3 minute | Vârful NATO în România, generalii britanici transmit „STOP” Kremlinului, finlandizarea Ucrainei

Numărul de blindate Stryker ale unității militare de luptă care tocmai a fost transferată din Germania în România nu a fost dezvăluit. Dar dotarea standard este de 130. Un astfel de vehicul costă câteva milioane de dolari.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, se află astăzi la Constanța ca să asiste la ultima etapă a relocării din Germania a unei unități americane de luptă de aproximativ o mie de soldați. Operațiunea face parte din efortul Statelor Unite și NATO de întărire a Flancului Estic.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Ruta Arad – Deva – Sibiu– Râmnicu Vâlcea – Piteşti – Bucureşti – Constanța (baza militară SUA) a fost străbătută ieri de primul convoi cu mașini blindate Stryker. Până diseară, urmează să ajungă la destinație și al doilea. Speranța este ca armele și mașinăriile să rămână nefolosite, dar tensiunile provocate de Rusia se acutizează.

Iată știrile mari ale dimineții:

  • Secretarul general NATO, Jeans Stoltenberg, se va afla astăzi la Constanța, alături de președintele Iohannis. Mesajul este întărire a Flancului Estic în fața agresivității Rusiei. Ucraina acuză inclusiv elemente de blocadă în Marea Neagră.
  • Negocierile de la Berlin ale trimișilor Rusiei și Ucrainei au eșuat. Șefii britanici ai Apărării și Externelor se află la Moscova, președintele american, Joe Biden, cere concetățenilor să părăsească teritoriul ucrainean.
  • România ar putea dispune de maximum 1.500 de locuri de cazare pentru refugiați. Crucea Roșie pregătește corturi. Potrivit unui raport al administrației Biden, în caz de război, fluxul de refugiați din Ucraina ar putea număra milioane de oameni.

România, mai bine apărătă. Stoltenberg prefațează primele întăriri NATO

Secretarul general NATO se va afla azi la Constanța. În ajun, a ținut să spună răspicat că organizația va apăra, fără ezitare, fiecare țară membră, mică sau mare, și că au trecut vremurile în care soarta a milioane de oameni era decisă prin forță, scrie Libertatea.

Cele mai recente declarații ale liderilor occidentali, de la Jean Stoltenberg, la cancelarul Olaf Scholz până la consilierul secretarului de stat, Derek Chollet, aflat la București, relevă că, în principiu, criza ucraineană este o confruntare între democrații și autocrații.

Jens Stoltenberg a expus din nou pespectiva în care se plasează conflictul Rusia-Ucraina, anume un conflict al autocrațiilor contra democrațiilor. „Rusia ne cere să refuzăm Ucrainei dreptul de a-și alege propria cale. Și, pentru prima dată, China s-a alăturat Rusiei și a cerut Alianței să nu mai admită noi membri. Aceasta este o încercare flagrantă de a refuza națiunilor suverane dreptul de a face propriile alegeri”, cu impact nu numai pentru viitorul Ucrainei, ci și al Finlandei, de exemplu.

Apropo de Finlanda, autoritățile de la Kiev sunt foc și pară din cauza președintelui Franței, Emmanuel Macron, care, în discuțiile pe care le-a avut la Kiev, după cea cu Vladimir Putin, de luni, 7 februarie, ar fi menționat termenul „finlandizare” ca soluție pentru Ucraina în conflictul cu Rusia.

Vehicule de luptă Gear și Stryker în drum spre România de la baza din orașul german Vilsek/Germania. Foto: 09.02.2022

Europa Liberă explică de ce politica de neutralitate, pe care Finlanda a reușit să o obțină după Căderea Cortinei de Fier, este rău privită de mulți finlandezi, iar pentru ucrainieni, de-a dreptul o insultă.

Între timp, românii care, în vremea comunismului, ar fi dat orice ca să se afle în situația Finlandei, experimentează pentru prima dată siguranța apartenenței la NATO, într-o situație de tensiune maximă. Sosirea în România a detașamentului Task Force (TF) Cougar cu transportoare blindate Stryker în aceste zile arată că există și vorbe mari care nu sunt spuse în vânt.

Șefii Apărării și de Stat Major britanici, la Moscova. Nu vor fi politicoși

Precizarea aparține ziarului Times. Ministrul Ben Wallace și amiralul Tony Radakin, șeful forțelor armate britanice, nu vor negocia nimic, ci le vor spune omologolilor, adică generalului Sergei Shoigu și generalului Valery Gherasimov, să retragă trupele rusești de la granițele Ucrainei.

Ministrul Wallace a explicat că generalii Shoigu și Gherasimov sunt oamenii cheie care îl pot face pe Vladimir Putin să înțeleagă în ce manieră devastatoare va fi afectată Rusia de sancțiunile imediate ce vor urma. Rusia a cerut, pe de altă parte, retragerea instructorilor militari occidentali și s-a plâns de trimiterea de armanent din partea Aliaților.

Adjuncta ministrului de externe al Statelor Unite, Wendy Sherman, și omologul rus, Serghei Ryakov, la Geneva, pe 9 ianuarie 2022.

La rândul său, secretatul de stat adjunct al Statelor Unite, Wendy Sherman, a atras atenția că un posibil război va duce nu numai la moartea multor ucrainieni, ci și ruși: „nu numai că vor exista consecințe grave pentru economia Rusiei (...), dar Vladimir Putin ar trebui să înțeleagă că și la Moscova se vor întoarce cadavre în saci”.

Gravitatea situației, prezentată în imagini de Europa Liberă, a fost disecată, ieri, și în discuțiile de ieri, dintre secretarul general NATO și premierul britanic. „Este probabil cel mai periculos moment, acesta, în decurs de numai câteva zile, în ceea ce este cea mai gravă criză de securitate cu care s-a confruntat Europa în ultimele decenii” a spus Borin Johnson, potrivit Europa Liberă, adăugând: „Nu ne permitem să greșim. Și cred că ce e de făcut este o combinație de sancțiuni și decizii militare hotărâte, plus diplomație”.

România, țara cu a doua cea mai lungă graniță NATO cu Ucraina, pregătește... corturi

Tensiunea momentului pare să sporească cu atât mai mult cu cât președintele Biden i-a avertizat pe cetățenii americani din Ucraina să părăsească țara. Situația se poate degrada „nebunește de repede după eșecul negocierilor de la Berlin”, a explicat el, potrivit the Guardian.

Un raport recent al administrației Biden prezentat Congresului american arată că un posibil război va provoca moartea a 50.000 de civili în Ucraina și un val imens de refugiați spre Europa, de ordinul milioanelor.

Ionuț Benea și Anna Barabas au aflat pentru Europa Liberă cum cât de pregătită este România să primească măcar o parte din acești oameni. Se pare că cele mai profesioniste pregătiri sunt făcute de .... Crucea Roșie.

Alte subiecte:

  • Press One remarcă cum, în urma incidentului violent de care se face vinovat George Simion, Parlamentul își înăsprește regulile în dauna transparenței interzicând transmisiunile live de pe mobile. ONG-urile protestează.
  • În Statele Unite, inflația a atins 7,5% în ianuarie, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani scrie New York Times. În România riscă să se aproprie de două cifre, iar perspectivele dinspre economia americană nu sunt încurajatoare global.
  • Administrația Biden a abrogat în mare parte permisiunea de vânătoare a lupilor în Statele Unite, explică un foarte interesant articol Washington Post.

Nu uitați, prieteni, că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

Elena