3 minute | Contraofensiva Ucrainei, centrala de la Zaporojie & Trump inculpat din nou

Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat joi oraşul Herson, inundat în urma ruperii barajului Kakhovka.

Contraofensiva ucraineană împotriva forțelor de ocupație rusești a fost declanșată, iar soldații ucraineni au înaintat în orașul cheie Bahmut. Presa internațională tratează pe larg a doua punere sub acuzare a lui Donald Trump.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Ucraina a declanșat contraofensiva și lupte grele au început să se ducă de miercuri în regiunea Zaporojie.
  • În ciuda rupturii barajului Kakhovka, centrala nucleară Zaporojie încă primește apa necesară pentru a-și răci reactoarele.
  • Donald Trump a fost inculpat pentru gestionarea arhivelor Casei Albe.

Ucrainenii au înaintat la Bahmut și luptă pe frontul de la Zaporojie

Contraofensiva ucraineană a început în zona de sud a țării, a anunțat The Washington Post. Cotidianul american citează mai mulți militari ucraineni sub protecția anonimatului care au spus că trupele ucrainene și-au intensificat miercuri noaptea atacurile pe frontul din sud-estul țării.

The New York Times scrie că Ucraina organizează atacuri multiple asupra ocupanților ruși. Soldații ucraineni folosesc tancurile și vehiculele blindate primite din Occident.

Politico relatează că forțele ucrainene au avansat între 200 de metri și 1,1 kilometri în diferite zone din jurul orașului cheie Bahmut și sunt acum în ofensivă.

The Guardian scrie că ucrainenii luptă împotriva pozițiilor rusești la sud de Zaporojie și în jurul orașului Tokmak, un centru logistic cheie rusesc.

Faptul că ucrainenii au început contraofensiva a fost confirmat indirect de ruși prin Serghei Șoigu, care a cerut reducerea timpului de livrare a echipamentelor militare către forţele care luptă în Ucraina.

Satele din apropierea barajului Kakhovka sunt sub ape.

În același timp, Rusia a anunțat că trupele sale au respins joi o ofensivă ucraineană în regiunea Zaporojie și că Ucraina ar fi pierdut „30 de tancuri, 11 vehicule de luptă de infanterie şi până la 350 de oameni”, după cum a anunțat Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, potrivit Reuters.

Ce se întâmplă cu centrala nucleară Zaporojie după prăbușirea barajului

Situația din sudul Ucrainei rămâne însă tragică în urma distrugerii barajului Kakhovka. O zonă de 600 de kilometri pătraţi din sudul Ucrainei a fost inundată, iar casele a zeci de mii se oameni sunt în pericol.

Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat joi oraşul Herson și a spus în videoul zilnic către ucraineni că „teroriştii ruşi încearcă să agraveze mai mult situaţia pe care au provocat-o cu ecocidul lor”.

În timp ce Ucraina evacuează oamenii aflați în pericol, Rusia continuă să bombardeze zonele inundate din Herson, potrivit CNN.

Un raport citat de The Guardian arată că iazul de răcire de la centrala nucleară de la Zaporojie se află în pericol după prăbușirea barajului.

Peste 2.800 de oameni au fost evacuați din zona Hersonului inundat de ape.

Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a spus că situaţia rămâne „foarte precară şi potenţial periculoasă”.

Deocamdată, centrala continuă să pompeze apă din barajul Kakhovka pentru a răci combustibilul şi a evita un accident.

Donald Trump, primul fost președinte american inculpat de două ori

Toată presa internațională relatează pe larg despre anunțul fostului preşedinte american Donald Trump că a fost inculpat în dosarul arhivelor Casei Albe.

Trump este acuzat că a luat cutii întregi cu documente, unele dintre ele confidenţiale, când a părăsit Casa Albă. Este pentru prima dată în istoria Statelor Unite când un fost preşedinte se confruntă cu o inculpare federală, punctează The New York Times.

The Washington Post observă că noul cap de acuzare împotriva lui Donald Trump nu îl împiedică pe acesta să își continue campania pentru a reveni la Casa Albă ca președinte în 2024.

Donald Trump a fost pus sub acuzare din nou, de această dată sub legea spionajului.

Avocatul lui Trump, Jim Trusty, a declarat pentru CNN că fostul președinte se confruntă cu o acuzație în temeiul legii de spionaj, dar și cu acuzații de obstrucționare a justiției, distrugere sau falsificare de înregistrări, conspirație și declarații false.

Donald Trump a precizat că a fost convocat marţi la tribunalul federal din Miami. Este a doua punere sub acuzare, după cea din martie când Trump a fost pus sub acuzare pentru cumpărarea tăcerii unei actriţe de filme porno în 2016.

La București, profesorii ies din nou în stradă

În România, sindicaliştii din Educaţie continuă greva și protestează din nou, vineri, la Bucureşti, unde sunt așteptați 20.000 de oameni.

Ei spun că memorandumul adoptat joi de Guvernul României pentru îmbunătățirea situației din Educație și a debutanților nu prezintă foarte multe garanţii din punct de vedere juridic.

Profesorii ies din nou în stradă la București, cu punctul final Palatul Cotroceni.

Lupta profesorilor pentru salarii mai mari este susținută și de elevi.
Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța, spune la interviul one2one că este vital ca profesorii să primească salarii mai mari.

Alte subiecte:

  • Libertatea: Cum a ajuns un politician PSD într-o închisoare din California.
  • Politico: Zona euro a intrat în recesiune pe măsură ce prețurile energiei au crescut.
  • BBC: Oamenii de știință americani au confirmat că fenomentul El Niño a început. Experții spun că probabil va face din 2024 cel mai călduros an.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

O zi bună,

Andreea