3 minute | Georgescu și rușii. O noapte cu lege marțială în Coreea de Sud. Șase nopți în stradă la Tbilisi

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a impus lege marțială, pentru a încerca să scape de opoziție, iar oamenii au ieșit pe străzi într-un timp scurt. Inițiativa lui a fost blocată de parlament, care acum îi cere președintelui să demisioneze.

Legăturile lui Călin Georgescu cu Rusia se adâncesc. Președintele Coreei de Sud a declarat și apoi a retras legea marțială. Protestele din Georgia continuă pentru a șasea noapte.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Rusia propagă dezinformare în România de cel puțin opt ani, iar Kremlinul salută ascensiunea lui Călin Georgescu.
  • Președintele din Coreea de Sud, Yoon Suk Yeol, a încercat să impună legea marțială pentru a-și ține la distanță rivalii politici. Mișcarea a fost înăbușită de parlamentul care acum îi cere să demisioneze.
  • Georgienii au ieșit în stradă pentru a șasea noapte la rând, pentru a manifesta împotriva guvernului care vrea să-i apropie de Rusia.

Georgescu și rușii

Legăturile dintre Călin Georgescu și Moscova se adâncesc. Pe X, fostul Twitter, a circulat ieri o postare atribuită ideologului de la Kremlin, Alexandr Dughin, în care el spune că „România va fi parte a Rusiei”. Mai multe informații, la Europa Liberă. Despre Dughin, Georgescu a avut în trecut numai lucruri bune de spus, potrivit ProTV.

Snoop scrie despre cum rețeaua complexă de dezinformare rusească a propagat cu succes teorii ale conspirației în România, în ultimii opt ani. În G4Media, Cristian Pantazi scrie că Rusia și-a pus ștampila pe Georgescu.

Salome Zurabișvili, președinta Georgiei - țară în care mii de oameni ies în stradă pentru a lupta pentru parcursul lor european - avertizează că Georgescu este un satelit al Rusiei, scrie Digi24.

Politico publică și un interviu cu Călin Georgescu, în care el spune că vrea să scape de multinaționale. Mediul de afaceri, îngrijorat de aceste declarații, și-a declarat susținerea pentru Elena Lasconi. Europa Liberă explică ce s-ar întâmpla în România dacă economia și-ar închide ușile: Șomaj, desprinderea de capitalul străin, FMI, influența rusească.

O victorie a lui Călin Georgescu ar însemna o apropiere de Rusia, nu doar la nivel politic, dar și economic. Protestatarii care ies de mai bine de o săptămână în stradă vor ca România să rămână cu privirile înspre Europa.

Tot în interviul Politico, Georgescu spune că-l admiră pe Donald Trump. La fel ca președintele ales al SUA, Georgescu promite să încheie războiul din Ucraina, scrie HotNews.

Aleșii europeni spun că TikTok nu a dat explicații suficiente despre cum își moderează conținutul politic, chiar dacă a înlăturat trei campanii de influență în favoarea lui Georgescu, Geoană și Simion, scrie Politico. Acum, însă, pagina lui Georgescu pare să fi fost trecută în shadowban, adică videourile nu mai sunt prezentate oamenilor, potrivit G4Media.

Între timp, Elena Lasconi a anunțat pentru joi un miting de susținere a valorilor europene, scrie HotNews. Astăzi vor avea loc primele discuții pentru o coaliție PSD-PNL-USR-UDMR, potrivit News.ro.

Ultima mișcare politică a președintelui sud-coreean

Președintele Coreei de Sud a impus legea marțială, iar după câteva ore de mobilizare la Seul, inclusiv un vot al Parlamentului împotriva legii marțiale, a fost forțat să ridice ordinul. I se cere demisia. The Guardian și BBC au ținut live-bloguri.

Yoon Suk Yeol, liderul de la Seoul, a declarat marți seară lege marțială pentru a elimina „forțele antistatale” din opoziția parlamentară, despre care spune că ar fi simpatizanți ai Phenianului, potrivit AP.

