3 minute | Joe Biden promite să apere aliații estici, Maia Sandu vine la București, noi tensiuni în Cisiordania

La întâlnirea liderilor țărilor din Formatul B9 a participat, miercuri, și președintele SUA, Joe Biden, care a promis sprijinul său pentru menținerea securității flancului estic al NATO.

Președintele Joe Biden spune că NATO e alături de aliații de pe flancul estic, trupele israeliene au declanșat lupte în Cisiordania care au dus la moartea a cel puțin 10 palestinieni. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vine în România pentru discuții legate de cooperarea strategică.

Bun găsit!

Iată principalele știri:

  • Președintele ONU, António Guterres, a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia și a numit-o drept un „afront” adus conștiinței colective a lumii.
  • Forțele israeliene au ucis cel puțin 11 palestinieni și au rănit câteva zeci într-un raid de zi făcut în Cisiordania.
  • Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vine la București, unde se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis pentru discuții legate de colaborarea strategică între cele două state.

SUA promite să apere aliații estici, Putin curtează China

În Polonia, președintele SUA, Joe Biden, a spus aliaților NATO de pe flancul estic că pactul alianței este sacru și că fiecare centimetru al țărilor NATO va fi apărat.

În același timp, președintele Vladimir Putin a anunțat că relațiile dintre Rusia și China se desfășoară „conform planului”, iar șeful diplomației chineze, Wang Yi, a declarat că Rusia și China sunt pregătite să își aprofundeze cooperarea strategică.

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, spune că Rusia și China sunt pregătite să aprofundeze cooperarea strategică

În context, o analiză CNN explică de ce China nu vrea de fapt ca războiul să se termine rapid. O prelungire a conflictului din Ucraina, scrie CNN, ar putea distrage SUA și resursele sale militare de la eforturile lui Biden de a răspunde dominației Chinei în Asia.

În preajma aniversării de un an de la începerea conflictului din Ucraina, potrivit Reuters, membrii Uniunii Europene nu se pot pune de acord privind noi sancțiuni impuse Rusiei, iar la ONU, președintele organizației, António Guterres, condamnă invadarea Ucrainei din februarie 2022. Declarația a venit în timpul dezbaterii privind propunerea de rezoluție care cere Rusiei să se retragă imediat și necondiționat din Ucraina.

De altfel, la un an de conflict în Ucraina, Washington Post descrie adâncirea diviziunilor globale. Dovezile arată că efortul de izolare a lui Putin a eșuat, și nu doar printre aliații rușilor, cum ar fi China sau Iran.

India, Africa de Sud, dar si Etiopia sau Congo, sunt țări care nu se grăbesc deloc să se alăture occidentului în a condamna Rusia.

Temeri de escaladare a violențelor în Israel și Cisiordania

Zece palestinieni au fost uciși și alți zeci au fost răniți într-un raid, relatează Euronews și BBC, după ce trupele israeliene au intrat miercuri într-un oraș din Cisiordania.

Evenimentele stârnesc temeri privind escaladarea violențelor, în condițiile în gruparea Hamas a avertizat deja că „răbdarea se epuizează”. Un raid similar de luna trecută a fost urmat de un atac palestinian mortal în fața unei sinagogi din Ierusalim.

Palestinienii au incendiat anvelope în timpul ciocnirilor cu trupele israeliene din timpul unui raid militar în Cisiordania. 4 Februarie, 2023

De cealaltă parte, trimisul Israelului la ONU, acuză cotidianul New York Times de părtinire anti-israeliană deschisă. Potrivit Jerusalem Post, într-o scrisoare adresată publicației americane, ambasadorul israelian citează un studiu care ar fi constatat că majoritatea articolelor New York Times legate de Israel discreditează țara și o acuză de încălcarea drepturilor omului.

Iar Washington Post realizează un portret detaliat al lui Itamar Ben Gvir, ministrul securității naționale al Israelului. Ziarul descrie felul în care „un colonist extremist a devenit un puternic ministru” și ce înseamnă asta pentru politica israeliană.

Misterioase sunt căile amendamentelor

În România, Europa Liberă și Libertatea scriu despre sursele misterioase ale unor amendamente la legea ANI, care ar fi permis secretizarea declarațiilor de avere ale persoanelor aflate în instituțiile de forță.

Potrivit Libertatea, Daniel Fenechiu, liderul grupului PNL din Senat, ar fi recunoscut că a primit pe mail amendamentele care modificau Legea ANI. Europa Liberă vorbește despre alte surse, și anume amendamente primite „la plic” de la colegi.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vine în România pentru discuții legate de cooperarea strategică.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vine la București. Vizita are loc într-un context în care Moldova se confruntă cu riscuri ridicate de securitate generate de Rusia.

Discuțiile cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă vor aborda chestiuni strategice ale colaborării dintre România și Republica Moldova. Digi24 menționează, în context, declarația președintelui României care promite că România este pregătită să ajute Moldova în orice scenariu.

Alte știri:

  • Președintele Klaus Iohannis declară că, în cazul Bâstroe, unii politicieni români s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo. Președintele României consideră că în acest moment nu e potrivit să „atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei nu au nevoie să fie certați”.
  • Brașovul ar putea fi primul oraș din România care atinge neutralitatea energetică. Un parc fotovoltaic va asigura peste 90% din energia necesară instituțiilor și serviciilor publice, potrivit Euronews.
  • Parlamentul Ungariei va vota în martie ratificarea tratatelor pentru admiterea Suediei și Finlandei în NATO, informează Euractiv. Toate statele membre ale alianței, cu excepția Ungariei şi Turciei, au ratificat tratatele de aderare.

Ne puteți scrie pe e-mail, la adresa treiminute@rferl.org. Ne găsiți și pe Facebook și Instagram.

Pe mâine,
Adrian