Elon Musk și Fox News la guvernare. Soarta Ucrainei. Troli și zile de campanie în România

Elon Musk (stânga) a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai lui Donald Trump în campanie. El primește șansa de a propune cum poate fi reorganizat și „eficientizat” guvernul federal al Americii.

Unii comentatori spun că nu revenirea lui D. Trump la putere în SUA îi îngrijorează, ci influența lui Elon Musk asupra acestuia. Miliardarul va conduce un departament menit să facă guvernul federal „eficient”. Vor mai avea SUA o bancă națională? Va elimina Musk regulile care îi afectează afacerile?

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Președintele ales Donald Trump a nominalizat un prezentator de la televiziunea Fox News, fost militar, în vârstă de 44 de ani, la conducerea Apărării Statelor Unite. Controversatul Elon Musk, cel mai bogat om din lume, va conduce un departament din afara Guvernului, menit să creeze un guvern mai eficient.
  • Secretarul american de stat Antony Blinken merge astăzi la Bruxelles pentru discuții de urgență cu privire la sprijinirea Ucrainei. Actuala Administrație mai are puțin timp la dispoziție înainte de preluarea funcției de președinte al SUA de Donald Trump, care e de așteptat să reducă sprijinul pentru Ucraina.
  • Cu 12 zile înainte de alegerile prezidențiale, premierul Marcel Ciolacu spune că nu știe nimic despre vreun amestec al Rusiei în campania electorală din România, iar așa-numitele „ferme de troli” au fost neutralizate. Pagina Public Record prezintă 70 de troli care îi laudă pe premier.

Elon Musk și Fox News la guvernare

Nu e o surpriză, doar o confirmare – Elon Musk va avea un cuvânt de spus în Administrația Trump. Ar urma să ajute la crearea unei guvernări federale mai eficiente, anunță Reuters, după ce a contribuit cu milioane de dolari la campania lui Donald Trump. Asta înseamnă orice de la reducerea birocrației la tăieri de personal sau chiar desființarea unor structuri guvernamentale.

Elon Musk ar putea superviza desființarea Rezervei Federale a SUA, echivalentul băncii naționale, notează CNN.

Musk va conduce alături de republicanul antreprenor Vivek Ramaswamy, de 39 de ani, Departamentul Eficienței Guvernamentale, care va fi prescurtat DOGE. Elon Musk promovează criptomoneda Dogecoin, notează The Guardian, iar rolul său în viitoarea administrație SUA ar putea să sprijine imediat și direct propriile sale companii, în special Tesla, X, SpaceX și Neuralink.

DOGE va opera din afara structurii guvernamentale, așadar conducerea sa nu va fi audiată de Senat, dar nici nu e clar încă în ce mod va fi finanțat și cum va funcționa efectiv noul departament, remarcă The Washington Post.

Elon Musk este considerat cel mai bogat om din lume. Afacerile lui ar urma să beneficieze de pe urma apropierii de Administrația Trump, consideră numeroși analiști.

Musk la eficiență, Fox New la Apărare, scrie BBC. La 44 de ani, fost militar cu detașări în Irak și Afganistan, realizatorul de emisiuni de la Fox News, susținător aprins al lui Donald Trump, Pete Hegseth, ar urma să devină secretarul Apărării.

Dacă va fi confirmat de Congres, scrie Reuters, Hegseth ar urma să vizeze îndeplinirea promisiunilor electorale ale lui Trump de „a scăpa” armata de generalii pe care îi acuză că aplică politici progresiste privind diversitatea.

Politico notează că Trump îl consideră pe Hegseth un adevărat susținător al ideii că America este pe primul loc. Dincolo de ideologie și faptul că a fost militar, Hegseth nu are însă vreo experiență guvernamentală sau la Pentagon.

Umplerea locurilor în cabinetul Trump 2 are loc rapid – ministru de Interne (Homeland Security Secretary) ar urma să fie guvernatoarea din Dakota de Sud, Kristi Noem, devenită cunoscută după ce a anunțat că și-a împușcat un câine – BBC.

