3 minute | România, Generația EURO 2024. Putin în Coreea de Nord. Cine mai vorbește cu Netanyahu?

România a câștigat cu 3 la 0 primul meci din Grupa E, cu Ucraina, la EURO 2024. Victoria e descrisă drept istorică de comentatori și marchează ceea ce publicul speră să fie o revenire a fotbaului românesc îl elita europeană.

„De suflet”, cum îi spune Iordănescu, sau „de balaur”, cum o descrie o cronică, generația fotbaliștilor care au învins Ucraina cu 3-0 la EURO 2024 a adus bucurie unui număr extrem de mare de români. Meciul e interpretat ca o lecție. Pentru suporteri, pentru România, pentru politicieni.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • România a învins Ucraina (3 – 0) în primul meci al Grupei E la Campionatul European de Fotbal, EURO 2024. România joacă sâmbătă cu Belgia și miercurea viitoare cu Slovacia.
  • Președintele Rusiei, Vladimir Putin, vizitează Coreea de Nord într-o demonstrație de solidaritate anti-Occident și cooperare militară pe care Rusia o valorifică în războiul împotriva Ucrainei.
  • Prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu a dizolvat Cabinetul de Război după plecarea recentă din acesta a lui Benny Gantz, un fost șef militar moderat.

Edi who?

Edward (Edi) Iordănescu, despre care scrie pe larg Alin Buzărin pe gsp.ro, e creditat cu transformarea care a dus naționala României de la eșecul spectaculos cu Muntenegru din 2022, la victoria emoționantă de ieri, de la EURO 2024: 3 la 0 cu Ucraina.

Iordănescu, dar și publicul:

  • „Edi a venit la noul loc de muncă în 2022 și a procedat ca un specialist sadea, deși noi l-am luat peste picior, sătui după atâția ani de rateuri și dezamăgiri”, scrie Ionuț Axinescu pe cronici.ro.
  • „Deși doar «bătrânii» au prins anii de aur ai Naționalei, tot drumul de la Gara Centrală din München până la Fussball Arena e plin de tricouri galbene cu «Hagi» pe spate. [...] România nu a avut niciodată un public mai numeros și mai implicat”, scrie Ciprian Rus, de la München, pentru Lead.ro. (Fotografii, AICI)

Cât despre rezultat, „în aproape 100 de ani, România nu a mai bătut niciodată la trei goluri diferență într-un meci din turneele finale”, scrie Răzvan Luțac pe Hotnews.ro, iar selecționerul Ucrainei a descris România, drept o „națiune a fotbalului”.

Presa sportivă marchează și reacția fotbaliștilor din Generația de Aur: Hagi, în Prosport, Dorinel Munteanu pe gsp.ro, iar specialiștii fac calcule despre șansele României de a ajunge în optimi — vezi Florin Dincă, pe Galazo.ro.

Suporteri români, după meci, în Marienplaz, piața centrală din Munchen.

Nu putea fi însă doar frumos — „Deși nu reușesc să dea acestui popor motive de satisfacție și unitate, obiective comune și bucurii împărtășite, politicienii au simțit nevoia să exploateze momentul. Premierul Ciolacu, posibil prezidențiabil PSD, s-a pozat în tribună și a făcut baie de mulțime înainte de meci”, remarcă jurnalista Ioana Ene Dogioiu în Spotmedia.

Și pentru ca realitatea politică să nu se piardă printre urme de fotbal frumos și bucurie sinceră, politicul a insistat:

  • Hotnews.ro publică captura video cu ecranul Antenei 3, pentru care Marcel Ciolacu e „al 12-lea jucător al naționalei”.
  • Replica lui Nicolae Ciucă la prezența lui Marcel Ciolacu la meci ar fi fost selfiul cu televizorul pe care l-a publicat pe Facebook, scrie G4Media.
  • Potrivit postării de pe Facebook, la meci a fost și George Simion (recent devenit oficial candidat la președinție), dar și Rareș Bogdan (PNL), proaspăt reales eurodeputat.
  • Foarte posibilul candidat la președinție Mircea Geoană le-a dat sfaturi fotbaliștilor, și, pentru că pregătise un video pe alt subiect, Bacalaureatul, s-a limitat să adauge doar: „Pe lângă bucuria debutului Naționalei României la EURO, astăzi a început și Bacalaureatul...”

