3 minute | Rusia vrea pace prin bombardamente, Nancy Pelosi se retrage și Cupa Mondială a muncitorilor morți

O femeie plânge în timp ce așteaptă să primească alimente de la World Central Kitchen în Herson, în sudul Ucrainei, joi, 17 noiembrie 2022.

O instanță a pronunțat verdictul în cazul zborului MH17 doborât în Ucraina, iar 10 milioane de ucraineni au rămas fără curent din cauza atacurilor aeriene ale Rusiei. Twitter ar putea pierde sute de angajați, iar peste două zile începe Cupa Mondială de fotbal din Qatar.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Un tribunal din Olanda a condamnat ieri la închisoare pe viață doi ruși și un separatist ucrainean pro-moscovit în cazul doborârii zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, în 2014.
  • Nancy Pelosi, lidera Democraților din Camera Reprezentanților, a anunțat că nu va candida pentru a obține acest mandat și în noul Congres.
  • Cupa Mondială din Qatar începe duminică, pe fondul acuzațiilor de corupție și de grave încălcări ale drepturilor omului.

A nins peste 10 milioane de oameni fără curent

Un tribunal olandez a pronunțat ieri un verdict mult așteptat: doi ruși și un separatist ucrainean au fost condamnați la închisoare pe viață pentru doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, în iulie 2014, scrie BBC.

De asemenea, instanța a constatat că avionul a fost doborât cu o rachetă de furnizată de Rusia în aceeași zi, informație pe care Moscova a negat-o. Pe RFE/RL puteți vedea o impresionantă reconstrucție grafică.

Aceeași Rusie spune acum că Ucraina suportă consecințele bombardamentelor pentru că nu vrea să intre la negocieri.

Iren Rozdobudko, scriitoare și lector la universitate, bea un pahar de apă la lumina unei lumânări în timpul unei pene de curent în nordul capitalei ucrainene Kiev, 5 noiembrie 2022.

„Reticența părții ucrainene de a rezolva problema, de a intra în negocieri și, mai ales, acțiunile părții ucrainene de a abandona înțelegerea convenită a textului și așa mai departe, acestea sunt toate consecințele”, afirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Este o declarație pe care Ukrainska Pravda o interpretează ca pe o recunoaștere a Rusiei că infrastructura Ucrainei este atacată pentru a-l forța pe Volodimir Zelenski să negocieze.

Președintele Ucrainei spune, însă, într-un interviu pentru Bloomberg, că nu va fi pace până când țara sa nu va recupera Crimeea și Donbas.

Între timp, numărul ucrainenilor rămași fără energie electrică a urcat la 10 milioane, după un nou val de atacuri cu rachete din partea Rusiei, relatează BBC, precizând că cel puțin șapte persoane au fost ucise în loviturie de ieri.

Kievul mai anunță că acordul privind cerealele din Marea Neagră a fost prelungit cu 120 de zile, potrivit Reuters.

Un militar ucrainean trage cu un mortier pe linia frontului din regiunea Zaporojie, Ucraina, 16 noiembrie 2022.

CNN relatează că SUA nu mai au la dispoziție unele sisteme de armament de înaltă performanță și muniții disponibile pentru a fi transferate Kievului, iar The Washington Post scrie că Rusia și-a diminuat rolul pe scena mondială prin războiul din Ucraina.

În Rusia, vedeta americană de baschet Brittney Griner a fost trimisă într-o colonie penală izolată și a început să-și ispășească pedeapsa de nouă ani pentru posesie de droguri, informează NPR.

Cine o înlocuiește pe Nancy Pelosi

Presa din Statele Unite relatează despre anunțul lui Nancy Pelosi (82 de ani) de a se retrage de la șefia democraților din Camera Reprezentanților după aproape două decenii în această poziție, dar că va rămâne în Congres.

Prima femeie care a ocupat funcția de președinte al Camerei Reprezentanților a fost descrisă ca un politician „dominant”și un „tactician legislativ”. „Pentru mine, a sosit momentul ca o nouă generație să conducă grupul parlamentar democrat”, a declarat ea, potrivit The New York Times.

Președintele demisionar al Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, îl salută pe reprezentantul democrat Hakeem Jeffries, în Capitoliul SUA, 17 noiembrie 2022.

CNN analizează că cei 80 de ani ai președintelui Biden și dorința de revenire a lui Donald Trump, la 76 de ani, pun în centrul atenției liderii viitorului, în timp ce NYT realizează portretul celor care sunt așteptați să candideze pentru conducerea democraților din camera inferioară a Congresului: Hakeem Jeffries din New York, Katherine Clark din Massachusetts și Pete Aguilar din California.

Tot în Congresul american, directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că Statele Unite sunt „profund îngrijorate” de faptul că guvernul chinez înființează așa-zise „secții de poliție” neautorizate în orașe americane pentru a desfășura eventuale operațiuni de influență, transmite Reuters. O investigație asemănătoare a fost deschisă luna trecută și în Olanda.

Administrația Biden a stabilit că prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, se califică pentru imunitate, ca șef de stat, într-un proces intentat împotriva sa de către logodnica jurnalistului Jamal Khashoggi, despre care administrația a afirmat anterior că a fost ucis la ordinul prințului, relatează CNN.

