3 minute | Interesul patronilor vs Libertatea GSP, sprijin mai dificil pentru Ucraina și dispariția VPN-urilor în Rusia

Președintele Joe Biden discută cu președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Kevin McCarthy, la Capitoliu, în Washington, 17 martie 2023. Acesta din urmă și-a pierdut funcția în urma tensiunilor interne din partidul său.

Șefii unuia dintre cele mai mari trusturi de presă sunt acuzați în România de ingerințe editoriale. Pentru prima dată în istoria SUA a fost înlăturat din funcție președintele Camerei Reprezentanților. Partenerii Ucrainei rămân fără muniție de donat.

Bun găsit,

Iată principalele subiecte:

  • Șefii companiei Ringier sunt acuzați că au făcut presiuni asupra jurnaliștilor din redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea, ziare pe care le dețin în România, în favoarea caselor de pariuri și a firmelor imobiliare.
  • Joe Biden a discutat cu aliații SUA pentru a coordona în viitor acordarea de sprijin militar Ucrainei, care va fi mai dificilă, după demiterea lui Kevin McCarthy de la șefia Camerei Reprezentanților.
  • Aliații Ucrainei spun că văd fundul sacului în ceea ce privește muniția pe care pot să o livreze, iar Rusia spune că nu mai este nevoie de o nouă mobilizare și se pregătește să interzică VPN-urile.

Jurnaliștii GSP și Libertatea acuză patronatul Ringier

Ministerul Finanțelor a publicat ieri documentul prin care vrea să introducă taxe mai mari firmelor care organizează jocuri de noroc, iar proiectul ar urma să fie aprobat în Guvern chiar în această săptămână, informează Digi24.

De asemenea, alcoolul va fi interzis în incinta sălilor, iar operatorii trebuie să aibă sediul social în România.

Ce cotă are Marcel Ciolacă să „învingă” casele de pariuri? Colegii mei au analizat la Europa Liberă „meciul” pe care îl joacă prim-ministrul și au descoperit că în Parlamentul dominat de PSD zac alte legi contra jocurilor de noroc.

Tot de scandalul pariurilor ține demiterea redactorului-șef de la Gazeta Sporturilor, Cătălin Țepelin, de către patronatul de la Ringier, compania elvețiană care în România mai deține ziarul Libertatea.

Peste 70 de jurnaliști de la Gazeta Sporturilor și Libertatea au reacționat la decizia trustului, printr-o scrisoare publică, și spun că au refuzat cererile unor manageri de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc, care sunt clienți de publicitate. Un precedent a fost în cazul unei companii imobiliare, menționează cele două redacții.

Libertatea publică reacția lui Cătălin Țepelin după îndepărtarea sa de la Gazeta Sporturilor: „Le-am spus că nu vrem să lucrăm sub o asemenea presiune, că vrem să muncim liber, onest și în interesul public”.

O altă problemă a României o reprezintă traficul de droguri, însă la nivel politic lupta antidrog s-a dus la un alt nivel. Ministrul Predoiu a folosit un limbaj suburban în Parlament, informează Europa Liberă.

G4Media titrează: „Cum simulează George Simion opoziția față de Marcel Ciolacu. Culmea farsei: la două zile de la arestarea PSD-istului Buzatu, Simion a făcut miting împotriva unui baron PNL”.

Digi24 descrie câteva cazuri din rețeaua „Pile, Cuscri și Relații”, iar în articol arată cum arborele genealogic al unui politician se întinde prin instituțiile statului. Declarațiile de avere nu-i obligă pe demnitari să-și declare amantele angajate în administrație, se menționează în articol.

Publicația defapt.ro scrie despre o notă a Ministerului de Finanțe, care avertizează despre procesele deschise de magistrați pentru a-și majora retroactiv salariile, implicit pensiile speciale, iar acest lucru ar putea duce statul în incapacitate de plată.

România va trimite aproximativ 100 de militari pentru a consolida forța NATO din Kosovo, în urma tensiunilor recente din această zonă, relatează AFP.

Iar președintele Klaus Iohannis a cerut măsuri antiaeriene și antidronă sporite pentru flancul estic al NATO, în teleconferința de ieri cu Joe Biden, conform Libertatea.

