3 minute | Trump și Biden ies câștigători în Super Tuesday. Parlamentul aprobă legea „2 Mai”. Începe congresul PPE la București

Victoriile de marți din multe state americane cheie arată că votul din 2020, Trump vs Biden, se va repeta.

Trump și Biden se apropie de o nouă confruntare ca în 2020. Traficanții de droguri de mare risc nu vor mai primi condamnări cu suspendare. La congresul PPE de la București, va fi nominalizată Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Donald Trump și Joe Biden câștigă ușor majoritatea celor 15 state și un teritoriu al Statelor Unite, care au votat simultan în cadrul Super Tuesday, într-o cursă lipsită de emoții și marcată de reticența alegătorilor.
  • Parlamentul a aprobat legea „2 Mai”, care trimite traficanții de droguri de mare risc direct la închisoare.
  • Astăzi începe la București congresul grupului politic PPE, din care face parte și PNL. Politicienii de centru-dreapta o vor propune pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene.

Super Tuesday lipsită de entuziasm

15 state americane și un teritoriu neîncorporat (Samoa) au votat, marți, în cursa primară - o zi în care se decid circa o treime dintre delegații care pot nominaliza candidatul fiecărui partid, numită Super Tuesday (super marțea). O rundă electorală tensionată de obicei, de data aceasta a fost marcată de lipsa de entuziasm și reticența alegătorilor din ambele partide.

Explicația simplă a acestei zile de vot, la BBC. Datele prezentate vizual, la Politico și New York Times. NPR explică unii dintre termenii cheie folosiți de Super Tuesday, iar NBC explică de ce această Super Tuesday diferă de altele recente.

De partea democraților, președintele Joe Biden nu are concurenți de care să se teamă, iar la republicani cursa e între fostul președinte Donald Trump și fosta ambasadoare la ONU, Nikki Haley. Statele Colorado și Maine au decis luni că Trump (care în 2016 a câștigat jumătate dintre statele care votează în cadrul Super Tuesday) poate candida, explică CBS.

Președintele Joe Biden este criticat de mulți democrați pentru că n-ar fi făcut suficient ca să oprească războiul din Gaza.

Biden a câștigat toate cursele primare, mai puțin pe cea din Samoa, teritoriu pacific al SUA. Cu toate acestea, alegătorii democrați sunt nemulțumiți de Biden din diverse motive: vârsta sa, lipsa de acțiune împotriva Israelului și faptul că nu s-a deranjat să facă mai multă campanie. În statul Minnesota, 20% dintre buletinele de vot au fost predate, în semn de protest, drept „uncommitted”, adică nededicat unui candidat anume. Potrivit Reuters, un efort similar a avut loc și în Michigan săptămâna trecută.

Trump a câștigat cel puțin 12 dintre cursele de ieri. Haley a câștigat statul Vermont, însă ajunge astfel la doar 85 de delegați pentru nominalizarea republicană, în timp ce Trump este așteptat să strângă 936: sunt necesari 1.215 din 2.429 pentru a obține nominalizarea. Rezultatul practic garantează repetarea alegerilor din 2020, chiar dacă mulți americani nu-și doresc acest scenariu, potrivit BBC.

Mulți republicani se împotrivesc lui Donald Trump, dar nu suficienți o susțin pe Haley. Este posibil ca acești republicani anti-Trump să voteze cu Biden în cursa finală.

Înaintea Super Tuesday, Trump avea de cinci ori mai mulți delegați decât Haley și un sfert din numărul total necesar pentru a obține nominalizarea republicană. Pare că Trump va avea un avans de neegalat pentru Haley, scria AP înainte de anunțarea voturilor. Rezultatele de ieri arată că Trump a reușit să schimbe partidul republican cum și-a dorit, potrivit CNN.

Majoritatea site-urilor de știri au menținut bloguri live de-a lungul zilei, însă unul dintre cele mai accesibile pentru non-americani este cel de la CNN. Cinci concluzii după Super Tuesday, la New York Times.

Legea „2 Mai”, aprobată de Parlament

Parlamentul a aprobat în for decizional legea care prevede ca traficanții de droguri de mare risc să nu mai primească pedepse cu suspendare, ci închisoare de la trei la zece ani. Mai multe pe site-ul Europa Liberă.

„Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, se arată în proiectul de lege”, scrie în noua lege. Textul integral, la HotNews.

