3 minute | Kievul lovit din nou cu drone kamikaze, moștenirea lui Putin și Xi Jinping la al treilea mandat

Pompierii intervin să stingă incendiile izbucnite luni dimineață în urma atacurilor cu drone din centrul Kievului.

Forțele ruse au lovit din nou, luni dimineață, Kievul cu drone kamikaze, după cum relatează reporterii aflați la fața locului. În China, liderul Xi Jinping a avertizat Taiwanul în deschiderea celui de-al XX-lea congres.

Iată principalele știri:

  • Kievul a fost atacat luni dimineață cu drone kamikaze, mai multe explozii fiind raportate în zonele centrale. Primarul Vitali Klitschko a sfătuit populația să rămână în adăposturi.
  • Președintele rus Vladimir Putin controlează încă armata și aparatul de stat, însă eșecurile din Ucraina i-au diminuat poziția și au adâncit incertitudinile cu privire la cine va prelua puterea și în ce mod.
  • Președintele Chinei, Xi Jinping, a deschis lucrările celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist cu un avertisment pentru Taiwan.

Noi atacuri asupra Kievului la prima oră a dimineții

Forțele ruse au atacat din nou Kievul, luni la primele ore ale dimineții, cu drone kamikaze, scrie toată presa internațională care are trimiși la fața locului.

The Guardian îl citează pe primarul Vitali Klitschko care a scris pe Telegram: „Explozie în districtul Shevchenkiv – în centrul capitalei. Toate serviciile urmează la fața locului. Detalii mai târziu. Alerta aeriană continuă. Rămâneți în adăposturi!”.

Bombardamentele asupra capitalei Ucrainei vin după ce săptămâna trecută forțele ruse au tras sute de rachete asupra țintelor civile din aceeași zonă, în care au ucis cel puțin 19 oameni.

Un militar ucrainean se adăpostește în timpul atacului cu drone de luni de dimineață de la Kiev.

Atacuri cu rachete rusești au avut loc în timpul nopții și asupra orașului Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, scrie CNN. Anatoly Kurtev, secretarul Consiliului Local din Zaporojie arată că deocamdată nu au fost raportate victime.

Reuters relatează despre luptele intense dintre forțele ruse și ucrainene din orașele Bakhmut și Soledar din regiunea Donețk.

CNN amintește despre incidentul din Rusia de sâmbătă, când doi atacatori au deschis focul la un centrul de antrenament pentru recruți din regiunea Belgorod și au ucis cel puțin 11 persoane și rănit alte 15 persoane. Autoritățile de la Kiev au spus că cei doi atacatori nu erau ucraineni, ci proveneau din Tadjikistan.

Moștenirea lui Vladimir Putin

În timp ce războiului din Ucraina face tot mai multe victime în rândul forțelor ruse, Vladimir Putin spune că mobilizarea pentru război ar trebui să se încheie în două săptămâni.

Într-o analiză amplă, Politico scrie despre ce se va întâmpla după ce va pleca liderul de la Kremlim: va fi „o luptă shakespeariană pentru putere”. Aceeași publicație îl citează pe Alexander Vershbow, un fost oficial înalt al SUA și NATO, care arată că scenariul cel mai probabil este o „tranziție lină” în cadrul actualului cerc interior al lui Putin, însă subliniază că, în cadrul sistemelor autoritare, precum cel de la Kremlin, „ar putea exista instabilitate internă”.

The Washington Post arată cum liderii țărilor din întreaga lume au copiat modelul autocratic al lui Vladimir Putin. Din Italia până în Brazilia și până în Statele Unite, liderii politici au îmbrățișat autoritarismul de extremă dreaptă.

Vladimir Putin a declarat că mobilizarea pentru războiul din Ucraina se va termina în două săptămâni.

The New York Times arată cum planul lui Putin de recrutare este un eșec, iar mulți dintre cei recent mobilizați în Ucraina mor după câteva zile de luptă. Un observator neidentificat, citat de ziar, arată că la un centru de recrutare de lângă Sankt Petersburg, bărbații mărsăluiesc „fără mitraliere, fără haine, fără pantofi”, iar jumătate dintre ei sunt bătrâni și mahmuri.

Xi Jinping și avertismentul pentru Taiwan

Toată presa internațională scrie pe larg despre discursul președintelui Xi Jinping în deschiderea celui de-al XX-lea congres al Partidului Comunist Chinez, care a avertizat Taiwanul, spunând că sprijină reunificarea pașnică, dar „nu va promite niciodată că va renunța la folosirea forței”, potrivit The Guardian.

În urmă cu 10 ani, nimeni nu bănuia că Xi Jinping va deveni de necontestat, mai ales că se știa foarte puțin despre „prințul” al cărui tată era unul dintre liderii revoluționari ai țării, arată BBC într-o analiză amplă despre ce se întâmplă la Beijing.

Liderul chinez a câștigat sprijinul „bătrânilor din partid”, un lucru esențial pentru că „acești lideri bătrâni au exercitat adesea influență politică chiar și după pensionare”. Acest lucru a ajutat la consolidarea autorității lui Xi Jinping.

Liderul chinez a reușit în ultimii 10 ani să devină de necontestat în Particul Comunist.

O analiză Reuters arată că, după congres, noii generali ai armatei conduse de Xi se vor confrunta cu provocări militare grele. Generalii vor avea de implementat schimbări radicale pentru armata de două milioane de soldați. În ultimii zece ani, președintele chinez a extins și a consolidat forțele navale și construirea de rachete, dar a epurat mii de ofițeri din cauza corupției.

O analiză despre deceniul cu liderul suprem Xi Jinping puteți citi și în Europa Liberă.

Alte subiecte:

  • Un număr de 92 de migranți au fost găsiţi dezbrăcaţi după ce au fost forţaţi să traverseze fluviul Evros, care desparte Turcia de Grecia,au arătat duminică autoritățile grecești. Ministrul grec al migrației a postat o fotografie pe Twitter despre care a spus că este „imagine inumană”. Agenția ONU pentru refugiați a transmis că e „profund tulburată de imaginile și informațiile șocante”, potrivit BBC.
  • Zeci de mii de oameni au ieşit duminică în stradă la Paris pentru a protesta împotriva politicilor preşedintelui Emmanuel Macron. Manifestaţia a fost organizată de partidul de opoziţie de stânga al lui Jean Luc Melenchon, în semn de protest față de creșterea costului vieţii, dar şi inacţiunii guvernului în ce priveşte combaterea schimbărilor climatice. La protest a participat și proaspăta laureată a Premiului Nobel pentru Literatură Annie Ernaux.
  • Libertatea publică un articol în care arată cum generalul Cristian Radu, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență care a ascuns filmările de la Colectiv, este cercetat penal pentru că și-a pus șoferul să-și asume, în locul lui, un accident.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

Andreea