Alegeri în Moldova și atacul Rusiei. Sinwar e mort, ce urmează în Fâșia Gaza? UE, între migrație și pace în Ucraina

Imagine din decembrie 2023, Chișinău. „Tot ce vreau de Crăciun, e UE”.

Lumea pare tot mai mult „ca-n filme”. Așa sunt imaginile cu ultimele momente ale liderului Hamas, Yahya Sinwar, publicate de Israel. Perspectiva păcii în Orientul Apropiat, dar și la nordul României, în Ucraina, e greu de întrevăzut. În Moldova, Rusia încearcă să compromită alegerile de duminică.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • În ajunul votului de duminică din Republica Moldova, autoritățile de la Chișinău identifică tineri antrenați în Rusia, în tactici de destabilizare. Guvernul SUA avertizează că „Rusia lucrează activ pentru a submina alegerile din Moldova și integrarea sa europeană”.
  • Forțele israeliene l-au ucis, în Fâșia Gaza, pe liderul Hamas Yahya Sinwar, considerat responsabil pentru organizarea atacului din 7 octombrie 2023 asupra Israelului. Liderii internaționali cer grupării Hamas să-i elibereze pe ostaticii israelieni care se mai află în Gaza.
  • Consiliul European încheiat aseară la Bruxelles reiterează sprijinul pentru Ucraina, dar ocolește o poziție față de Planul Victoriei prezentat de Volodimir Zelenski. Marea provocare a UE pare a fi acum felul în care unele țări vor să oprească migrația.

Rusia vrea să decidă în Moldova

În Republica Moldova au loc duminică alegeri prezidențiale, dar și un referendum cu privire la aderarea țării la Uniunea Europeană. Detalii, pe pagina dedicată alegerilor de colegii mei de la Europa Liberă Moldova.

Miza e istorică pentru R. Moldova, dar pare să fie la fel și pentru Rusia, care a concentrat resurse importante în a dezinforma, destabiliza și manipula. „În fața unui vot vital, Moldova se confruntă cu interferența Rusiei”, titrează Politico.

Publicația americană The Hill scrie că Moldova a devenit un teren de testare pentru capacitatea Rusiei de a interveni în procesele electorale din alte țări. Moscova ar fi cheltuit până la sute de milioane de dolari pentru a cumpăra voturi, a produce videoclipuri deepfake generate de Inteligența Artificială și a ajuta campaniile candidaților favorizați de Kremlin.

Ieri, autoritățile de la Chișinău au anunțat că au identificat peste 100 de tineri care ar fi fost antrenați în Rusia și țări balcanice în tactici de destabilizare. Antrenamentele erau parte a unui presupus plan de tulburări postelectorale al oligarhului fugar, stabilit la Moscova, Ilan Șor. Patru persoane au fost reținute. Dacă aveți câteva minute în plus, aici e înregistrarea Poliției RM, cu imagini din timpul „antrenamentelor”.

Reuters amintește că Rusia a negat acuzațiile că încearcă să destabilizeze Moldova și acuză puterea pro-occidentală de la Chișinău că ar încuraja rusofobia. Anunțul poliției de ieri nu e o premieră, mai scrie agenția de știri. Și la începutul lunii au fost semnalate încercări de mituire a alegătorilor, de perturbare a alegerilor și chiar de pregătire a preluării controlului asupra unor clădiri ale statului.

În Republica Moldova au loc duminică alegeri prezidențiale și un referendum cu privire la aspirația țării pentru aderare la Uniunea Europeană.

Despre avertismentele oficialilor americani că „Rusia lucrează activ pentru a submina alegerile din Moldova și integrarea sa europeană”, la Voice of America, iar mai multe despre miza alegerilor de duminică în analiza publicată de European Policy Center.

Din Europa Liberă, Cinci tactici folosite de Kremlin pentru a interveni în alegerile din 2024. Pe Digi24, lista candidaților la președinția Moldovei.

Sinwar a murit. Se schimbă ceva?

Știrea serii și a nopții trecute a fost fără îndoială uciderea, în Fâșia Gaza, a liderului grupării Hamas, Yahya Sinwar. Acesta este considerat direct vinovat pentru organizarea și desfășurarea atacului din 7 octombrie 2023 asupra Israelului.

