3 minute | PNL o atacă pe Emilia Șercan, val de arestări în Brazilia și cum s-ar încheia o invazie a Chinei în Taiwan

Jurnalista Emilia Șercan a scris luni că ministrul Lucian Bode a dat în judecată Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, într-o încercare disperată de a bloca emiterea unui previzibil verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat.

Partidul Național Liberal organizează un atac la persoană, împotriva jurnalistei Emilia Șercan, ca răspuns la noile dezvăluiri cu privire la teza de doctorat a lui Lucian Bode. În Brazilia, 1.500 de persoane au fost arestate ca urmare a asaltului din weekend.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Comunicatorii PNL au fost instruiți să o atace pe Emilia Șercan, după ce jurnalista a dezvăluit că ministrul Lucian Bode a dat în judecată Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” pentru a bloca un verdict de plagiat.
  • Aproximativ 1.500 de persoane au fost reținute în Brazilia după ce susținătorii fostului președinte Jair Bolsonaro au luat cu asalt Congresul, palatul prezidențial și Curtea Supremă din capitala Brasilia.
  • Volodimir Zelenski spune că trupele ucrainene se opun „unor noi și chiar mai violente atacuri” în Soledar, în apropiere de Bahmut, unde formațiunile armate ale Grupului Wagner au început un „asalt puternic”.

Soldații ruși, dependenți de telefon

Rusia a intensificat asaltul deja masiv asupra orașului Soledar din estul Ucrainei, au declarat oficialii de la Kiev, forțând trupele ucrainene să respingă valurile de atacuri conduse de milițiile Grupului Wagner, transmite Reuters.

Noul asalt vine după o încercare nereușită de a captura Soledar, urmată de o retragere. Forțele rusești s-au regrupat și au trimis trupe de asalt suplimentare în zonă, schimbându-și, de asemenea, tactica.

Pe de altă parte, The New York Times relatează că, deși utilizarea telefoanelor mobile reprezintă un pericol persistent și letal, soldații ruși continuă să sfideze interdicția de utilizare a acestora în apropierea frontului. Artileria ucraineană țintește soldații ruși prin localizarea semnalelor telefoanelor, precizează publicația.

Tancuri Challenger 2, tancul principal de luptă al Marii Britanii, ar putea intra în funcționarea armatei ucrainene.

Marea Britanie ia în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei câteva tancuri Challenger, fiind pentru prima dată când o țară occidentală a indicat că ar putea furniza blindate grele, transmite The Guardian. Kievul speră că această măsură ar putea încuraja Germania să furnizeze tancuri Leopard.

Până să primească tancuri, Ucraina ar putea obține vehicule blindate de luptă Stryker din SUA, scrie Politico pe surse. Acestea ar fi incluse într-un nou pachet de ajutor și vin după ce Administrația Biden a anunțat, săptămâna trecută, că va trimite 50 de vehicule de luptă Bradley.

În plus, Administrația Biden a declarat ieri că vânzarea de către Iran a unor drone letale Rusiei pentru a fi folosite în invazie ar putea fi catalogată ca o „contribuție la crime de război pe scară largă”, informează Associated Press. Același Iran a mai condamnat la moarte trei protestatari, în ciuda criticilor internaţionale, transmite Reuters.

Revenind la război, dar pe plan diplomatic, AFP relatează că NATO și UE încearcă să-și intensifice cooperarea, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, iar un document în acest sens urmează să fie parafat astăzi.

De asemenea, UE îl critică pe liderul sârbilor bosniaci pentru acordarea celei mai înalte distincții lui Vladimir Putin. Astfel, Comisia Europeană avertizează că toți liderii Bosniei și Herțegovine, țară care urmărește să devină membră a UE, trebuie să țină cont de statul de drept, transmite Politico.

1.500 de brazilieni arestați; Bolsonaro în spital

După ce susținătorii lui Jair Bolsonaro au luat cu asalt trei clădiri importante ale țării, acuzând fraude în alegerile din octombrie, autoritățile au anunțat arestarea a peste 1.500 de persoane, în timp ce continuă investigațiile pentru a afla cine sunt organizatorii revoltei violente, conform Reuters.

The Washington Post scrie că oficialii brazilieni știau că va fi organizat un atac la adresa democrației cu cel puțin cinci zile, deoarece susținătorii lui Jair Bolsonaro erau încurajați pe social media „să acționeze” la protestul din weekend. În acest context, președintele Luiz Inácio Lula da Silva a criticat armata.