Pentru fotbaliști contează probabil prea puțin cât a fost exploatată politic munca și victoria lor. Importantă e calificarea în optimi și importante sunt viitoarele două meciuri. Partida de ieri cu Ucraina rămâne însă un răspuns pentru suporterii și jurnaliștii care le-au strigat în față „Rușine!” acum doar doi ani.

Cei mai mulți suporteri români au purtat tricouri galbene ale Naționalei de fotbal.

Dacă aveți acces la el, uitați-vă la filmul „În Inima Naționalei”. E un produs de PR al Federației Române de Fotbal, dar e o șansă de a auzi și ce au de spus „ei” – fotbaliștii și antrenorul, nu doar politicienii, jurnaliștii sau publicul care îi vor urî din nou la viitorul eșec. Trailerul, AICI.

Vladimir P. și prietenii

Pentru prima dată în 24 de ani, Vladimir Putin vizitează Coreea de Nord, titrează BBC, iar scopul este anunțat clar chiar de Putin într-un editorial publicat de presa oficială din Coreea de Nord — cele două țări se vor opune împreună ambițiilor occidentale și vor avea relații comerciale și de securitate necontrolate de Occident.

CNN notează că cele două țări vor semna un parteneriat strategic, iar Putin nu se va opri la vizita în Coreea de Nord, ci, privind provocator către SUA, va merge și în Vietnamul comunist prieten Rusiei.

Putin e la Phenian pentru că are nevoie de muniție pentru războiul împotriva Ucrainei, punctează The New York Times, iar Reuters scrie că Washingtonul nu și-a ascuns îngrijorarea pe care o provoacă apropierea dintre cei doi lideri autoritari.

În septembrie anul trecut, Kim Jong Un (stânga) s-a aflat în vizită în Rusia.

Aceasta se adaugă relației strânse pe care Rusia o are cu China, iar „parteneriatul China – Rusia – Coreea de Nord reprezintă o amenințare triplă, care nu poate fi ignorată”, avertiza recent organizația americană The Heritage Foudation.

Ieri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că China ar trebui să plătească pentru sprijinul pe care îl dă Rusiei. Tot de la NATO, un anunț: 23 din cele 32 de state membre au atins obiectivul cheltuirii a 2% din PIB pentru apărare, scrie Politico.

Cu cine vorbește premierul Netanyahu?

Beniamin Netanyahu a dizolvat Cabinetul de Război înființat în primele zile ale războiului declanșat după 7 octombrie, când militanți Hamas au pătruns în Israel, au ucis peste o mie de oameni și au răpit în jur de 250.

Soarta Cabinetului de Război era oarecum clară odată ce liderul moderat Benny Gantz l-a părăsit, săptămâna trecută, dar problema pare să se amplifice. Analiștii spun că Netanyahu este tot mai dependent de aliații săi ultranaționaliști.

Beniamin Netanyahu e tot mai izolat politic, spun analiștii.

Netanyahu e tot mai izolat, punctează The New York Times, iar opiniile care ajung la el sunt tot mai limitate.

Pe teren, Israelul a oprit ofensiva pe timpul zilei în anumite zone din Gaza, ceea ce ar permite ca ajutoarele umanitare să ajungă la oameni, iar membri importanți ai Partidului Democrat din SUA au aprobat până la urmă vânzarea unui pachet militar important pentru Israel, inclusiv avioane F-15, scrie The Washington Post.

În Israel însă, nimic din toate acestea nu reprezintă un succes pentru protestatarii care au cerut ieri în stradă organizarea de alegeri și înlăturarea celui mai de dreapta guvern din istoria Israelului, potrivit Reuters.

Alte știri:

  • Lucian Bode, lider PNL și fost ministru de Interne, a pierdut încă un proces prin care încerca să scape de acuzația de plagiat, anunță jurnalista Emilia Șercan pe pagina ei de Facebook.
  • Rezultatele finale ale alegerilor din 9 iunie nu vor fi publicate nici săptămâna aceasta.
  • Președintele Joe Biden plănuiește să acorde protecție legală persoanelor care trăiesc ilegal în SUA, dar sunt căsătorite cu un cetățean american. Acestea nu vor fi deportate, vor putea lucra legal și vor putea spera la obținerea cetățeniei – The New York Times.

Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate bune,

Carmen