Reacțiile liderilor internaționali, din SUA și Canada în Franța și Italia, rezumate de Reuters, descriu momentul drept unul care poate schimba în bine soarta conflictului din Orientul Apropiat și cer eliberarea ostaticilor israelieni aflați încă în Gaza.

Lucrurile nu sunt atât de simple, avertizează experții internaționali.

Moartea liderului Hamas arată limitele grupării teroriste, însă e puțin probabil să ducă la încheierea războiului, titrează Europa Liberă. Experții consultați de RFE/RL cred că deși Moartea lui Sinwar ar putea forța o „reorganizare” din partea Hamas, nu va ușura încercările Israelului de a câștiga războiul. „Ambele părți consideră că este în interesul lor să continue lupta”, crede Thanassis Cambanis, director al think tank-ului Century Foundation din SUA.

Și editorul BBC în relații internaționale, Jeremy Bowen, scrie că moartea lui Sinwar este o lovitură serioasă pentru Hamas, dar nu înseamnă și sfârșitul războiului.

Administrația Biden, scrie The Washington Post, speră că uciderea lui Sinwar va deveni victoria de care are nevoie Beniamin Netanyahu pentru a pune capăt războiului, dar liderii din Orientul Apropiat nu văd lucrurile la fel.

Yahya Sinwar este considerat creierul atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023.

Nu e clar cine va prelua controlul în gruparea Hamas și dacă va fi cineva dispus să negocieze și nici dacă Netaniahu nu va dori, de fapt, să amplifice atacurile în acest moment de posibilă slăbiciune a Hamas.

Le Monde notează că premierul Israelului vorbește de sfârșitul războiului dacă Hamas depune armele, iar Reuters publică reacția grupării Hezbollah, care anunță că își va amplifica atacurile asupra Israelului.

Reacția Iranului, menită să sugereze că finalul e departe, în The Guardian. Misiunea Iranului la ONU îl descrie pe Sinwar pe platforma X drept un martir și califică moartea acestuia drept una eroică, care va întări rezistența împotriva Israelului.

Postarea e însoțită de o imagine dintr-o înregistrare publicată de forțele israeliene, cu ultimele momente ale liderului Hamas. Acea înregistrare „de film” despre care vorbeam la început. O dronă intră într-o clădire distrusă de explozii și filmează fotoliul pe care stă Sinwar. Cu ultimele puteri, aruncă o scândură de lemn către dronă.

Mai multe despre cine a fost Yahya Sinwar, pe pagina noastră, Europa Liberă România. Portretul făcut de The New York Times este aici, iar cel al BBC, aici.

Problemele Europei

Un summit tensionat lasă loc pentru măsuri din ce în ce mai aspre împotriva migrației, în timp ce liderii europeni dau la o parte apelul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru susținea necesară pentru victoria împotriva Rusiei, transmite de la Bruxelles Sabina Șancu, corespondenta Europa Liberă.

Zelenski a fost la Bruxelles, și-a prezentat Planul Victorie, dar declarația finală transmisă aseară de liderii europeni nu conține vreo referire concretă la acesta. A vorbit despre el, de rău, Viktor Orbán, notează Politico.

Volodimir Zelenski a prezentat joi, la Bruxelles, Planul Victoriei.

În schimb, UE pare mai preocupată de problema migrației, care dezbină liderii statelor membre, și care, scrie Politico, apropie tot mai mult Europa de decizii considerate până acum tabu și „demne” de politici promovate de lideri gen Donald Trump.

UE nu se pregătește să deporteze 20 de milioane de oameni sau să interzică accesul musulmanilor pe teritoriul ei, scrie Politico, dar bate un vânt de schimbare. The Guardian scrie despre centre offshore pentru cei deportați și despre planul Olandei de a trimite în Uganda solicitanții de azil africani respinși, iar Euronews notează că liderii UE deschid ușa „externalizării” migrației, dar nu oferă detalii despre ce ar însemna acest lucru.

Alte subiecte:

  • Investigație Hotnews.ro: Nepotul lui Marcel Ciolacu vinde către firma unui mogul din Cehia două proiecte de parcuri fotovoltaice pentru care a cerut finanțări din PNRR.
  • Digi24 - Prognoza meteo pe patru săptămâni: vreme mai rece decât normal la finele lui octombrie și începutul lui noiembrie.
  • Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) anunţă că, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, „vor începe probele la cald” pentru consumatorii din Capitală – Agerpres.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News ne găsești AICI.
Un weekend bun,

Carmen