Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- Camera inferioară a Congresului Statelor Unite a aprobat un pachet de ajutoare militare pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Urmează decizia Senatului.
- Situația umanitară se degradează în Gaza, iar studenții americani care cer oprirea finanțării producției de arme sunt arestați în timpul protestelor.
- Principalii candidați la primăria Bucureștiului sunt Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone. Cum rămâne cu candidatul PSD-PNL?
Camera Reprezentanților din Congresul SUA aprobă ajutorul militar pentru Ucraina
Camera inferioară a Congresului american, Camera Reprezentanților, a aprobat după luni întregi de blocaj un pachet de asistență militară pentru Ucraina. Urmează ca Senatul, camera superioară, să dezbată marți propunerea, conform Reuters. Dacă va fi aprobat acest pachet, Ucraina va primi 61 de miliarde de dolari, iar o altă sumă va ajunge și la armata Israelului, Taiwanului și pentru ajutoare umanitare în Sudan și Gaza.
Mulți dintre parlamentarii din Camera Reprezentanților simțeau presiunea publicului, a aliaților militari și a istoriei înaintea acestui vot, prezintă AP.
New York Times scrie că republicanii care blocaseră până acum pachetul de ajutoare rămân divizați, în special din pricina direcției izolaționiste a candidatului la prezidențiale, Donald Trump. Politico scrie și despre poziția precară a liderului republican al camerei inferioare, care a luptat îndelung cu colegii săi de partid pentru a aproba acest vot.
Ucraina are mare nevoie de aceste ajutoare americane, semnalând că în lipsa lor, apărarea frontului este în prag de colaps. Potrivit Kyiv Independent, rușii trag de șapte ori mai multă artilerie decât ucrainenii. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit americanilor, spunând că ajutoarele militare „vor salva mii și mii de vieți” dacă vor fi aprobate de Senat și de omologul său Joe Biden.
Și aliații europeni s-au relaxat, după lunile de tensiune în lipsa fondurilor americane, în care încercau să-și dea seama cum pot compensa o potențială gaură în buget de aceste dimensiuni. Însă unii lideri europeni spun că acum nu este momentul pentru complezență, arată Politico, care menționează că miniștrii de externe ai UE se vor întâlni luni la Luxemburg pentru a plănui alte ajutoare militare pentru Kiev.
Separat, NATO a promis alte ajutoare militare Ucrainei, după ce aliații au găsit mai multe sisteme de apărare antiaeriană care pot fi livrate Kievului. După ce statul slovac a refuzat să mai trimită ajutor militar Ucrainei, slovacii de rând strâng bani ei singuri ca să ajute Kievul.
Dezastrul din Gaza și protestele studenților americani
La șapte luni de la începutul războiului, numărul morților din Gaza a trecut de 34.000, transmite The Guardian. Majoritatea sunt femei și copii. Cel puțin 17.000 de copii sunt acum orfani, potrivit UNICEF.
Foametea afectează aproape întreaga populație a Gazei, unde copii care ar trebui să cântărească 8 kilograme și să meargă târâș, cântăresc doar două kilograme. Cel puțin 32 de oameni au murit de malnutriție.
Între timp, liderii Israelului încearcă să explice aliaților vestici că situația nu ar fi atât de grea. Un conflict a apărut între ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și premierul Beniamin Netanyahu după ce el i-a arătat imagini prin care voia să demonstreze că palestinienii nu sunt supuși unor condiții grele, iar Baerbock a răspuns arătându-i imagini cu copii înfometați și mărturiile medicilor din Gaza.
În Statele Unite, mii de studenți protestează implicarea țării lor în războiul Israelului contra Gazei. Peste 100 de studenți de la universitatea Columbia din New York au fost arestați în timpul unui proces pașnic în care ocupau campusul și eliberați la scurt timp după.
New York Times scrie că tinerii riscă să fie exmatriculați și dați afară din cămin, inclusiv fiica unei membre a Congresului. Tot New York Times scrie despre răspunsul dur al universității Columbia în 1968, când un protest similar a avut loc împotriva războiului din Vietnam.
La universitatea Yale, un grup de studenți fac de o săptămână greva foamei, cerând instituției să nu mai trimită bani companiilor care produc arme ce ar putea fi trimise Israelului (în SUA, universitățile câștigă bani și prin investițiile dintr-un fond cu care sunt înzestrate). Mai multe detalii în The Guardian. Despre alte universități americane care vor protesta în solidaritate cu colegii de la Columbia, în CNN.
De precizat este că pachetul de ajutoare militare aprobat de camera inferioară a Congresului american include și miliarde de dolari pentru Israel, la scurt timp după ce SUA a blocat o rezoluție care ar fi inclus Palestina ca membru ONU.
În următoarele zile, vor pleca spre Gaza trei nave organizate de voluntari, pline cu ajutoare medicale și umanitare. Guvernul israelian vrea să amâne plecarea acestei flotile, iar organizatorii se așteaptă să fie opriți pe drum.
Candidatura la Primăria Capitalei: Sondaje, interlopi, strategii
Un sondaj comandat de actualul primar al Capitalei, Nicușor Dan, arată că el ar avea cea mai mare șansă să câștige alegerile locale. Dacă alegerile pentru primăria Bucureștiului ar avea loc săptămâna viitoare, Nicușor Dan ar obține 46,1% dintre voturi, Cristian Popescu Piedone ar fi în urma sa cu cinci procente, iar candidatul alianței la guvernare PSD-PNL, Cătălin Cîrstoiu, nu ar atrage decât unul din zece alegători. Mai multe la HotNews.
Rezultatele sondajului au fost publicate la scurt timp după ce Dan și Piedone, principalii candidați, au început să facă schimb de remarci ironice prin intermediul tricourilor inscripționate. Declarațiile celor doi sunt transmise de Digi24.
Candidatura lui Piedone, depusă oficial vineri, a fost contestată la Judecătoria Sectorului 2, prezintă G4Media, pe motiv că acesta nu locuiește în București ci în comuna Bragadiru. În declarațiile sale de presă cu ocazia depunerii candidaturii, Piedone a declarat că Nicușor Dan „cerșește donații ca să finanțeze HotNews și G4Media”. Detalii la HotNews.
Confruntați cu lipsa popularității candidatului lor comun, PSD și PNL nu sunt sigure cum să continue. Astăzi va avea loc o ședință decisivă a coaliției, care l-ar putea scoate pe Cîrstoiu din cursă, scrie Euronews. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a spus că partidul său nu l-ar susține nici pe Piedone, nici pe actualul primar, conform News.ro. UDMR și USR critică strategia coaliției. Europa Liberă discută potențialii pași următori ai coaliției.
Alte subiecte:
- România nu știe ce să facă cu criptomonedele. Europa Liberă explică de ce.
- Casa Reprezentanților a aprobat, în aceeași ședință cu ajutorul pentru Ucraina, și un proiect de lege care ar putea interzice aplicația TikTok, dacă proprietarul chinez nu-și va vinde partea din companie. Rămâne de văzut ce va zice Senatul, scrie AP.
- De păstrat pentru când ai ceva timp pentru proiecte jurnalistice remarcabile: Premiul Presei Europene a anunțat lista scurtă de articole nominalizate anul acesta.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Spor la toate săptămâna aceasta,
Sabina