3 minute | Candidatul opoziției ruse la prezidențiale. Controversa tablourilor semnate Brauner. Zonă tampon de 1 km în Gaza

Boris Nadejdin (dreapta) este o raritate în Rusia: un opozant deschis al regimului, care a reușit să strângă semnăturile necesare pentru a înscrierea la alegerile prezidențiale și să concureze împotriva lui Vladimir Putin.

Boris Nadejdin, opozant al lui Vladimir Putin și critic al războiului, a strâns semnăturile necesare pentru a candida la alegerile prezidențiale. Originea mai multor tablouri semnate Victor Brauner este intens contestată. Israelul adâncește criza umanitară din Gaza, țintind centre ONU și spitale.

Bun găsit,

Iată subiectele din această dimineață:

  • În Rusia, un candidat din opoziție s-a calificat în cursa prezidențială și ar putea candida împotriva lui Vladimir Putin.
  • Mai multe lucrări prezentate într-o expoziție Victor Brauner la București sunt falsuri, acuză doi experți. Muzeul Național de Artă neagă acuzațiile. Ministerul Culturii dă vina pe o dispută personală.
  • În Fâșia Gaza, armata israeliană țintește în continuare înspre centre ONU și spitale, spun reprezzentanții ONU.

Opoziția intră în cursa prezidențială din Rusia

Un nou candidat din opoziție a intrat în cursa prezidențială din Rusia. Dacă i se va permite, Boris Nadejdin se va afla pe buletinele de vot de la alegerile din 15-17 martie.

Nadejdin este un critic vocal al războiului. El spune pentru Current Time că, dacă ar fi ales președinte, primul lucru pe care l-ar face ar fi să propună un armistițiu.

Boris Nadejdin (60 de ani).

„Putin a făcut multe greșeli”, declară Nadejdin pentru BBC. Potrivit Kyiv Independent, el scrie pe site-ul său de campanie că prioritățile sale sunt pacea și nu militarismul, societatea civilă în locul puterii verticale, și cooperarea cu țările europene în locul izolării.

„Nu știu cum de n-am fost arestat încă”, spune opozantul Kremlinului despre campania sa. Criticii consideră că Nadejdin ar putea fi folosit ca exemplu, să demonstreze că Putin poate câștiga împotriva unui candidat anti-război. Mai multe despre Nadejdin scriu cei de la CNN și Meduza.

Mii de oameni s-au strâns în fiecare oblast al Rusiei pentru a-și arăta cu o semnătură susținerea pentru Nadejdin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că Nadejdin nu este un rival demn de luat în seamă, potrivit Reuters.

Pe 23 ianuarie, Nadejdin a anunțat că a trecut de cele 100.000 de semnături necesare pentru a candida la prezidențiale, potrivit RFE/RL. Până pe 25 ianuarie, potrivit site-ului independent de știri Meduza, Nadejdin a trecut de 150.000 de semnături. Mulți dintre susținătorii săi sunt ruși din diaspora, conform Moscow Times.

Brauner sau ba?

Criticul de artă Pavel Șușară a acuzat conducerea Muzeului Național de Artă de „grave erori instituționale”, spunând că instituția ar prezenta falsuri în expoziția de tablouri semnate de Victor Brauner, care are loc la București.

El spune că mai multe lucrări sunt „în mod evident inautentice (...) și altele cel puțin dubioase”. El dă vina pe complicitate sau incompetența organizatorilor. Mai multe informații despre acuzația criticului de artă pe Agerpres.

Și istoricul de artă Adrian Buga avertizează asupra autenticității operelor din expoziția Victor Brauner, potrivit HotNews. El spune că unele tablouri sunt cunoscute ca având probleme de autenticitate.

Tablourile în cauză provin din colecția familiei fostului premier Adrian Năstase, scrie Digi24. Restul lucrărilor sunt împrumutate de la muzee din România și Franța, precum și din alte colecții private.

Autoportret din 1931 al lui Brauner, cu tentă ironică.

Directorul general al Muzeului Național de Artă, Călin Stegerean, respinge acuzațiile și spune că lucrările au fost autentificate de experți internaționali, transmite Agerpres.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat că a cerut o analiză a actelor de proveniență ale lucrărilor, dar că bănuiește că la mijloc s-ar afla de fapt un conflict personal, potrivit News.ro.

Cronica întregului scandal, în HotNews.

O altă expoziție cu lucrările lui Victor Brauner a avut loc anterior la Timișoara.

Problema umanitară din Gaza

Armata israeliană a tras într-un grup de oameni care stăteau la coadă pentru ajutoare umanitare, în Gaza, ucigând 20 dintre ei și rănind alți 150. „Așteptam făină”, spune unul dintre supraviețuitorii atacului pentru Al Jazeera.

Sistemul medical din Gaza este în colaps total: în cele câteva spitale care mai sunt deschise, nu se mai găsesc nici analgezice, nici anestezice. Bătăliile au ajuns la poarta spitalelor din Khan Younis, de unde mii de oameni nu mai pot ieși, scrie The Guardian.

Potrivit Agenției ONU pentru Refugiații Palestinieni, situația din Khan Younis reprezintă un eșec constant de a respecta principiile dreptului internațional umanitar.

O femeie și fiica sa rănită se ascund de bombardamentele israeliene în spitalul Nasser din Khan Younis, 22 ianuarie 2024.

Familiile ostaticilor israelieni captivi în Fâșia Gaza au încercat să blocheze un punct vamal dintre Israel și Gaza, pentru a opri intrarea ajutoarelor umanitare în regiunea asediată, scrie New York Times. Ei s-au strâns la vama Kerem Shalom, de lângă granița cu Egiptul, și au forțat peste 100 de camioane cu ajutoare umanitare să ocolească prin Egipt.

Armata israeliană plănuiește să creeze avanposturi permanente în Gaza, potrivit unui ofițer intervievat de Middle East Eye. Al Jazeera menționează și un plan israelian de a crea o zonă-tampon lată de un kilometru în jurul Gazei. Despre soluțiile propuse pentru rezolvarea conflictului, în CNN și BBC.

Alte subiecte:

  • România nu va participa la concursul Eurovision în 2024. Detalii în Libertatea.
  • La cinci luni după explozia de la stația GPL din Crevedia, familiile afectate încă așteaptă susținerea autorităților. Mai multe pe site-ul Europa Liberă.
  • Autoritățile britanice spun că poșta, criticată pentru serviciile mai proaste din anii anteriori, ar trebui să lucreze doar trei zile pe săptămână sau să livreze mai încet, potrivit BBC. Poșta britanică, Royal Mail, a fost privatizată începând din 2013 - iar The Guardian spune că de atunci, compania este gestionată prost.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Un sfârșit de săptămână liniștit,
Sabina