3 minute | Echipa Donald Trump: loialiștii. România și campania electorală de toamnă. Aspirații și temeri europene

Marco Rubio (dreapta), senator republican de Florida, din părinți cubanezi, ar putea deveni următorul șef al diplomației SUA, în locul lui Antony Blinken.

O caracteristică comună a celor pe care îi alege Donald Trump în echipa sa este loialitatea, dar, se pare, și punerea sub semnul întrebării a ajutorului pentru Ucraina. Și Europa își alege zilele acestea un executiv, în timp ce politicienii români au o singură prioritate – campania electorală.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Președintele ales al SUA, Donald Trump, ar urma să îl numească pe senatorul de Florida Marco Rubio drept șef al diplomației americane. Consilierul lui Trump pentru securitate națională ar urma să vină tot din Florida – Mike Waltz este acum membru al Camerei Reprezentaților.
  • În România, partidele și candidații la alegeri (prezidențiale și parlamentare) au cheltuit până acum în campanie 77 de milioane de lei. PSD este pe primul loc la cheltuieli, pentru fiecare dintre cele două campanii.
  • Mii de georgieni au ieșit din nou în stradă. Ei cer apropierea țării de Uniunea Europeană și reluarea alegerilor parlamentare pe care le consideră fraudate cu sprijin din Rusia.

Trump 2.0 - loialiștii

Donald Trump se va baza mai degrabă pe oameni loiali, decât pe experți, în formarea echipei alături de care va conduce SUA. În ultimele ore, presa internațională a anunțat că senatorul de Florida Marco Rubio ar putea fi viitorul secretar de Stat. Potrivit Reuters, Rubio ar fi primul descendent din părinți imigranți cubanezi care ar conduce diplomația americană.

BBC notează că Rubio ar urma să aibă poziții dure față de țări precum China, Iran, Venezuela sau Cuba. În privința Ucrainei, Rubio a spus că Kievul nu se poate aștepta să își recapete tot teritoriul ocupat de Rusia. E timpul ca războiul să ajungă la o concluzie, crede acesta, citat de The New York Times.

La fel pare să creadă și Mike Waltz, cel care ar putea deveni consilierul lui Donald Trump pentru securitate națională. Reuters notează că la începutul invadării Ucrainei, acesta a susținut transferul de armament american către Kiev, dar acum cere reevaluarea politicii SUA, pe bază de priorități naționale.

Și jurnaliștii CNN notează că Donald Trump se bazează pe oameni care îi sunt loiali, dar remarcă și că Rubio sau Waltz, dacă vor fi confirmați în aceste funcții, ar putea promova o politică externă mai activă decât izolaționismul extrem sugerat în campanie și susținut de alți apropiați ai lui Trump.

The Guardian remarcă numirea lui Lee Zeldin la Agenția pentru Protecția Mediului, unde se așteaptă ca acesta să anuleze reglementări impuse de Administrația Biden pentru protejarea mediului. Misiunea lui Zeldin: „Vom restabili dominația energetică a SUA, vom revitaliza industria auto pentru a aduce înapoi locuri de muncă americane și vom face din SUA liderul global al inteligenței artificiale”.

Marco Rubio a declarat în trecut că cea mai mare amenințare la adresa SUA este reprezentată de China.

Schimbarea politicii SUA față de protejarea mediului și schimbările climatice a fost evidentă la COP29, reuniunea ONU pentru schimbările climatice din Azerbaidjan. Trimisul SUA, John Podesta, a vorbit deschis despre dezamăgirea pe care o aduce victoria lui Donald Trump celor „dedicați acțiunii climatice”.

Politico scrie că revenirea lui Trump nu îi șochează pe participanții la COP29, dar îi îngrijorează.

La imigrație, Tom Homan va gestiona expulzarea imigranților ilegali. Le-a spus încă din vară să înceapă să își facă bagajele, notează BBC, iar la ONU, reprezentanta lui Trump, Elise Stefanik, va face din SUA o prezență mult mai combativă, scrie CNN.

Harta viitoarei Administrații a Statelor Unite, completată pe măsură ce vor avea loc anunțurile oficiale, în The Washington Post.

Banii din campanie și banii României

Partidele și candidații la alegerile din România (prezidențiale – 24 noiembrie și 8 decembrie și parlamentare – 1 decembrie) au cheltuit până acum 77 de milioane de lei în cele două campanii electorale. Infografice și tabele ale cheltuielilor pe Europa Liberă România.

Pe scurt: În cursa pentru președinte, partidele au investit deja aproape 47 de milioane de lei, iar în cea pentru Parlament - 30 de milioane de lei. Cel mai mult a cheltuit PSD: 37 de milioane de lei pentru promovarea candidatului Marcel Ciolacu și aproape 17 milioane de lei pentru candidații la un mandat de parlamentar.

PSD a cheltuit până acum cei mai mulți bani în campaniile din toamna electorală 2024.

Dar pentru că banii nu sunt totul, o privire către populismul electoral în PressOne – ce promite George Simion în Valea Jiului și cum au obținut membrii AUR din filiala Petroșani 22% din voturile localnicilor, iar RFE/RL analizează motivele ascensiunii populismului în SUA și în Europa.

Georgia / Europa

Mii de oameni s-au adunat pe 11 noiembrie în capitala Georgiei, Tbilisi, pentru a cere organizarea de noi alegeri parlamentare. Participanții, opoziția din Georgia și președinta țării, Salome Zurabișvili, spun că alegerile din 26 octombrie au fost fraudate cu ajutorul Kremlinului.

La miting au participat , din solidaritate, și parlamentari din țări membre ale Uniunii Europene, scrie France24.

Protestul din 11 noiembrie din Tbilisi, Georgia. Participanții cer reorganizarea alegerilor din 26 octombrie.

Problemele Europei tocmai s-au extins, odată cu realegerea lui Donald Trump în SUA, estimează majoritatea experților internaționali. Dincolo de războiul din Ucraina și ascensiunea influenței Rusiei, UE și Marea Britanie au în față un președinte american decis să taxeze masiv importurile – „un coșmar economic”, scrie The New York Times. SUA e cel mai mare partener comercial al Europei.

Comisia Europeană e în formare. Azi va fi audiată propunerea României pentru funcția de comisar european, Roxana Mînzatu, detalii pe G4Media, iar parlamentarii europeni „îi fac probleme” candidatului din Ungaria, scrie Politico.

Alte știri:

  • Ajutorul umanitar pentru locuitorii din Gaza e la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni în ciuda unui ultimatum american în acest sens, scrie The Guardian.
  • Hotnews: Elena Udrea află astăzi dacă iese din închisoare. Curtea Supremă ar urma să se pronunțe cu privire la cererea de revizuire în dosarul Gala Bute.
  • Coreea de Nord a ratificat tratatul cu Rusia pentru acordare de sprijin reciproc în cazul unui atac armat, transmite Reuters.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe poți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsești AICI.

Toate bune,

Carmen