Bună dimineața, dragi prieteni,
Noua tulpină a Covid, Omicron, nu a ajuns încă în România, dar și-a făcut intrarea îngrijorătoare în 11 țări europene. Vacanță de Ziua Națională ori nu, masca, evitarea aglomerațiilor și spălatul des pe mâini, sunt soluții simple pentru a scăpa de necazuri mari.
Iată principalele știri:
- Omicron readuce restricțiile de care europenii se credeau scutiți măcar pentru Crăciun. Vaccinarea rămâne însă de bază în protecția anti-Covid.
- Belarus a decis să desfășoare exerciții militare comune cu Rusia la granița Ucrainei în ajunul reuniunii NATO legate de situația din regiune.
- Premierul Ciucă declară infrastructura o prioritate. Cât sprijin real va avea la centru și în teritoriu rămâne de văzut.
Valul Omicron amenință Sărbătorile. Cum pot fi salvate?
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, dl. Ghebreyesus, a spus clar: Covid nu a terminat cu noi. BBC publică în aceeași relatare și situația globală a răspândirii pandemiei.
Pe de altă parte, președintele SUA, Joe Biden, a încercat să tempereze mesajele panicarde, după cum notează Washington Post. „Omicon este un motiv de îngrijorare, nu de panică”, a spus liderul american.
Joe Biden a adăugat că cea mai bună formă de protecție este vaccinul, iar Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a îndemnat toți americanii să facă rapelul (doza a treia), cu accent pentru cei în vârstă de peste 50 de ani.
O recomandare similară au făcut și autoritățile de la Londra pentru toți britanicii de peste 18 ani, după ce 11 cazuri de Covid provocate de Omicron au fost detectate în UK.
Masca a redevenit obligatorie de astăzi în Marea Britanie, la fel și regulile de distanțare socială și auto-izolare. Perioada între a doua doză și rapel a fost redusă de la șase la trei luni. Cei mai mulți britanici sunt vaccinați cu Astra Zeneca.
Australia spera ca de la 1 decembrie să permită reîntoarcerea studenților străini și a lucrătorilor străini calificați, dar premierul Scott Morrison a anunțat însă menținerea restricțiilor încă două săptămâni. Japonia și-a închis granițele cu totul.
În România, rata de vaccinare este de circa 38%, una dintre cele mai mici de pe continent. Libertatea face o trecere în revistă a măsurilor anti-Omicron în România și în Europa. G4Media îl citează pe medicul Jurma: Omicron ne va lovi ca un trăznet.
Exerciții militare comune Belarus - Rusia
Colegii de la Europa Liberă în ucraineană/rusă și engleză relatează că regimul de la Minsk a decis să desfășoare exerciții militare comune cu Rusia la granițele Ucrainei.
Anunțul a venit în ajunul reuniunii NATO de la Riga care începe astăzi, 30 noiembrie, reuniune unde miniștrii de externe ai statelor membre urmează să discute situația desfășurării de trupe rusești la granițele Ucrainei. Un reportaj Times printre soldații ucrainieni sugerează iminența conflictului.
Ministrul Apărării din Belarus anunțase încă de acum o săptămână intenția exercițiilor militare comune cu Rusia, acuzând însă NATO că ar masa trupe la granițele sale.
Începând din 2017, batalioane de luptă au fost desfășurate în Polonia și statele baltice, dar nu ca o amenințare pentru Belarus, ci în urma analizelor strategice impuse de ocuparea Crimeei de către Federația Rusă, în 2014.
Îți mai recomandăm Exclusiv | Secretarul general adjunct NATO: îngrijorări & avertismente despre și către MoscovaUltimele săptămâni au fost marcate de apelurile către Rusia ale secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, ale adjunctului său, Mircea Geoană, și ale altor înalți oficiali occidentali, la transparență și reducerea tensiunilor.
Premierul Ciucă vrea să accelereze lucrările la autostrăzi
Generalul Ciucă a folosit momentul deschiderii unui tronson de autostradă ca să accentueze cât de importantă este infrastructura pentru dezvoltarea economică, notează Digi24. E vorba de cei 83,3 km dintre Sebeș și Turda la care se lucrează de 7 (șapte) ani.
Adevărul publică o analiză cuprinzătoare despre ce ar trebui să facă guvernul ca să obțină în mod real cele peste 29 de miliarde de euro prin PNRR, programul Uniunii Europene pentru Refacere și Reziliență. Acordul pentru prima tranșă de 15 miliarde a fost deja semnat.
Practica va fi însă mult mai dificilă. Noul ministru de Finanțe, Adrian Câciu, l-a criticat deja pe fostul premier Cîțu & colegii pentru obișnuința rectificărilor bugetare. Acestea ar trebui să fie situații excepționale. Și e numai un exemplu.
Pe de altă parte, marea coaliție de la Palatul Victoria nu pare să aibă corespondent pe măsură în teritoriu. Vechea alianță cu PNL-USR rămâne solidă în multe orașe mari, după cum a aflat Europa Liberă. Social-democrații plănuiesc să spargă aceste contracte politice caduce.
Alte subiecte:
- The Guardian anunță că documente oficiale chinezești strict-secrete, ajunse în posesia unui profesor german, arată legătura directă între discursurile liderului Xi Jinping și reprimarea uigurilor din provincia Xinjiang.
- În Suedia, social democrata Magdalena Andersson și-a reluat funcția de premier după retragerea de acum câteva zile. Guvernul ei monocolor va avea de înfruntat opoziția Democraților Suedezi, un partid de extremă dreaptă.
- În loc de articole festiviste de Sf. Andrei și 1 Decembrie, Europa Liberă vă oferă o sinteză a stării de fapt. Campania „Taxa pe viitor” vă oferă datele cheie ale polarizării sociale, ale exodului, dar și sursa posibilelor soluții.
Despre aceste subiecte sau despre altele, nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org.
Cât despre Ziua Națională de mâine, vă urez un 1 Decembrie liniștit, reflexiv și vă reamintesc urarea „La toți de față și viitori, sănătate!”
Elena