedenți, fără a oferi cifre.
Negociatorii fac presiuni pentru un acord înainte de Ramadan, parțial din cauza îngrijorărilor că complexul de moschei din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt altar din Islam, ar putea deveni un loc unde pot izbucni violențe în timpul postului musulman.
Președintele SUA avertizează Israelul
Președintele american Joe Biden a avertizat Israelul că nu poate folosi ajutorul umanitar ca „monedă de schimb” în lupta sa împotriva Hamas și a cerut o încetare temporară imediată a focului în Gaza.
„Conducerii Israelului îi spun asta: asistența umanitară nu poate fi un considerent secundar sau o monedă de schimb”, a spus Joe Biden care a adăugat că „protejarea și salvarea vieților nevinovate trebuie să fie o prioritate”.
În discursul său anual privind starea Uniunii, Joe Biden a anunțat că a dispus armatei americane să conducă „o misiune de urgență” care să construiască un dig temporar în largul Fâșiei Gaza pentru livrarea de ajutoare în cantități mai mari decât parașutările aeriene.
Președintele SUA, care se confruntă cu presiuni politice din cauza sprijinului pentru Israel în condițiile agravării crizei umanitare din Gaza, a precizat că „niciun bocanc american nu va fi pe teren” și că personalul american va rămâne în larg, în timp ce aliații vor gestiona operațiunile din port. Planul ar implica, de asemenea, un coridor de ajutor maritim din Cipru.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este așteptată vineri pe insula mediteraneană pentru discuții privind coridorul planificat.
Îți mai recomandăm Președintele american Joe Biden face apel către Hamas pentru încetarea focului înainte de RamadanEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.