Portofoliul ei, precizează The Guardian, răspunde de tot ce înseamnă protejarea granițelor și imigrație până la răspunsul la dezastre și funcționarea Secret Service.

*Harta viitoarei Administrații a Statelor Unite, completată pe măsură ce vor avea loc anunțurile oficiale, în The Washington Post.

Presa din Europa se întreabă cum va gestiona Bruxelles-ul revenirea lui Trump. O strategie comună ar fi primul pas, potrivit Euronews, în timp ce Politico scrie că Marea Britanie s-ar putea reapropia semnificativ de UE. Marele semn de întrebare este soarta Ucrainei.

Ce mai poate face Joe Biden pentru Ucraina

Secretarul de Stat american Antony Blinken merge azi la Bruxelles, scrie Reuters, pentru a discuta cu liderii UE și NATO îngrijorați că Donald Trump ar putea „abandona” Ucraina. Trump și susținătorii săi au criticat vehement ajutorul financiar și militar oferit de SUA, iar din ianuarie, când președintele ales își preia mandatul, sunt șanse mari ca întreaga abordare americană față de Ucriana, Rusia, NATO, Bruxelles să fie total diferită.

13 noiembrie, la Kiev. Oamenii se adăpostesc în timpul unui atac cu rachete și drone.

În puținul timp pe care îl mai are la Casa Albă, Joe Biden va încerca să ajute Ucraina, scrie France24, dar soarta Ucrainei e sub semnul întrebării.

The Guardian notează că majoritatea ucrainenilor nu sunt dispuși încă să accepte cedări teritoriale în schimbul păcii, iar situația de pe front e critică pentru Ucraina. Rusia pregătește ofensive pe frontul de sud, iar în Kursk, peste 10.000 de militari nord-coreeni luptă alături de ruși pentru a împinge trupele ucrainene peste graniță.

Amplificarea atacurilor cu drone asupra Ucrainei, scrie BBC, testează apărarea ucraineană și distruge familii. Povestea Mariei, adolescenta ucisă în patul ei lovit de o dronă, AICI.

RFE/RL amintește speranța ucrainenilor de pe linia frontului - VIDEO, iar The Washington Post publică un editorial care prezintă soluția lui Donald Trump pentru a ajuta Ucraina. Acesta ar trebui să fie chiar mai dur cu Vladimir Putin decât a fost Joe Biden, să amenințe și să treacă la fapte – să lase Ucraina să folosească cum și unde dorește armamentul furnizat de SUA.

Campania electorală de toamnă

România mai are o săptămână și jumătate până la primul tur al alegerilor prezidențiale. Un ghid interactiv a fost lansat de Hotnews, îl puteți găsi aici.

Europa Liberă scrie azi despre motivul electoral pentru care partidele aflate la putere au votat majorarea pensiilor militare. Decizia pune în pericol banii din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar parlamentarii PSD și PNL știau asta foarte bine când și-au dat votul.

Premierul Marcel Ciolacu, președinte PSD, ar fi printre cei care pun la lucru așa-numitele ferme de troli, scrie publicrecord.ro.

Premierul României nu știe să existe vreo încercare de influențare a alegerilor din România din partea Rusiei, dar nici că ar exista așa-numite ferme de troli folosite în campanie. Asta după ce îl acuzase pe Mircea Geoană că ar folosi asemenea conturi inventate, menite să influențeze discuțiile din social media.

Am făcut această introducere pentru a vă semnala un articol de citit din publicrecord.ro, în care Bianca Albu analizează conturile a „70 de troli care îl laudă pe Marcel Ciolacu”.

În fine, un scandal în direct la Antena 3, unde candidatul George Simion, președintele AUR, a mers neinvitat. Rezumatul pe Libertatea.ro.

Alte știri:

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Te poți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsești AICI.
Toate bune,

Carmen