Tensiuni interne, efecte externe

Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit ieri la telefon cu o parte dintre aliații europeni pentru a-i asigura că sprijinul pentru Ucraina va rămâne ferm, după ce un pachet de câteva miliarde de dolari a fost eliminat provizoriu din Congres, în urma negocierilor pentru asigurarea finanțării guvernului federal al SUA, informează RFE/RL.

Președintele american și-a exprimat convingerea că Congresul SUA va continua să adopte măsurile de asistență fianciară pentru Ucraina, a spus președintele polonez Andrzej Duda în urma discuțiilor.

Republicanul Matt Gaetz, un aliat al lui Donald Trump, a folosit o procedură parlamentară rară pentru a obține înlăturarea lui McCarthy.

Conform acestuia, președintele SUA le-a explicat situația din Congres, acolo unde ieri a avut loc o premieră. Kevin McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților, a fost destituit pe fondul luptelor interne din Partidul Republican, transmite Associated Press.

Demiterea lui Kevin McCarthy, acuzat de câțiva colegi republicani că nu a făcut mai mult să reducă cheltuielile, va face mai dificilă susținerea Ucrainei, iar finanțarea guvernului american se va dovedi și ea o problemă, scrie The Economist.

Muniție pentru Ucraina. Aliații văd fundul sacului

„Fundul sacului este acum vizibil”, avertizează un oficial NATO în legătură muniția pe care o aliații occidentali o mai pot oferi Ucrainei, scrie BBC.

Amiralul Rob Bauer, cel mai înalt oficial militar al NATO, a declarat la Forumul de securitate de la Varșovia că guvernele și producătorii din domeniul apărării „trebuie să accelereze producția într-un ritm mult mai alert”.

Ucraina lansează mii de obuze în fiecare zi, iar cele mai multe provin din donațiile țărilor NATO. „Dacă nu este momentul acum să cheltuim 2% pentru apărare, când există un război în Europa, atunci când?”, a pledat ministrul britanic al Apărării, James Heappey.

O veste bună vine însă de la Varșovia. Polonia și Ucraina au găsit un prim pas ca să rezolve „războiul cerealelor”, după ce au convenit ca produsele ucrainene să fie verificate în Lituania, iar ele să treacă rapid prin Polonia către țările terțe, scrie AFP.

De asemenea, UE ar urma să înceapă discuțiile privind aderarea Ucrainei până în decembrie, transmite Politico.

Președintele Volodimir Zelenski într-o vizită pe frontul din Kupiansk (regiunea Harkov) și Liman (regiunea Donețk), pe 3 octombrie 2023.

De cealaltă parte a frontului, Ministerul Apărării de la Moscova spune că nu are planuri de mobilizare suplimentară pentru războiul din Ucraina, deoarece 335.000 de ruși s-ar fi înscris la război începând din ianuarie, scrie Reuters.

Agenția rusă Roskomnadzor plănuiește să blocheze rețelele private virtuale (VPN) în Rusia, din martie 2024, conform unui oficial rus din domeniu, citat de RIA Novosti.

Până atunci se pare că vor continua să dispară plăcile memoriale ale victimelor lui Stalin. Este un fenomen în creștere, relatează RFE/RL.

Politico scrie despre discuțiile secrete dintre UE, SUA și Rusia cu câteva zile înainte de criza din Nagorno-Karabah, pe care le descrie ca „un semn rar de diplomație între Putin și Occident”, după ce legăturile obișnuite au fost bulversate de război.

Iar Parlamentul din Armenia a ratificat ieri intrarea țării în Curtea Penală Internațională - din cauza conflictului cu Azerbaidjan în Nagorno-Karabah - o decizie care a atras critici din partea Rusiei, deoarece Vladimir Putin ar putea fi arestat la Erevan, explică RFE/RL.

Alte știri:

  • Partidul Șor va putea candida la alegerile din Republica Moldova, după ce Curtea Constituțională a țării a anulat interdicția.
  • Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L'Huillier au primit ieri Premiul Nobel pentru Fizică deoarece au reușit să captureze „cele mai scurte momente”. Experimentele lor cu impulsuri scurte de lumină vor oferi „noi instrumente pentru explorarea lumii electronilor din interiorul atomilor și moleculelor”.
  • Guvernul francez va organiza o reuniune de criză din cauza invaziei de ploșnițe, fiind considerată o potențială problemă majoră de sănătate publică.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune,
George