3 minute | Îngrijorarea NATO, încăpățânarea dlui Cîțu și un avertisment din Afganistan

Vladimir Putin a păstrat aproape 100.000 de soldați ruși la granița cu Ucraina. Mutarea îi îngrijorează pe liderii din Vest, care se tem de o posibilă invadare a Ucrainei.

Prezența militară rusească de la granița cu Ucraina îngrijorează NATO, SUA și Marea Britanie, care condamnă acțiunile Moscovei.

Bun găsit,

Iată știrile zilei, pe scurt:

  • SUA au. cerut celor mai mari națiuni consumatoare de petrol din lume - inclusiv China, India și Japonia - să ia în considerare eliberarea stocurilor de țiței, într-un efort coordonat de a scădea prețurile globale la energie.
  • NATO este îngrijorată de prezența militară rusească de la granița cu Ucraina, arată secretarul general adjunct al alianței.
  • Prim-vicepreședinții PNL pun presiune pe Florin Cîțu să renunțe la funcția de premier și să accepte altă persoană din partid pentru această poziție.

Într-un interviu acordat Europei Libere, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, numește prezența militară rusă de la granița cu Ucraina ca „o mobilizare neobișnuită”, de care alianța este „îngrijorată”.

În replică, dl. Geoană arată că prezența NATO la Marea Neagră nu este o „provocare” – așa cum a numit-o liderul rus Vladimir Putin - ci doar o acțiune firească a alianței într-o regiune în care aceasta are trei parteneri, România, Bulgaria și Turcia.

„Tot ceea ce facem în Marea Neagră sau pe flancul estic al NATO este pur defensiv și perfect transparent”, a declarat Mircea Geoană.

Your browser doesn’t support HTML5

Prezența americană și NATO în Marea Neagră nu e o amenințare

Nu doar NATO, ci și SUA și Marea Britanie și-au exprimat îngrijorări, ieri, referitoare la prezența trupelor rusești din apropierea graniței cu Ucraina.

Secretarul de stat American Lloyd Austin a arătat că mișcarea trupelor rusești „atrage cu siguranță” atenția SUA și a cerut Rusiei transparență. Tot ieri, Boris Johnson a spus că ar fi o „greșeală tragică” ca Moscova să aventureze militar.

La începutul acestei luni, ministerul Apărării din Ucraina a estimat că 90.000 de trupe rusești au rămas la granița de nord după un exercițiu militar.

Prețul gazelor a explodat

Pe plan international, știrea dimineții vine dinspre SUA. Casa Albă a cerut unora dintre cele mai mari țări consumatoare de petrol din lume, printre care China, India și Japonia, să ia în calcul eliberarea stocurilor de țiței.

Administrația Biden speră că o astfel de măsură ar duce la scăderea prețurilor globale la energie dar și că ar transmite un mesaj către OPEC: „trebuie să vă schimbați comportamentul”. Formularea îi aparține unei surse contactată de Reuters.

Nu doar petrolul, ci și gazele naturale s-au scumpit în ultima perioadă. Ieri, prețul din Europa a explodat după ce Germania a amânat procesul de aprobare pentru controversata conductă Nord Stream 2 a Rusiei.

Energia în lume a devenit din ce în ce mai scumpă după ce majoritatea țărilor au renunțat la măsurile luate în pandemie.

Efectele se văd și în România, unde plafonarea prețului la gaze a făcut ca mulți furnizori să renunțe la licență. 31.000 de contracte au fost reziliate numai în ultimele săptămâni iar consumatorii au fost preluați de furnizorii de ultimă instanță.

PNL vs Cîțu

Politicienii de la București nu au ajuns încă la un consens privind formarea unui nou guvern. Între PNL și PSD există momentan doar o înțelegere informală, numele premierului fiind marea problemă a negocierilor.

Discuția ajuge inevitabil la Florin Cîțu, care își dorește în continuare funcția pentru sieși, deși cei din jurul său – atât din PNL, cât și din PSD – îi spun că acest lucru nu este posibil.

Situația a ajuns tensionată inclusiv în interiorul PNL, unde prim-vicepreședinții i-au cerut aseară dlui Cîțu să renunțe la dorința de a fi nominalizat premier și să accepte propunerea lui Nicolae Ciucă, o variantă agreată de președintele României.

Florin Cîțu vrea să rămână premier. PSD, dar și prim-vicepreședinții din PNL sunt de altă părere.

O analiză despre încăpățânarea dlui Cîțu de a rămâne premier, semnată de Andreea Pora, puteți citi în ediția de astăzi a Europei Libere.

Un mesaj care arată că până și UDMR și-a pierdut răbdarea cu negocierile copilărești dintre PSD și PNL, PNL și Cîțu vine și de la ministrul interimar al Sănătății. Cseke Attila a declarat ieri că nu sunt bani în bugetul instituţiei pentru salariile din decembrie ale 74.000 de angajaţi. Se lucrează la soluţii, cea mai la îndemână fiind o rectificare bugetară, care nu poate însă fi adoptată de un guvern interimar.

Alte subiecte:

  • Se împlinesc 36 de ani de când Gheorghe Ursu a fost torturat și ucis în închisoare de către Securitate. Fiul său, Andrei Ursu, a vorbit pentru Europa Liberă despre tatăl său, dar și despre cum justiția română nu a reușit încă să îi pedepsească pe cei vinovați de moartea sa.
  • Recorder a publicat o nouă investigație referitoare la tăierile ilegale de lemn din România. Jurnaliștii au mers în Maramureș.
  • Departamentul de Stat al SUA a adăugat oficial Rusia în registrul țărilor care încalcă frecvent libertățile religioase. Pe listă se mai află incluse Iran, Pakistan, Tadjikistan, Turkmenistan și alte cinci țări.

Dacă aveți întrebări și comentarii în privința subiectelor de mai sus și nu numai, ne puteți scrie la treiminute@rferl.org

Rămâneți sănătoși.

Pe mâine,
Ionuț