The Washington Post scrie că sute de angajați ai Twitter au refuzat joi să semneze un angajament de a lucra mai mult timp, iar The Guardian menționează că gigantul tehnologic și-a închis temporar birourile pentru angajați.

Vina pentru Schengen

Două treimi dintre pensionarii României au pensii sub 2.000 de lei, relatează Digi24 despre pensiile aflate în plată. Dintre aceștia, peste 300.000 au un venit sub 500 de lei pe lună, iar un milion de români trebuie să se descurce cu mai puțin de 1.000 de lei.

Curs de Guvernare scrie ce mai face statul român cu banii românilor. Guvernul intră ca acționar, cu 75%, în falimentara companie aviatică Blue Air.

Problemele recente ale Blue Air au început cu suspendarea tuturor zborurilor de pe aeroporturile din România în intervalul 6-12 septembrie. 150.000 de pasageri din 23 de țări au fost afectați de blocajul financiar în care a intrat compania.

Tot de la Guvern, premierul are o declarație cel puțin surprinzătoare după racheta căzută în Polonia. „Nu putem să spunem că nu se poate întâmpla asta și în România”, afirmă Nicolae Ciucă, potrivit PRO TV.

Rareș Bogdan, colegul său de partid, pregătește terenul pentru scenariul în care România nu va intra în Schengen luna viitoare, aruncând vina pe oricine, mai puțin pe clasa politică actuală și cea din ultimii 11 ani. Ar putea fi vina Bulgariei, spune europarlamentarul, potrivit Digi24.

G4Media relatează pe surse că un scenariu posibil pentru aderarea României la Schengen ar consta într-un program de monitorizare similar cu MCV-ul din Justiție.

Europa Liberă explică cum a exclus-o Marcel Ciolacu pe Gabriela Firea de pe culoarul prezidențial, dar și cum liderul PSD a comandat racolarea primarilor de la celelalte partide.

Cine a construit Cupa Mondială din Qatar

Duminică începe Cupa Mondială de fotbal din Qatar, iar presa relatează la unison detaliile competiției organizate la fiecare patru ani și amintește culisele scandalului de corupție prin care FIFA a decis să o organizeze în această țară arabă din Golf.

Qatarul a cheltuit 220 de miliarde de dolari pentru a construi de la zero infrastructura necesară, cu sute de mii de muncitori migranți care au făcut o muncă periculoasă pe o căldură toridă.

The New York Times titrează „Echipa uitată a Cupei Mondiale”. Este un amplu reportaj cu mărturii ale foștilor muncitori, care au povestit condițiile aspre de muncă și abuzurile la care au fost supuși.

Cotidianul mai scrie că forța de muncă a fost atât de numeroasă și anonimă încât, până în prezent, nimeni nu este în măsură să se pună de acord asupra numărului de migranți care au murit în cei 12 ani de pregătiri. Organizațiile pentru drepturile omului au estimat că numărul morților se ridică la câteva mii.

Un bărbat privește stadionul Lusail, unde pe 18 decembrie se va disputa finala Cupei Mondiale din Qatar, lângă o replică uriașă a trofeului.

The Economist relatează că turneul final din Qatar arată cum se schimbă fotbalul atunci când un val de bani vine peste sportul preferat al lumii.

Hotnews prezintă cele opt stadioane pe care se vor juca cele 64 de partide, între 20 noiembrie și 18 decembrie, iar DW relatează că, în așteptarea a peste 1,2 milioane de spectatori, regimul din Qatar a recrutat forțe de ordine din armatele străine și contractori de securitate pentru a garanta siguranța.

Politico preia avertismentul autorităților UE: Nu descărcați aplicațiile pentru Cupa Mondială din Qatar. Cele două aplicații oficiale prezintă riscuri serioase în materie de confidențialitate și de securitate, afirmă autoritățile europene de reglementare în domeniul protecției vieții private.

Mai multe curiozități despre „turneul de fotbal care să ar trebuie să le depășească pe toate”, în France 24.

În final, o declarație care poate stârni zâmbete suporterilor români. „În patru ani, naționala de fotbal a României poate ajunge la Campionatul Mondial”, a spus ministrul Sportului, Eduard Novák, la Europa Liberă.

Alte știri:

  • Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare scădere a nivelului de trai înregistrată vreodată, iar guvernul de la Londra a prezentat reduceri de cheltuieli în valoare de 30 de miliarde de lire sterline și creșteri de impozite de 25 de miliarde de lire sterline - The Guardian.
  • Teleevanghelistul Adnan Oktar, din Turcia, a fost condamnat la 8.658 de ani de închisoare, pentru agresiune sexuală și abuz de minori - BBC.
  • Multe dintre produsele vândute de gigantul suedez de mobilă Ikea au fost fabricate ani de zile cu ajutorul muncii forțate în închisorile din Belarus - Disclose.
  • O rachetă balistică intercontinentală nord-coreeană a aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei. Racheta ar avea o rază de acțiune suficientă pentru a ajunge pe continentul Statelor Unite, potrivit premierului nipon - Reuters.

Nu uitați că așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe pagina de Facebook.

Weekend liniștit,
George