BBC explică fondul acestei decizii, chiar dacă nicio circumstanță din țară nu justifică nevoia unei astfel de măsuri și nici propriul partid nu l-a susținut pe Yoon , potrivit CNN. Mișcarea amintește de trecutul autoritar al țării, scrie The Guardian.

Oamenii s-au strâns în fața parlamentului la scurt timp după ce președintele a declarat lege marțială, în noaptea dintre 3 și 4 decembrie.

Protestatarii s-au strâns în fața Parlamentului, în ciuda faptului că știrea a venit seara târziu. Între timp, armata a spart geamuri de la clădirea Parlamentului ca să intre în clădire și să opreasă activitățile politice care sunt interzise în timpul legii marțiale, arată Reuters.

Câteva ore mai târziu, Parlamentul a votat cu unanimitate împotriva declarației lui Yoon, iar președintele a fost forțat să renunțe la măsură, potrivit Reuters.

Liderul din opoziție, Lee Jae-myung, face declarații publice în timp ce oamenii din spatele său țin pancarte cu mesajele „Demisia, președintele Yoon Suk Yeol” și „Anchetați-i actele de rebeliune de îndată”. Seul, 4 decembrie.

Aliații Coreei de Sud privesc cu îngrijorare spre evenimentele de acolo. Este evident și un moment dificil pentru relațiile Seul-Washington, scrie New York Times.

Se prefigurează o criză constituțională, considera The Economist la câteva ore după începutul confruntărilor din Seul, pentru că mobilizarea universală împotriva unui președinte deja nepopular nu poate decât să-i semnaleze sfârșitul la conducere.

Într-adevăr, până miercuri dimineață, parlamentarii i-au prezentat lui Yoon două opțiuni: să demisioneze sau să fie pus sub acuzație. Opoziția va depune astăzi o moțiune de cenzură care va fi votată vineri sau sâmbătă.

Protestele continuă în Georgia

Manifestațiile împotriva guvernului și pentru apropierea de UE continuă în Georgia, pentru a șasea noapte la rând. Săptămâna trecută, partidul aflat la putere, Visul Georgian, a suspendat negocierile de aderare la UE.

Președinta de la Tbilisi, Salome Zurabișvili, le cere țărilor UE să nu recunoască rezultatul alegerilor din octombrie, scrie Reuters.

Până și diplomația americană s-a implicat vocal, spunând că protestele sunt repercusiunile deciziilor partidului Visul Georgian. Țările baltice au sancționat deja oficialii georgieni, iar Kaja Kallas, întâiul diplomat al UE, are în vizor un răspuns la nivel european, scrie Politico.

Forțele de ordine folosesc gaze lacrimogene și tunurile cu apă împotriva protestatarilor. Zeci de oameni au fost răniți participând la protestele din ultima săptămână în Tbilisi.

Oameni de toate vârstele, societatea civilă și jurnaliștii au avut de-a face cu tunurile de apă ale poliției georgiene și cu bătăile și arestările, condiții condamnate de guvernul american, de secretarul general al NATO Mark Rutte și de organizații pentru drepturile omului precum Amnesty International.

Zeci de oameni au ajuns în spital după ce au fost bătuți de poliție în weekend, scrie Euronews. Jurnalistul RFE/RL arestat, bătut și apoi eliberat de poliție descrie violențele forțelor de ordine.

Un editorial din The Guardian consideră că în acest moment de răscruce, liderii europeni trebuie să răspundă decisiv pentru a condamna alinierea Georgiei cu Rusia. Kyiv Independent rezumă perspectiva Rusiei asupra protestelor.

Alte subiecte:

  • În PressOne, despre cum putem purta o discuție cu un alegător extremist.
  • Tânărul care și-a ucis fosta iubită într-un caz de femicid care a cutremurat Italia a fost condamnat la închisoare pe viață, scrie The Guardian.
  • China va bloca exportul mai multor minerale rare către SUA, scrie New York Times.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Te poți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsești AICI.

Toate cele bune,

Sabina