Forțele de securitate acționează în timp ce susținătorii fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro demonstrează împotriva președintelui Luiz Inacio Lula da Silva, în fața Congresului Național al Braziliei, pe 8 ianuarie 2023.

Între timp, fostul președinte de extremă dreapta a fost internat luni într-un spital din Florida cu dureri de stomac, legate de o înjunghiere suferită în timpul campaniei electorale din 2018. Acesta a zburat în SUA cu câteva zile înainte de a-și încheia mandatul.

Jair Bolsonaro a declarat, într-un interviu acordat CNN Brasil, că plănuia să rămână în SUA până la sfârșitul lunii ianuarie, dar acum intenționează să se întoarcă mai repede în țară.

Iar pentru a spăla imaginea țării, zeci de mii de brazilieni au organizat ieri mitinguri pro-democrație, relatează BBC.

Aflat într-o vizită în Mexic, în căutarea de sprijin pentru combaterea migrației ilegale, președintele american Joe Biden are însă o nouă problemă internă, relatează CNN: documente clasificate din perioada în care era vicepreședinte au fost descoperite la un think tank din Washington, cu care a lucrat în acea perioadă.

Tot în ceea ce privește SUA, CNN relatează că 90% din populația Californiei se află sub alertă de inundații și alunecări de teren, după o serie de ploi abundente, în timp ce o altă furtună amenință statul american.

PNL îl apără pe Lucian Bode

Hotnews scrie despre punctajul PNL prin care liberalii sunt instruiți să o atace pe jurnalista Emilia Șercan, după noile dezvăluiri privind teza de doctorat a lui Lucian Bode.

Comunicatorii PNL au primit „mesaje-cheie” despre cum trebuie să decredibilizeze munca Emiliei Șercan, deoarece jurnalista „nu poate fi bănuită de cele mai bune intenții”, iar demersul său ar fi doar „o vendetă politică”.

PressOne a dezvăluit anul trecut că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, șase ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect.

Acuzat că a dat în judecată Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai ca să blocheze un iminent verdict de plagiat, ministrul de Interne susține, potrivit G4Media, că această comisie nu poate desfășura verificări decât în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care el nu face parte.

Aceeași publicație scrie despre o gafă a lui Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, care a spus că „locomotiva tot timpul va merge mai repede decât ultimul vagon”.

Libertatea relatează că varianta Kraken a coronavirusului a ajuns în România, după ce două cazuri de infectare au fost confirmate la Institutul „Matei Balș” din capitală.

ECDC, agenția de control al bolilor din UE, spune că varianta XBB.1.5 - așa cum este cunoscută de experți - ar putea determina o creștere a numărului de infecții Covid în Europa începând din februarie, transmite Politico.

După cazul Dumitru Focșa/AUR, Europa Liberă vă propune o analiză despre fățărnicia partidelor românești când vine vorba de violența domestică. De asemenea, o analiză despre rezultatele recensământului și de ce autoritățile, locale și naționale, ar trebui să ia măsuri.

Alte știri importante:

  • O invazie a Chinei în Taiwan în 2026 ar fi puțin probabil să se încheie cu o victorie a Beijingului. În schimb, ar provoca mii de victime în rândul forțelor chineze, americane, taiwaneze și japoneze - CNN.
  • Încercarea Marii Britanii de a deveni prima națiune europeană care lansează sateliți în spațiu a fost un eșec, după ce Virgin Orbit a anunțat că racheta sa a suferit o anomalie care a împiedicat-o să ajungă pe orbită - Reuters.
  • Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a aprobat un medicament care încetinește boala Alzheimer, pe nume Leqembi, dar care vine cu atenționări - AP.
  • Spare, cartea prințului Harry în care face mai multe dezvăluiri personale și despre familia regală britanică, va putea fi cumpărată în librării - BBC.
  • O cometă care vizitează sistemul solar o dată la 50.000 de ani va putea fi observată pe cerul nopții începând de joi, 12 ianuarie. Spre finalul lunii, ea va putea fi vizibilă și cu ochiul liber și va deveni verde, după trecerea în jurul Soarelui - Biziday.

Nu uitați că așteptăm mesajele dvs. la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe pagina de Facebook.

Toate cele bune,
George