3 minute | Cum acționează agenţii pro-Putin din Germania, morții de la Makiivka sunt de vină, haos în Camera Reprezentanţilor din SUA

Atacul de la Makiivka al forțelor ucrainene a ucis soldații ruși care vorbeau la telefon. Așa arăta clădirea după bombardament.

Vladimir Putin are mulți adepți în Germania, unde agenții putiniști încearcă tot felul de manevre să deturneze ajutorul pentru Ucraina. Armata rusă a revizuit numărul soldaților morți în noaptea de Anul Nou, însă morții sunt de vină.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • O investigaţie Reuters dezvăluie cum agenţii pro-Putin din Germania acţionează pentru a întoarce Berlinul împotriva Ucrainei. Sondajele arată că germanii susțin în număr mare sprijinirea Ucrainei, dar sunt mai puţini cei care doresc extinderea sprijinului militar.
  • Numărul soldaților ruși uciși în noaptea de Anul Nou în atacul ucrainean cu rachete Himars a crescut de la 63 la 89, potrivit revizuirii ministerului rus al Apărării. De vină ar fi soldații care își foloseau mobilele, susțin oficialii ruși.
  • Presa americană descrie pe larg haosul creat în Camera Reprezentanţilor din SUA, după ce republicanul Kevin McCarthy a pierdut o a treia rundă de vot în încercarea de a deveni preşedinte.

Germania și Rusia au legături strânse

În Rusia, sunt tot mai multe voci împotriva acțiunilor criminale ale lui Vladimir Putin, însă președintele rus are adepți în Germania. O amplă investigație Reuters descrie modul în care acționează agenţii pro-Putin din Germania, țară unde sunt unele voci care cer cu insistenţă o schimbare de atitudine în ceea ce priveşte Ucraina.

Ziariștii arată că figurile-cheie ale acestei campanii au legături cu statul rus sau cu extrema dreaptă. Reuters arată că, pe lângă mitingurile de anul trecut, sunt numeroase alte ocazii în care oamenii clamează că Berlinul ar trebui să-şi reconsidere sprijinul pentru Ucraina, în condițiile în care există niște legături profunde între Germania şi Rusia.

„Sunt câteva milioane de vorbitori de limbă rusă care trăiesc în Germania, o consecinţă a legăturilor sovietice ale Germaniei de Est comuniste şi a deceniilor de dependenţă a Germaniei de gazul rusesc. Miza este mare: dacă Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, întoarce spatele Kievului, unitatea europeană cu privire la război se va fractura”, arată Reuters.

În Germania, cu toate că majoritatea populației este împotriva războiului lui Putin, sunt și voci care spun că ajutorul pentru Ucraina ar trebuit oprit.

În schimb, în Rusia, sunt mulți sabotori ai lui Putin.

Europa Liberă scrie despre un documentar realizat de jurnalistul independent Jake Hanrahan, în care se relatează despre sabotorii ruși care subminează efortul de război al lui Putin.

În Rusia, oficial, incendiile misterioase care au izbucnit în toată Rusia în ultimele luni sunt puse pe seama sabotorilor ucraineni, dar și pe seama a agenților de informații occidentali.

Documentarul arată însă că acestea pot fi rezultatul unei „rezistențe active pe scară largă în interiorul Rusiei” a cetățenilor ruși.

Morții sunt de vină

Numărul soldaților ruși uciși în noaptea de Anul Nou la Makiivka, în regiunea ocupată Doneţk, a crescut de la 63 la 89, potrivit datelor de la Ministerul rus al Apărării.

Oficialii ruși dau însă vina pe soldați care îşi foloseau telefoanele mobile în noaptea de Anul Nou, lucru interzis de comandanți, scriu Reuters și BBC.

În acest mod, inamicul ucrinean a putut să localizeze clădirea în care erau găzduiți recruții ruși ce urmau să lupte în Ucraina, după cum au declarat oficialii Armatei Ruse.

În schimb, forțele ucrainene susțin că numărul numărul victimelor ar fi mult mai mare, afirmând că 400 de soldaţi au fost ucişi în atac şi alţi 300 au fost răniţi.

Președintele Volodimir Zelenski nu a comentat despre victimele atacului în video-ul său de marți, dar a spus că Rusia urmează să lanseze o ofensivă majoră în următoarea perioadă.

Volodimir Zelenski spune că Rusia îi mobilizează pe cei pe care vrea să îi arunce la moarte, în timp ce Ucraina mobilizează lumea civilizată.

Zelenski le-a spus ucrainenilor că actualii stăpâni ai Rusiei „vor arunca în luptă tot ce le-a mai rămas şi pe toţi cei pe care îi pot aduna pentru a încerca să întoarcă cursul războiului sau măcar să-şi amâne înfrângerea”, potrivit News.ro.

Agerpres scrie că Putin pregăteşte populaţia pentru un nou val de mobilizare, pentru că o așa numită asociaţie a „văduvelor” îi cere liderului de la Kremlin să închidă graniţele și să ordone mobilizarea generală în ţară şi să instituie interdicţia ca bărbaţii de vârstă militară să părăsească Rusia. Informațiile sunt preluate din The Moscow Times.

Ucraina este ajutată și de iarna blândă, arată CNN. Vremea extrem de caldă din Ucraina reduce consumul de energie electrică.

Republicanii nu vor un republican la șefia Camerei Reprezentanților

Marile ziare americane dedică articole ample scandalului din Camera Reprezentanţilor din SUA, provocat în interiorul Partidului Republican.

The New York Times și The Washington Post arată că o parte din politicienii din propriul partid s-au împotrivit candidaturii republicanului Kevin McCarthy pentru a deveni preşedintele Camerei Reprezentanţilor. Partidul are o majoritate fragilă care va deveni și mai fragilă în urma acestui scandal.

Blocajul lasă Camera Reprezentanților în mare parte paralizată şi i-ar putea forţa pe legislatori să ia în considerare un alt candidat.

Republicanul Kevin McCarthy nu este dorit de propriul partid la șefia Camerei Reprezentanților

Cu toate că Kevin McCarthy a declarat că va rămâne în cursa pentru poziția de președinte al Camerei, rămâne de văzut dacă și republicanii vor fi de acord cu acest lucru.

Ziariștii americani susțin că numărul record de tururi de scrutin pentru alegerea unui preşedinte al Camerei a fost de 133, desfășurate pe o perioadă de două luni, dar s-a întâmplat în anii 1850.

Alte subiecte:

  • Actorul Mitică Popescu, în vârstă de 86 de ani, a încetat din viaţă, marți, din cauza unor afecțiuni grave, conform familiei sale, scrie Hotnews.ro.
  • Europa Liberă scrie despre cum poate pierde Rusia războiul cu energia și care este situația din România.
  • The Washington Post trece în revistă care sunt tendințele tehnologice de urmărit în 2023.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

Andreea