Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- Ucraina luptă împotriva Rusiei de o mie de zile. Occidentul oferă promisiuni de susținere, însă rezultatul încă stă în cumpănă.
- Au ieșit la lumină noi informații despre banii din campania prezidențială a lui Mircea Geoană, despre cine a plătit zborul privat al lui Marcel Ciolacu la Nisa și despre o anchetă DNA asupra finanțării afișelor lui Nicolae Ciucă.
- Donald Trump prezintă un șir de numiri alarmante pentru cele mai importante poziții executive și administrative de la Washington.
O mie de zile de război în Ucraina
Ieri, întreaga lume a comemorat 1.000 de zile de la începutul războiului din Ucraina.
Echipa de la Kyiv Independent prezintă o retrospectivă în fotografii și câteva perspective ale echipei lor de jurnaliști.
AP prezintă o mie de zile de război, distilate în 24 de ore, iar Politico prezintă o perspectivă mai pesimistă, scriind că oboseala și lipsa armelor ar putea fi fatale pentru Ucraina. La Deutsche Welle, o mie de zile în grafice, iar despre impactul uman scrie ONG-ul Human Rights Watch. HotNews a strâns câteva povești ale ucrainenilor care au trăit momente dure sub atacurile rusești.
Cu ocazia celor o mie de zile, președintele Volodimir Zelenski le-a cerut europarlamentarilor să pună mai multă presiune pe Vladimir Putin, scrie BBC. Liderii europeni și NATO i-au promis că vor continua să susțină Ucraina până la sfârșit.
În ciuda acestei zile solemne, luptele continuă. Oficiali americani și ucraineni afirmă pentru New York Times că armata ucraineană a început să tragă rachete americane cu rază lungă adânc înspre teritoriul rus. Astăzi, nu se va deschide ambasada de la Kiev a Statelor Unite, după ce au primit informații despre un potențial atac aerian, conform Reuters.
Zelenski a criticat lipsa de reacție a liderilor internaționali după ce Rusia și-a rescris politica nucleară pentru a fi mai permisivă.
De unde vin banii din politică
Ieri, au apărut mai multe dezvăluiri despre banii din spatele a trei candidați la prezidențiale.
În primul rând, Context.ro începe să dea de banii care au intrat în campania electorală a lui Mircea Geoană, sume care rămân, în mare parte, necunoscute. Jurnaliștii scriu despre cum Geoană a primit, în luna mai, o tranșă de 50.000 de euro de la o firmă fantomă din Bulgaria, controlată de un om de afaceri condamnat pentru înșelăciune.
Apoi, jurnaliștii de la G4Media continuă dezvăluirile despre zborul cu jet privat cu care au călătorit Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, Sorin Grindeanu și Laura Vicol la Nisa. Cursa a fost plătită de Nordis Travel, care avea contract de servicii cu Nordis Management, compania-mamă intrată în insolvență.
Ultimul, dar nu cel din urmă, este liderul PNL Nicolae Ciucă. În urma investigației Snoop care a dezvăluit că panourile care promovau cartea „Un ostaș în slujba țării” au costat 2 milioane de euro din bani publici, DNA a anunțat că a început urmărirea penală in rem. Potrivit HotNews, dosarul inițial fusese deschis la Parchetul General de către George Simion.
Toți oamenii președintelui Trump
Donald Trump a început să-și umple noul guvern. Una dintre cele mai recente numiri este Matt Gaetz, despre care există mărturii sub jurământ că a fost văzut întreținând relații sexuale cu o minoră, scrie New York Times.
El este nominalizat pentru postul de attorney general, principalul consilier legal al guvernului. Alte probleme din trecutul său includ acuzații de incompetență administrativă, acceptarea cadourilor interzise și utilizarea fondurilor de campanie în scop personal.
Poate cea mai controversată numire este aceea a miliardarului Elon Musk drept unul dintre cei doi lideri ai noului departament de eficiență guvernamentală, împreună cu Vivek Ramaswamy. Musk s-a apropiat mult de Trump în ultimele luni, acompaniindu-l chiar și în seara de 5 noiembrie - se pare că acest post ar fi fost recompensa pentru susținerea sa, scriu BBC și Deutsche Welle.
Pentru postul de secretar al Sănătății, Trump îl vrea pe Robert F. Kennedy Jr, cel care este cunoscut pentru că promovează teorii ale conspirației împotriva vaccinurilor și, în mod notoriu, a avut un parazit care i-a afectat parte din creier.
Dr Mehmet Oz, cunoscut din emisiunea sa la televizor, va fi noul administrator al centrelor pentru servicii medicale, conform CNN. Oz este anti-avort, a promovat ipoteza că virusul Covid-19 poate fi tratat cu hidroxiclorochină și este apropiat al partidului la guvernământ din Turcia.
Pentru departamentul Comerțului, Trump l-a nominalizat pe miliardarul Howard Lutnick, scrie Financial Times. Este prima sa funcție politică.
Mai este Elise Stefanik, nominalizată pentru postul de ambasador american la ONU în ciuda lipsei de experiență în politica externă, scrie BBC. Agenții precum CIA și FBI ar intra sub conducerea lui Tulsi Gabbard, o altă politiciană cu puțină experiență în domeniu. Stefanik este un susținător virulent al Israelului, în timp ce Gabbard a amplificat, în trecut, propagandă rusească.
Alte subiecte:
- La Europa Liberă, despre promisiunile candidaților la președinție pe subiectul Justiției.
- PressOne scrie că majoritatea liniilor de înaltă tensiune din România au fost proiectate de ingineri din perioada interbelică.
- Anul trecut, China a devenit al doilea cel mai mare poluator din istorie, întrecând Europa, scrie New York Times.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Te poți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsești AICI.
Toate cele bune,
Sabina