3 minute | Negocieri Ciucă – Ciolacu netulburate de greva profesorilor. Lupta de pe cerul Ucrainei

Președintele PSD, Marcel Ciolacu (stânga) ar urma să devină de luna viitoare premier în locul președintelui PNL, Nicolae Ciucă

Sindicatele din educație sunt azi în grevă de avertisment și amenință cu declanșarea grevei generale. Nici actualul, nici viitorul premier nu au părut afectați de anunț. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu sunt ocupați cu stabilirea portofoliilor în viitorul guvern.

Bun găsit,

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Membrii de sindicat din educație sunt azi, între orele 11:00 la 13:00 în grevă de avertisment, iar începând de luni, 22 mai, ar putea declanșa greva generală. Ministrul Educației anunță că vor urma negocieri salariale în zilele următoare.
  • Președinții PNL și PSD negociază un nou protocol de guvernare și componența viitorului executiv condus de PSD. Discuțiile oficiale au loc începând de azi și ar urma să dureze până pe 25 mai. Premierul PNL Nicolae Ciucă a anunțat că demisionează pe 26 mai.
  • Atacurile lansate marți de Rusia asupra Ucrainei au avariat sistemul antirachetă Patriot oferit de SUA. Ucraina anunță că a doborât șase rachete hipersonice ruse Kinzhal.

România educată. În grevă

Peste 70% dintre sindicaliștii din educație susțin intrarea în grevă generală începând de luni, 22 mai. Anunțul a fost formulat într-o conferință de presă comună a celor mai mari sindicate din educație: Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, notează Edupedu.

Azi, de la ora 11:00 la 13:00, profesorii membri de sindicat se află în grevă de avertisment.

Principalele revendicări sunt cele salariale, explică G4Media.ro, care remarcă că ministrul Educației are încredere că vor avea loc discuții „constructive” până luni, dar nu știe ce majorări salariale ar putea fi acordate.

Sindicaliștii din învățământ au protestat, pe 10 mai, la sediul Parlamentului. Camera Deputaților adopta în acea zi Legile Educației, ajunse acum la Senat.

„Aceasta este o decizie pe care coaliția de guvernare trebuie să o ia în dialog cu reprezentanții federațiilor sindicale”, a răspuns Ligia Deca unei întrebări primite pe holurile Senatului, unde se află în dezbatere tocmai Legile Educației.

„Tu ai preda pentru 2.400 de lei pe lună?” - Europa Liberă explică în această dimineață cum a ajuns Educația cenușăreasa guvernării.

Ziua programată pentru începerea grevei generale, 22 mai, este și cea în care Senatul ar urma să acorde votul final legilor Educației, potrivit președintei Senatului, Alina Gorghiu, citată de Agerpres. Adoptarea acestor legi până la schimbarea premierului era o prioritate anunțată de coaliție încă din ianuarie.

Nu la fel de importantă pare greva anunțată de sindicaliștii din educație. „După ședințe de partid dedicate exclusiv negocierilor pentru împărțit ministerele la rotativa guvernamentală, premierul în funcție Nicolae Ciucă și viitorul premier Marcel Ciolacu au ieșit în conferințe de presă în care nu au pomenit despre greva profesorilor”, notează G4Media. Ulterior, Marcel Ciolacu a răspuns unei întrebări spunând că este posibil ca subiectul să fie abordat... joi.

„Ne încalecă PSD”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, își va da demisia din funcția de prim-ministru pe 26 mai, iar aceasta va reveni partenerilor din PSD. Negocieri pentru structura viitorului guvern (cel mai probabil cu mai puține ministere) au loc de azi până pe 25 mai, notează Libertatea, care remarcă și posibilitatea ca UDMR să aibă mai puține funcții în viitorul guvern.

Prim-vicepreședintele PNL, Rares Bogdan, europarlamentar, a pledat pentru menținerea actualului protocol de funcționare a coaliției, care prevedea, pe lângă înlocuirea premierului PNL cu unul PSD și preluarea de PNL a Ministerului Transporturilor și al celui de Finanțe.

Protocolul semnat la formarea coaliției nu va fi respectat, explică Europa Liberă, iar „marea împărțeală” abia urmează. Contrar protocolului actual, la ministerul Transporturilor ar urma să rămână Sorin Grindeanu, adică PSD. PNL ar urma să ceară în schimb alte două ministere. Formațiunea vizează Agricultura, dar și Mediul, care aparține acum UDMR.

Potrivit unor stenograme citate de Digi24, aparenta notă de calm din negocierea PNL – PSD privind viitorul guvern ascunde nemulțumiri profunde în PNL. În ședințele interne, lideri PNL s-au plâns că partidul e în umbra PSD – „Ne încalecă PSD”, „Rămâne Grindeanu la Transporturi și taie el panglica la autostrăzi. Pentru noi nu e ok”.

În ciuda solicitărilor fostului premier Florin Cîțu și ale prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan ca protocolul inițial să nu fie schimbat, Nicolae Ciucă a primit un „mandat flexibil de negociere”, notează Digi24.

Ucraina – Patriot / Rusia - Kinzhal

Un sistem antirachetă american Patriot aflat în Ucraina a fost probabil avariat, dar nu distrus, au confirmat pentru Reuters surse din rândul oficialilor americani, iar autoritățile celor două țări ar purta deja discuții pentru repararea acestuia fără a-l scoate din Ucraina.

Sistemul american antirachetă Patriot este și în dotarea Armatei Române. Capu Midia, 17 septembrie, 2020

Ministerul rus al Apărării anunțase ieri distrugerea sistemului Patriot din Ucraina în atacul cu rachete hipersonice Kinzhal, în timp ce Kievul a anunțat că a doborât 18 rachete rusești, inclusiv șase rachete Kinzhal. Capacitatea sistemului Patriot de a intercepta și distruge astfel de rachete a fost mereu un semn de întrebare, notează The New York Times.

Sub semnul întrebării este zilele acestea și ajutorul american pentru Ucraina. Potrivit CNN, Casa Albă nu intenționează să ceară Congresului o nouă finanțare pentru Ucraina înainte de sfârșitul anului fiscal, la sfârșitul lunii septembrie. Sumele obținute până acum ar fi „suficiente”.

Dar marți, președintele Joe Biden și-a amânat vizita importantă în Australia şi cea „istorică” în Papua Noua Guinee, pentru a petrece mai mult timp la Washington, la negocierile politice menite să evite intrarea guvernului american în incapacitate de plată, transmite The Guardian.

Alte subiecte:

  • Europa Liberă publică lista celor zece firme care au luat o treime din banii de consultanță pentru proiectele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), „o afacere de 50 de milioane de euro”.
  • Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, miercuri, sesizările privind modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală, transmite Agerpres.
  • Șeful companiei care a creat ChatGPT cere autorităților americane să grăbească reglementare utilizării Inteligenței Artificiale (AI), transmite BBC.

Ne puteți scrie pe adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate bune,
Carmen