Vlad Pascu a condus sub influența drogurilor și a ucis doi tineri, fugind apoi de la locul faptei.

„Nu poţi să vinzi heroină sau cocaină, să distrugi vieţi, şi după să umbli liber pe străzi. Locul traficanţilor este la închisoare”, a declarat ministra Justiției, Alina Gorghiu, citată de News.ro. Ea a precizat că aproape jumătate din traficanții de droguri condamnați în 2022 au primit închisoare cu suspendare și că numărul dosarelor pe tema drogurilor este în creștere.

Legea vine după momentul din august 2023, în stațiunea 2 Mai, când Vlad Pascu, un tânăr de 19 ani aflat sub influența drogurilor, a ucis doi oameni și a rănit alți trei într-un accident de mașină.

Recent, judecătoarea din dosarul accidentului din 2 Mai ar fi întrebat dacă unul dintre tinerii uciși se află în sala de judecată. Mai multe detalii la Europa Liberă.

Începe congresul PPE la București

Astăzi începe, la București, congresul celui mai mare grup politic european, Partidul Popularilor Europeni, de centru-dreapta.

Europa Liberă scrie despre punctele esențiale de urmărit: în principal, este vorba de anunțul manifestului electoral și al candidatului principal, Ursula von der Leyen. Ea a anunțat în urmă cu două săptămâni că va candida din nou pentru postul de președinte al Comisiei Europene, scria Politico. Acest cap de listă se numește Spitzenkandidat - procesul de alegere al acestora este explicat de Euronews.

În 2019, von der Leyen nu a fost Spitzenkandidatul PPE, însă a fost aleasă în urma negocierilor cu ușile închise, după ce niciun candidat nu părea că va obține voturile necesare. A fost astfel dat la o parte candidatul nominalizat de PPE la acea vreme, Manfred Weber. Explicația pe scurt a evenimentelor de atunci și a procedurii, la CEPS. Încă de anul trecut, Politico anticipa că von der Leyen va câștiga fără efort un nou mandat.

Nicolae Ciucă (dreapta), liderul PNL, l-a întâmpinat pe liderul grupului PPE, Manfred Weber, la București.

Despre textul pe care l-ar putea avea manifestul PPE anunțat la București, în Euractiv. Digi24 precizează că vor veni în România peste 2.000 de reprezentanți PPE din mai mult de 40 de țări. Un invitat notabil este președintele grupului, Manfred Weber, susținător puternic al aderării depline a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, potrivit Euronews.

Din grupul PPE face parte și Partidul Național Liberal, care însă nu va avea o listă de candidați la europarlamentare pe care s-o poată prezenta la congres, pentru că listele comune nu sunt gata. Poți citi mai multe tot la noi, pe site-ul Europa Liberă.

De obicei, dacă un grup politic conduce o instituție mare de la Bruxelles, celelalte roluri sunt distribuite altor partide. Secretarul general PPE, citat de Euractiv, consideră însă că mai multe portofolii de top trebuie „lăsate în mâinile foarte capabile și stabile ale liderilor PPE”.

În congresul de sâmbătă al Socialiștilor și Democraților, ei au confirmat Spitzenkandidatul lor: comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, din Luxemburg.

Separat, se pare că drumul fostului premier olandez Mark Rutte (al cărui partid ține de grupul ALDE) către șefia NATO s-ar putea împiedica de respingerea maghiarilor, potrivit Politico.

Alte subiecte:

  • Criptomoneda Bitcoin a sărit la cea mai mare valoare din istorie, doar ca să se prăbușească rapid. Mai multe pe Reuters.
  • Rușii se folosesc de agentul sârb Novica Antic pentru a se apropia de europarlamentarii de la Bruxelles și a-i influența cu idei pro-Kremlin, scrie Politico.
  • Un comerciant de arme estonian ar fi vândut marfă armatei ucrainene la prețuri crescute, înregistrând astfel profituri nejustificate în valoare de milioane de euro din buzunarul contribuabililor germani, scrie Kyiv Independent. Tot Kyiv Independent a mai scris despre companiile occidentale care fac bani din medierea afacerilor militare.
  • Eurodeputata Corina Crețu și-a dat demisia din partidul PRO România, după ce în spațiul public a început să se vehiculeze o alianță electorală a partidului său cu AUR. Mai multe pe site-ul HotNews.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

O zi liniștită,

Sabina

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.